Inför första kvartarna

Vad intressant han är alltså, Medvedev. Måste skriva ett inlägg om honom när det lugnat mer sig med Australian Open. Det finns inte många som spelar enklare tennis än honom. Hans teknik är så simpel att det liksom är något barnsligt över den, och ändå så funkar det så vansinnigt bra. Tänk om våra svenska tennistränare kunde förstå att man kan spela sådär också och ändå bli bra i tennis.

Men det där har vi inte tid med nu. Nu ska vi försnacka de två första kvartarna.

03:00 Tsitsipas-Bautista 1,86-2,05 Bethard

På tal om teknik, de är inga skolböcker i hur man ska slå tennisslag de här två heller direkt, men bra funkar det. Tänk på det nästa gång ni ser en tennistränare stå och instruera ett barn nästa gång. Tänk om någon försökt lära de här två spela exakt som alla andra. Då hade de knappast varit det de är idag.

Inga inbördes möten. Och väldigt svårt att veta hur de passar mot varandra skulle jag säga.

Det man däremot kan säga är att Tsitsipas kanske gjorde sitt livs match i förra omgången, och att Bautista i början av den här säsongen utan tvekan spelar sitt livs tennis. Ganska formstarka med andra ord.

Tsitsipas är inte så jättesnabb. Snabb för sin storlek, absolut, men inte snabb för att vara en av världens bästa tennisspelare. Hur kommer han egentligen hantera Bautistas hyberflacka slag ute i hörnen? Det kan bli lite problem där. Och hur kommer Tsitsipas rent allmänt trivas mot Bautistas lågt studsande slag. Om vi återknyter till det här med teknik så borde det inte passa Tsitsipas forehandteknik så jättebra att spela på så lågt studsande bollar.

Lite talar det kanske för Bautista spelstilsmässigt skulle jag säga. Det som talar för Tsitsipas är att jag tycker han är den i grund och botten märkbart bättre spelaren av dem. Men han vinner mycket på det mentala, Tsitsipas, att han är så överlägsen nästan alla där. Nu möter han en maskin. Bautista påverkas inte överhuvudtaget av vad det står i matchen. Han bara spelar på precis som vanligt. Kanske kan bli lite problem för Tsitsipas där också.

Nu låter det som att jag utnämner Bautista till någon slags klar favorit här. Det gör jag absolut inte. Det är en fullständigt vidöppen match. Men framför allt en match som jag tycker är rätt svår att läsa på förhand gällande vad det kommer bli för spel.

11:00 Nadal-Tiafoe 1,04-16 Bethard

Det här känns väl däremot inte så svårläst. Nog för att jag inte varit, och inte är, så övertygad om Nadals förträfflighet i den här turneringen, förlorar han just här, då är det en superskräll.

Undrar hur många matcher jag sett Tiafoe spela tennis vid det här laget. 30-40 gånger kanske. Jag väntar fortfarande på att jag ska förstå mig på hans spelstil. Han är liksom allt och ingenting. Han har en bra serve. Eller är den okej? Forehanden är bra, men är den ett utpräglat vapen? Backhanden, den är ju också bra, men är den bättre än genomsnittet? Är han sådär normalsnabb, eller riktigt snabb? Är han starkt mentalt, eller råkar han bara vinna rätt många matcher när det är jämnt? Jag förstår mig inte på honom riktigt. Som sagt, han är allt och inget. Men nu när han är i toppform, då blir det ju bra. För han har inga svagheter, och när han är bra så blir hans goda sidor till snudd på vapen.

Men hur ska Tiafoe slå Nadal? Ska han göra det genom att slå igenom Nadals försvar? Det ska han definitivt inte. För så bra offensiv har han inte. Ska han bara bolla ut Nadal då, helt enkelt? Det är väl det som bjuds, men där har han ett litet problem i form av att Nadal träffat bollen så vansinnigt bra i början av säsongen. Om man satte på Nadal de ben han hade för några år sen med de här slagen skulle jag säga att han hade varit bättre än någonsin. Få gånger har jag sett honom ha så oerhört väl fungerande grundslag som han haft i den här turneringen. Sen är det där med rörligheten, som sagt, men slagen, de finns där, och när han möter någon som inte kan pressa honom, då spelar de eventuella problemen med rörligheten knappast någon roll.

Nej, jag tror på mer eller mindre än överkörning. Tiafoe får försöka ta ett set. Jaga matlapp, som man väl säger i travets värld.