Federer borta!

Oj, oj, oj. Hände det där precis?

Jag är i chock. Inte mest över att Tsitsipas slog Federer. Det kan hända. Federer har sett fantastisk ut hittills i år, men vi minns vilka minor han gick på under andra halvan av förra säsongen, så att han förlorar mot en spelare på Tsitsipas nivå, det kan hända.

Men HUR förlorade Federer den där matchen? Hur?!

Han var liksom inte lite bättre. Han var så otroligt mycket bättre. Det var många tiebreakset här, men det var väl i tredje som Tsitsipas kanske var lite bättre. Men de andra tre seten, Federer menar alltså att han förlorade två av dem? Det ska inte kunna hända. Sen finns det förklaringar till att det till slut inte gick i det fjärde setet, men han skulle inte varit i underläge där, och då hade det aldrig hänt.

Första set, i början där. Han kan inte vara stolt över att han inte fick till något break där. Det löste sig i tiebreak den gången, men fobin startade där. De åtta breakbollarna i andra set, där det inte ens var någon match. Jag var tvungen att kolla statistiken. Tsitsipas vann sju returpoäng det setet. Federer vann 23. Det är inte många gånger på hundra man vinner ett set med såna siffror kan jag säga. Och fjärde set, där Tsitsipas började få lite fysiska problem, djupandades, och myglade sig till ett skadeavbrott, att Federer inte klarade av att höja sig ett litet, litet, litet snäpp där genom att åtminstone försöka våga slå till bollen, det är inget att vara stolt över.

Men det sammanfattar förstås Federers problem superbra det här. Det är svårt att säga något annat än att han haft den bästa karriären någon någonsin haft. Tänk, tänk om han också haft ett åtminstone okej psyke under karriärens andra halva. Hur otroligt mycket hade han då inte vunnit? han klarar bara inte av att det blir jämnt. Han faller inte ihop, men han blir lite sämre och det i kombination med att i princip alla andra tennisspelare i världstoppen har mer eller mindre bra psyke, och klarar att höja sig lite när det hettar till, det blir ett stort problem för Federer, och han förlorar sjukt mycket på det. Sjukt mycket. Sjuuuuuuukt mycket. Om de här två varit jämbördiga mentalt, jag tror inte att någon av er anser att Tsitsipas var bättre spelmässigt i den här matchen. Det går nog inte att tycka det. Så då hade Federer förstås vunnit matchen med samma siffror som Tsitsipas nu vann med. Minst.

Nu är Tsitsipas också en sällsynt stark rackare. Jag tror aldrig jag sett en så positiv tennisspelare, eller idrottsman för den delen. Titta bara hur han går. Sådär studsigt. Han ser varje boll som en möjlighet att vinna en poäng, en chans att komma närmare vinsten. Det är inte påklistrat heller. Det syns att det är genuint. Allt negativt bara rinner av honom, och allt positivt bygger upp honom, bit för bit. Han är fantastisk på det området. Han har egentligen inte spelet för att vara så bra som han är, men han klarar av att utnyttja det han har så fantastiskt bra att han ändå är precis så bra som han är.

Spelmässigt då, vad gick fel för Federer?

Returerna mestadels. Det går inte att blockera varje retur från backhandssidan. Det blir för enkelt, för bra överlägsen, för motståndaren. Att han inte ens försökte börja svinga mer på returerna i takt med att han märkte att det inte blev några break, det är verkligen för dåligt. Det tyder på att skallen inte riktigt fungerar för honom när det blir för jobbigt. Egentligen bara det. I allt annat hade han kontroll, Federer. De egna servegemen fungerade hur bra som helst och de gånger han kom in i poängen var han så mycket bättre än Tsitsipas som han ska vara. Men returerna. Det får inte vara sådär dåligt.

Returer och skalle, det räcker tydligen för att Federer ska åka ut ur en Grand Slam-turnering. Men inte bara så klart. Det krävs någon på andra sidan också. Och vilken match av Tsitsipas. Vilken jävla skalle!