Rättvisa titelvinnare

Det är ju inte ofta saker och ting är rättvisa här i världen, men den här veckan när det gäller tennisen, två i min mening mycket rättvisa vinnare på atp-touren.

Först ut, och därmed årets första titelvinnare, Anderson vann i Pune. Men det hängde på en skör tråd till slut. Karlovic hade allt i sin hand på slutet, men som emellanåt händer för honom. Han blev nervös, precisionen i serven fladdrade idag, och Anderson stod dessutom för några magiska returer där i slutet.

När Karlovic kom fram på nät, på en helt okej boll mot Andersons backhand där vid 5-2 i avgörande sets tiebreak, då var det väl ärligt talat inte jättemycket som talade för Anderson. Men han gjorde inte ett enda fel på de fem sista bollarna, och det i kombination med att karlovic missade sina förstaservar räckte. Inga break i matchen men det ska sägas att Anderson var väldigt mycket närmare och kanske borde avgjort tidigare. Han hade exempelvis matchboll i matchens sista gem. Det var de här två som stack ut i Pune. Rättvist att de fick mötas i final, och rättvist att Anderson vann. Han var klart bäst på papperet i den turneringen och var det även i praktiken. Som jag skrivit nu senaste veckan. Anderson, man ska inte underskatta honom längre.

I Doha blev det till slut Bautista, men också där hängde det på en skör tråd. Om Berdych tagit sin breakchans i första gemet i avgörande set, då tror jag han hade vunnit. Nu orkade han istället inte riktigt, och sammanfattningsvis får man nog säga att Bautista var den bättre spelaren. Med tanke på vilka han slog under veckans gång får man också säga att titeln var sjukt rättvis. Berdych hade en smörlottning och duckade alla bra spelare som var med. Bautista slog Wawrinka och Djokovic. Då är man alltid värd att vinna.

På tal om vinnare så fick vi svensk titel på challengertouren nu under morgonen också. Mikael Ymer lyckades krångla sig till titeln i Noumea. Sex matchvinster krävdes det. Han hade stora problem mot ganska svagt motstånd i början av veckan när det blåste storm på spelplatsen. Sen när vinden avtog började han spela bättre och bättre och de två sista matcherna, raka set mot Delbonis och Rubin, det är bra det. Delbonis inte bra på hardcourt, Rubin lite överrankad kanske, men Ymer visar oavsett vilket att han står sig hur bra som helst på challengertouren och att få med sig en titel, det innebär många fina poäng det. För första gången topp-200 i världen nu, Ymer. Plats 190 kommer han ligga på imorgon. Känns det helt givet att Elias kommer vara bästa Ymer vid årets slut? Jag skulle nog säga nej på den frågan.