Regelhaveri i slutet av åttondelen

Det är ju inte händelsefattigt i Australian Open i alla fall, det kan man inte påstå. Vilken avslutning i Nishikori-Carreno Busta alltså. Och ännu en gång, vilken succé med supertiebreak. Lägg ner allt annat i tennisen bara, så kör vi supertiebreak rakt av. Det verkar vara det bästa.

Tyvärr en dålig händelse i slutet av tiebreaket. 8-5 för Carreno Busta. Maxpressad lyckas Carreno Busta få över högt loopande en boll som dimper ner mitt på linjen någon meter från nätet. Nishikori slår in bollen i det hörn där Carreno Busta inte befinner sig och precis efter att Nishikori slagit skriker linjedomaren ut.

En omöjlig situation. Det finns ingen regel som fungerar för den situationen. Nu blev det rätt. Nishikori fick poängen som han redan hade vunnit, men jag skulle säga att han fick den genom att reglerna inte åtföljdes. När linjedomaren ropar bryts poängen, även om det är rätt eller del, och då bollen ännu inte hade studsat två gånger på Carreno Bustas sida skulle jag säga att bollen fortfarande var i spel när domaren ropade ut, och därmed ska den spelas om. Carreno Busta stördes inte av ropet. Han var ändå för långt ifrån, men det är det ju egentligen bara han själv som vet. Huvuddomaren, som gjorde uppskattningen att Carreno Busta inte hade kunnat nå bollen, kunde inte veta om Carreno Busta stördes av ropet. Vi snackar om tiondelar, och det blir bara en gissning. Som sagt. Det blev rätt på något sätt. När man ser reprisen är det klockrent. Carreno Busta hade inte kunnat hinna upp bollen om han så haft två raketer under fötterna men ännu en gång, jag kan lova att domaren, som inte får titta på reprisen, inte kunde göra den bedömningen i realtid med någon som helst säkerhet.

Tennis ligger längst fram av alla idrotter när det gäller att göra reglerna, domsluten, så korrekta som möjligt. När vi har hawkeye så flyter de absolut flesta matcherna igenom utan att ett enda feldomslut görs. Jämför det med alla andra sporter där feldomslut begås precis hur många gånger som helst varje match. Vissa andra sporter har försökt apa efter tennisen och använder system likt hawkeye, eller tittar på repriser för att få det rätt, men ingen idrott har lyckats så väl som tennisen. Kolla bara på den amerikanska fotbollen där de har en enorm mängd domare, och använder sig av videorepriser. Där avgjordes semifinalen i slutspelet igår på ett feldomslut.

Så vi är inte ensamma om att det blir fel ibland, men det man ska lära sig av det här är givetvis att vi är så nära att vara helt perfekta, men av någon outgrundlig anledning tar vi inte det sista steget för att bli perfekta.

Två saker. Tre kanske. Men två viktiga saker, som skulle göra allt så jäkla bra.

Den första, och den som skulle lösa i princip alla problem som finns kvar. För i helvete, ta bort linjedomarna. Vi har provat att köra utan linjedomare två år i rad i juniorslutspelet, och det man kan slå fast därifrån är att om man inte har några linjedomare, utan använder sig av hawkeye i realtid, då blir det inte fel. Man kan tjata hur mycket som helst om att alla turneringar inte har hawkeye på alla banor men gör bara så att vi har det då? Alla banor, alla matcher, på atp-touren, ska ha hawkeye. Så skiter vi i linjedomarna rakt av. Finns de inte där så kan de inte göra fel, och sånt här kan inte hända. Japp, det blir en liten merkostnad för många atp-turneringar, men det är inte mer än att alla ska ha råd med det och har man inte det, då behöver man inte arrangera atp-turneringar.

Nu kommer det där ta några år. Det kommer bli så, men inte riktigt än. Tills dess finns det två alternativ. Antingen uppgraderar man hawkeyepersonalen till videodomare. När sånt här händer så är det de som efter att ha sett reprisen tar beslut om vilket domslut som ska tas. Då kommer vi få det rätt i 99% av av fallen i alla fall då det oftast är rätt lätt när man får titta på hur det såg ut i efterhand, om en spelare hade chansen att nå en boll eller inte. Eller så gör man så att domaren i stolen helt enkelt får titta på reprisen innan han bestämmer sig. Det tar några sekunder, men det tar absolut inte längre tid än vad det gör nu att spelarna ska stå och tjata på domslutet varenda gång något sånt här händer.

Och det tredje, som inte har med just det här att göra, men den här klockan som räknar ner mellan poängen som vi har i den här turneringen, och kommer ha allt som oftast i år, sätt på en jävla tuta på den. Den börjar räkna när en poäng är slut, och det går en tuta när de 25 sekunderna gått, punkt. Nu ska domaren starta klockan, han ska bedöma om tiden gått ut eller inte innan spelaren servat, och det blir bara uselt. Det har varit flera gånger i den här turneringen som spelare fått en varning, men när de sen fortsatt gå en, två, eller tre sekunder över tiden har de inte bestraffats, för att det inte är en absolut tid. Det är fortfarande upp till domaren i stolen när det ska bestraffas.

Om man ska vara riktigt ärlig så har ingen domare, varken linjedomare eller huvuddomare, någon funktion inom tennisen längre. Tekniken är så bra att domarna är så pass underlägsna att de helt enkelt framstår som odugliga. De är inte sämre än domare inom andra idrotter så klart, men de är ju utkonkurrerade. Huvuddomaren måste bli kvar. Någon måste ha ansvaret på banan för saker som inte går att automatisera. Som när spelare ska få ta skadeavbrott och så vidare. Däremot, allt som har med själva spelet att göra, låt maskinerna sköta det, så blir det bra mycket bättre.

Blev en lång utläggning det där men det passade att dra den just nu, för Carreno Busta blev så störd av det där att han förlorade matchen på det. Nishikori vann de fyra sista poängen, och Carreno Busta kunde inte göra sig själv rättvisa för att han var arg. Han hade fel, Carreno Busta. Eller ja, väldigt svårt att säga eftersom reglerna är så oklara, men situationen var tillräckligt tveksam för att man ska förstå hans utbrott och då är det tillräckligt för att säga att det inte gick helt schysst till.

Schysst var inte heller matchen rent allmänt. Jag tycker inte Nishikoris uppträdande var helt okej. Ser man så fullständigt död ut fysiskt som han gjorde efter bara en knapp timme, då orkar man inte röra sig som en kanin i ett supertiebreak fyra timmar senare. Jag förstår inte vad han höll på med, Nishikori, men genom hela matchen ville han hela tiden visa hur enormt trött han var. Och han var säkert trött. Men han kan omöjligtvis ha varit så trött så tidigt, för då hade han aldrig orkat. Så till viss del fejkade han, av någon outgrundlig anledning.

Sen tycker jag det är bra att Nishikori vann. Vi har redan blivit av med tillräckligt många av de bra spelarna och vi vill ha bra spelare kvar till de sista matcherna. Carreno Busta är inte en av de spelare som ska vara i kvarten, och även om han gjorde en kanonmatch idag, man måste ju säga att det är en ganska stor brist att han inte lyckades få Nishikori att röra sig lite mer ut i hörnen nu när han visade upp trötthetstecken.

Rätt spelare vann, men på fel sätt, det får bli sammanfattningen av kvarten mellan Nishikori och Carreno Busta.