Inför sista kvartarna

Låt oss titta på de sista kvartarna då. Vilka två ska göra Nadal och Tsitsipas sällskap i semifinalerna?

04:30 Raonic-Pouille 1,18-5,80 Bethard

Bettingmarknaden har ju sagt sitt i alla fall. De är rätt imponerade av Raonic, kan man sägas. Jösses vilken favorit han är. Pouille är rankad blott 14 platser bakom, och slog en spelare rankad klart högre än Raonic i förra omgången. Ändå ges han inte mycket till chans här.

Men det är väl inget konstigt med det egentligen. Raonic värderas som om han vore en topp-10-spelare igen och det är han väl. Det känns väl i alla fall lite se efter att ha sett honom i den här turneringen. Han har under ett par års tid haft lite problem att få ihop sitt spel. Det har varit för dåligt, för osäkert i bollandet helt enkelt men nu har han hittat något nytt med sin försiktigare backhand och det har hittills bitit väldigt bra. Han är nog tillbaka i toppen helt enkelt om han kan bibehålla den här nivån.

Och Pouille, han slog Coric, men han var usel mot Popyrin och om man nu tänker att Pouille är tillbaka som en topp-10-spelare. Kanske som en bra topp-10-spelare till och med som han tidigare varit, då håller ju inte Pouilles nivå riktigt. Han är numera runt 30 på rankingen och ska man vara riktigt ärlig så, ser man till det senaste året har han inte ens varit så bra utan lyckats väl när han haft som bäst chanser men i grund och botten har hans spelstyrka snarare motsvarat plats 50 eller något sånt.

Så jo, jag tycker det är en markant skillnad i nivå mellan dem, och det är utgångsbudet det. Att Raonic är klart bättre.

Lägg därtill Raonic fina form, och att Pouille varit väldigt ojämn i turneringen, plus 3-0, tre helt överlägsna segrar, för Raonic i inbördes. Pouille har fått till ett tiebreak på sju set. Inte mer än fyra i något av de andra seten. Det är ju svårt att prata för Pouille här alltså.

Och det gäller inte bara det som finns papper, så att säga. Hur de spelat hittills, och de matcher de spelat mot varandra. Det är superproblem för Pouille även i teorin.

Han är en…hur säger man, ojämn, spelare, Pouille. Inte helt rätt ord. Men han är en spelare som alltid har riktigt bra perioder i matcher, och även dåliga perioder. Det är inte så bra mot en servekanon. För det räcker inte med att ha bra perioder för att bryta. Man är ändå i händerna på servekanonen, att den ska sänka sig. Däremot så räcker de dåliga perioderna ofta för att man ska bli bruten, och då är ju setet borta.

Inte jättebra returer, Pouille. Inte särskilt bra räckvidd. Inte jättestabil i egen serve. Inte ett stabilt spel som passar för att hålla serven väldigt många gånger i rad. Nej, det här är en mardröm för honom. Han höll sin serve massor av gånger i rad mot Popyrin i och för sig. Han höll väl serven i fyra av fem set där. Det är väl det positiva han kan ta med sig. Raonic är knappast märkbart bättre i spelet än vad Popyrin är, även om han spelar på ett annat sätt som är lurigare att hålla serven många gånger i rad mot.

Nej, Raonic bara ska vinna det här. Bollen kommer vara i spel i Pouilles serve, den kommer inte vara i spel i Raonic serve, och jag skulle bli mycket, mycket förvånad om Pouille skräller. Kombination av att han är sämre och att det inte alls passar honom spelstilsmässigt, den är väldigt jobbig.

09:30 Djokovic-Nishikori 1,12-7,75 Bethard

Man kan ju hoppas att han ätit mycket gröt sen igår, Nishikori. Att lomma omkring och se ut som att man sålt allt sitt goda smör, spelat bort pengarna, och dessutom åkt på stryk, det kommer inte riktigt funka här.

2-15, det är ju faktiskt en rätt bra statistik mot Djokovic. det är bra att ha slagit honom så att säga. Men Nishikoris segrar är från 2011 och 2014, så det är väl inte så mycket att hurra över kanske. Djokovic har nu 14 i rad och det är bara några få gånger som Nishikori lyckats knipa set.

Man kan tycka att Nishikori borde kunna vara med rätt bra här. Det blir ett väldigt rent bollande mot Djokovic om man nu vill ha det så och det är så som Nishikori vill ha det. Problemet för honom blir att han är så pass enkelspårig som han är. Och det är inte Djokovic. Så det är ändå Djokovic som bestämmer vad som ska hända. Nishikori kan bara sätta sig ner i båten och åka med, medan Djokovic kan styra båten dit han vill, så att säga.

Nishikori har ett tempo, Djokovic har hur många tempon som helst. Om ett tempo inte fungerar ändrar Djokovic bara tempot i en sån här match, och då blir det jobbigt för Nishikori. Då måste plötsligt väldigt mycket slå in för honom. Han måste för dagen vara bättre än Djokovic i flera olika matchbilder och då det i grund och botten inte finns någon matchbild där han är bättre än Djokovic, det blir lite jobbigt.

Jag tycker egentligen ingenting talar för skräll här. Djokovic måste göra bort sig taktiskt för att Nishikori ens ska komma halvnära segern.