Thiem borta – de andra kvar

Vilka matcher vi kommer få under resten av Australian Open alltså. Kolla på spelarna som vann inatt, i morse och nu under förmiddagen. Det är otroligt många bra spelare, det känns som det är större andel bra spelare kvar efter två omgångar än det brukar vara. Eller så har jag bara drabbats av någon slags tillfällig positivitet här.

Men Thiem rök i morse. Han var sjuk. Kroppen kändes långsam, var vad jag kunde uppfatta av hans samtal med medicinmännen och det är väl ungefär så man känner sig när man är lite krasslig. Eller ja, vi överviktiga hypokondriker känner oss i och för sig sällan särskilt snabba i kroppen, men såna där som Thiem, såna där som har en fysik som inte går att rubba, när de känner sig så är de sjuka. Om det kan ha något att göra med den långa matchen mot Paire, jag tror det inte, men det vet man förstås inte. Popyrin i tredje rundan. Hyfsat lyft för hans karriär. Han är ung fortfarande men under sin professionella karriär hittills har han varit på undre halvan av challengertouren. Därifrån till att vara i tredje rundan i en Grand Slam, det är en bit. Rätt bra lottning ska man väl säga. Mischa Zverev är när han som nu är dålig inte ens nära att kunna vinna match på den här nivån vem han än möter och när Thiem är som han är idag, han kunde gå på kanske 60% av vad han kan, då är det inte så svårt. Kommer nästan nå topp-100 på det här, Popyrin. Som sagt, hyfsat lyft. Väldigt ung spelare som hade nått atp-touren förr eller senare ändå i och för sig, så roligare att en sån kille har flyt på det här sättet än ett någon trött, 35-åring challengergubbe har det.

Simon försvann också. Inte en stor spelare på samma sätt, men otroligt anmärkningsvärt. Han hade 2-1 i set och maximal kontroll men Bolt, inte Usain utan Alex, krånglade sig tillbaka och var starkast i skilje. Ingen bra spelare den här Bolt utan alltid mer eller mindre medelmåttig på challengertouren. Finns ett par otroliga historier om honom. Bland annat att han slutade för ett par år sen och jobbade som murare i närmare ett år. Sen började han spela tennis igen, och är nu i tredje rundan i Australian Open på hemmaplan, och närmar sig nu också atp-touren rankingmässigt på den här framgången. Visst, jag vill ha kvar de bra spelarna långt in i turneringen, men vad kul att är att också ha med någon sån här kille. Alex Bolt, är det inte ett jävla coolt namn förresten? Låter mer som en superhjälte än en tennisspelare.

Nishikori var på väg att ryka. 10-7 i avgörande supertiebreak mot Karlovic. Behöver jag verkligen hylla supertiebreaket en gång till? Ett avgörande tiebreak mot Karlovic är en mardröm. Skakning i en enda poäng i egen serve och man kan vara borta. Ett supertiebreak är tillräckligt långt för att man bara ska kunna spela på och vänta på att resultatet ska komma. Karlovic måste serva tillräckligt många gånger för att man garanterat ska få några andraservar att mumsa på och ja, vilken succé det här. Borde införas i alla turneringar, även tresetare. Supertiebreak vid 6-6 i avgörande set. Inför det bara. Vi har sett att det är fantastiskt på alla sätt.

Var det Wawrinka som rök eller Raonic som höll på att ryka? Det kan man väl diskutera. Wawrinka tveklöst den bättre spelaren men i den här turneringen är väl Raonic ett större hot. Lite som jag trodde kanske. I just den här matchen spelade det inte så stor roll att Wawrinka inte har fysiken med sig riktigt. Det hade inte Raonic heller i slutet av fjärde, ändå vände han. Wawrinka servade för det setet och hade nog varit favorit i ett skilje. Men bättre att Raonic får chansen tycker jag. Wawrinka hade varit chanslös när han ställts mot en mer vanlig motståndare.

Chung missar, och han missar, och han missar. Han måste nog få in någon slags träningsperiod här för att något ska bli bättre. Det känns som att han varit borta lite för mycket, och tränat lite för lite, för det spel han har just nu är bara inte tillräckligt bra. Men jag tycker det är kul att det var Herbert som fick slå honom. I så många år har Herbert känts som en underpresterare rankingmässigt. Nu kommer han nästan vara topp-40 och äntligen får han ut lite av det han borde kunnat få ut med sina spelmässiga egenskaper.

Fognini. 3-0 över Mayer. Det är ju bra det. Och rätt bra lottning nu också i Carreno Busta. Han trummar nog fram till åttondelen utan att man ens märkt honom, Fognini. Får han vara nöjd med.

Riktigt bra match mellan Pouille och Marterer. Kan man kanske inte tro. Knappast de roligaste spelarna man kan tänka sig men jäklar vad de bombade på ute på en sidobana. Pouille var bra på de viktiga poängen, och stack fram nosen när chansen gavs. Ingen superskräll det va? Kanske inte nej. Imponerande förmåga det där.

Vi håller precis på att avsluta speldagen här med att Zverev till slut löser biffen mot Chardy, men 30-lika i första gemet i avgörande set med Zverev vid serven. Där var det varning för favoritfall kan jag säga. Stor varning. Break Chardy där och han hade varit klar favorit. Nu sprakc bubblan för Chardy istället. Sett över hela matchen borde Zverev stängt butiken väldigt mycket tidigare men jag vet inte, han driver liksom inte matcherna själv, Zverev, och när han inte gör det så finns det alltid en öppning för motståndaren. Den öppningen hör Chardy på att klämma sig in igenom idag. Han klarade det inte, men innan Zverev kan styra och ställa mer i matcherna kommer han alltid vara utsatt, särskilt i såna här turneringar när motståndarna ibland vill lite extra och därmed överpresterar lite grann när de får chansen.

Vilken kontroll av Djokovic mot Tsonga. Tsonga försökte verkligen, men det var inte ens nära att han någon gång fick något att tugga på. Det krävs väldigt mycket mer än Tsonga för att röra Djokovic i en femsetsmatch i en turnering där han är beredd att göra allt för att vinna. Ruskigt bra fokus, och han ser bra ut, Djokovic. Utan tvekan spelaren att slå i den här turneringen, men det är väl inget stoppa- pressarna-citat kanske.

Det var väl det jag hade att säga. Några matcher till, men ni får söka er till resultaten för att bena ut dem. Det där var det viktiga från den här speldagen.