Inför natten

Tredje omgången. Nu börjar det ju hetta till lite ändå. Såhär ser uppställningen ut. Den nedre halvan är vad som gäller. Eller är det den undre halvan? Det bästa vore om någon bara bestämde vilket ord det faktiskt är som ska användas.

32 spelare kvar nu. Som en vanlig liten atp-turnering alltså. Men där stoppar likheterna. Det är lite bättre spelare kvar här kan man säga. Men det tål att påpekas att den andra halvan av en Grand Slam blir jäkligt utspridd. Normalt spelas en sån här lottning, med 32 spelare, över sju dagar, och det känns oftast som någon dag för mycket. Under Grand Slam-turneringarna spelas de sista 32 över tio dagar. Rätt mycket det.

Berdych-Schwartzman, jag tycker det varit rätt tydligt hittills i turneringen i alla fall. Kraftspelarna har ätit upp lilleputtarna när de mötts. Det ska ju bara bli så här också. Schwartzman har visserligen ett högt tempo som Berdych kanske inte riktigt vill ha. Han vill snarare växla tempo. Men frågan är om Schwartzman kommer få igång spelet tillräckligt ofta i Berdych serve. Jag tror det kanske inte riktigt. Utan det blir serve och smask i Berdych serve och långbollande i Schwartzmans serve. Schwartzman måste vara extremt överlägsen i bollandet för att vinna med andra ord, och det har jag svårt att se att han kommer vara. Något måste hända för att Berdych ska förlora här. Han kanske kan bli sliten, falla offer för värmen, eller något sånt. Man vet aldrig.

Nu blir det till att bekänna lite färg för Tsitsipas här. Svårt att säga hur Basilashvili kommer passa honom. På ett sätt bra. Tsitsipas kan till viss del hoppas på att Basilashvili ska missa först. Men samtidigt, han har inte mycket till försvar, Tsitsipas, och Basilashvili ser alltid till att det är han som för spelet. Jag tror att Tsitsipas kan vara rejält illa ute i den här matchen. Han har haft en väldigt bra lottning men inte imponerat. Nu möter han en spelare på samma rankingnivå som han själv och kolla på oddsen. Det är direkt löjligt lågt på Tsitsipas.

Tiafoe och Seppi känns som två av turneringens utropstecken. Tiafoe slog ut Anderson, otroligt bra gjort och Seppi, hur bra har han inte sett ut senaste två veckorna? Fruktansvärt stark i bollandet. Helt jämnrankade, inga inbördes möten. Tiafoe för mig den egentligen bättre spelaren, men jag håller Seppis form som ännu bättre. Spelet? Ja, jag tycker ju det är lite upplagt för Seppi. Det blir ett rent bollande i högt tempo. Som en dröm för honom. Tiafoe får mer på sin serve och det behövs, för jag tror Seppi kommer bolla ut honom.

Jag tror faktiskt att Federer hellre hade tagit Monfils. Det passar honom bättre att möta spelare som är fladdriga i både spel och psyke än att möta någon som Fritz som likt honom själv bara lufsar omkring och väntar på att det ska hända något bra. Faktiskt direkt obehaglig motståndare för Federer skulle jag säga. Fritz har serven för att kunna dra nytta av Federers svaga returer och sen i bollandet, han har liksom det som krävs för att hänga med Federer på en dålig Federer-dag. Nu har Federer imponerat, och ska vara otroligt mycket bättre än Fritz. Det jag menar är bara att om Federer har en riktigt dålig dag, då är det inte säkert att han kommer undan här som han hade gjort mot exempelvis Monfils. Fritz kommer inte vara slagen på förhand och antagligen inte sänka sig själv.

Bautista har krånglat sig förbi två femsetare mot motståndare han kanske borde slagit lite enklare. Nu hoppas motståndet upp en rejäl nivå och nja, jag tror det här blir tufft. Om Khachanov har en hyfsad dag så kommer han bli för tung i bollande i kombination med att han får massor på sin serve, Bautista nästan ingenting. Kalasform på Bautista i början av året, men visst är Khachanov en bättre spelare numera? Högkvalitativ match dock, och det finns så klart alla möjligheter till att det blir jämnt.

Vilken lottning han fått i den här turneringen, Dimitrov. Det skulle varit Isner här. Det kunde blivit Opelka. Men det blev Fabbiano. Vilken dröm. Nu spelade Fabbiano riktigt bra mot Opelka men här kommer han bli bortvarierad av Dimitrov. Fabbiano vill ha ett så rent bollande som det bara går. Är det någonting som Dimitrov inte ger en så är det just det och jag tror inte att Fabbiano kommer klara av att göra en bra match här på samma sätt. Dimitrov ska tuffa fram rätt enkelt.

Inför turneringen var Nadal-De Minaur en av de matcher man såg fram mest emot under den första veckan och ingenting har väl riktigt ändrats mer än att De Minaur kanske presterat lite mindre än man kunnat förvänta sig, och Nadal lite mer. Jag tror Nadal kommer klara det här av den enkla anledningen att jag inte tror att De Minaur kommer klara av att vara aggressiv nog. Man måste, särskilt nu när han har problem ute i hörnen, se till att ha press på Nadal och även om De Minaurs forehand i någon mån är ett vapen, jag tror inte det är tillräckligt. Nadal kommer pressa på, De Minaur kommer fara som en iller från hörn till hörn men Nadal missar ju liksom inte när han väl fått börja gå på. Jag hoppas att De Minaur är medveten om att det blir en matchbild där han inte vinner om han inte hittar på något. Han måste vara mer aggressiv än han är bekväm med. Han måste våga chansa lite. Det i kombination med hans fantastiska försvar kan funka. Men bara försvaret, det kommer aldrig någonsin räcka mot Nadal.

Cilic och Verdasco känns som spelare som möts nästan hela tiden. Cilic är bättre och har bra plus i inbördes möten. Väldigt enkel match faktiskt. De är enkelspåriga båda två. Jämna i spelet, men Cilic har en kanonserve, Verdasco har det inte. Så i normalfallet vinner Cilic på just det och därför är han klar favorit. Det som krävs är att Verdasco för dagen helt enkelt är bättre i spelet än vad Cilic är. Det kan ju hända, och då är det öppet. Men om båda har en normal dag, då finns det faktiskt inget sätt för Verdasco att vinna matchen.

Bara åtta matcher, men åtta rätt okej matcher, eller vad säger ni? Blir fint det där. Mycket nöje.