Slutet?

Jag ska inte säga något annat än att jag fick en rätt konstig känsla igår när han avbröt sin träningsmatch mot Djokovic, men att det här skulle komma så pang på, det kunde garanterat ingen föreställa sig.

Det känns ju snarare som ett mentalt sammanbrott det här än ett beslut som han fattat i lugn och ro. Han har försökt börja spela igen i början av året, det har varit en besvikelse för honom, och nu måste något hända för att han ska orka med det, typ.

Inget fel i det kanske. De bästa besluten är väl egentligen de som fattar sig själva och lite så verkar det väl vara här. Hans kropp påverkar honom så pass mycket att den tvingar hans hjärna att säga något som han egentligen inte vill säga.

Jag tycker det känns som att han förändrats lite senaste åren. Det finns väldigt stora olikheter, men också stora likheter med det som händer Söderling för många år sen nu. Onekligen rätt stora olikheter mellan Murray och Söderling som personer också. Men just det här att man levt ett väldigt konstigt liv där man aldrig varit hemma under nästan hela sitt liv. Plötsligt går man hemma och skräpar, och märker att det är något annat. Och något som påverkar en. Plötsligt kanske det känns lite jobbigt och läskigt att hela tiden resa runt i världen när man bara kan vara hemma och ha det lugnt och skönt. Jag säger inte på något sätt att han ljuger om varför han ska sluta. Och det gjorde inte Söderling heller. Det jag säger är att det garanterat påverkar. Att det plötsligt finns ett alternativ. Att man under en tid får leva ett lite mer vanligt liv, där det ingår andra saker, och under den tiden får helt andra tankar än de enkelspåriga tankar man har när man enbart är inne i tennisen. Jag tror aldrig att en Murray som varit inne i tennisbubblan tagit det här beslutet. Då hade han inte ens tänkt tanken utan bara fortsatt titta på möjligheter att komma tillbaka. Men nu har han fått rensa skallen, andra tankar har kommit in, och plötsligt känns det möjligt att ta beslutet att bara skita i allt.

Sen är det säkert rätt, även om jag kanske tycker att det är en lite konstig tidpunkt. Det är ett beslut taget i affekt för att han är besviken över att det han hoppades på inte funkar i början av säsongen. Men som sagt, i det stora hela tror jag det är rätt. Murray hade aldrig kommit tillbaka till de absolut bästa igen. Jag tror att han hade kunnat bli topp-10 igen om han lyckats hitta något som fungerar i närheten av det han hade förut. Men för en spelare som alltid åtminstone varit aktuell på att vinna stora titlar är det nog inte så roligt att ta ett steg tillbaka och böka med konkurrenter som Nishikori, Cilic och Thiem istället. Kan han inte bråka med Djokovic, Nadal och Federer så får det vara. Och jag tror det är en stor del i det också. Kanske den främsta anledningen till att det här hände just igår. Han spelade mot Djokovic, och kände antagligen att Djokovic var på en annan planet än han själv tennismässigt. Då gick det inte att stå emot längre.

Han ska försöka i Australian Open, och han ska kanske försöka i några turneringar till. Och han vill avsluta i Wimbledon. Om jag får gissa blir det Australian Open, och sen bara en grässäsong. Har svårt att se någon anledning till att han ska åka runt och spela mer, om det nu inte är så att detta snarare är ett litet desperat försök att gripa ett halmstrå. Att om han säger såhär, ska han slappna av, och plötsligt ska allt börja kännas bättre. För lite underförstått säger han ju ändå att om det blir bättre, om det börjar göra mindre ont, så finns det ingen anledning att inte omvärdera beslutet och fortsätta.

Vi sparar väl karriärsammanfattningen till när han verkligen slutat, men på många sätt en av mina absoluta favoriter genom åren. Kanske den största favoriten, åtminstone tidigt under karriären. Och givetvis en av de största som spelat spelet. Jag tror alla är överens om att de tre största som någonsin spelat tennis just nu är aktiva. Murray var alltid närmast bakom dem, och ibland bättre än dem alla. Det är rätt stort det. Rätt stort för en spelare som egentligen aldrig haft någon offensiv att tala om.