Nadal bara kör och Tsitsipas levererar

Om man tippat de två första kvartarna så hade man landat på något sånt här va? Kanske att man hade missat på något set på Tsitsipas, att man hade gissat 3-2 och inte 3-1 men raka set Nadal, och det blir Nadal-Tsitsipas i semifinalen på den nedre halvan.

Nadal, vad är det han hittat egentligen? Jag blir liksom så våldsamt nyfiken. Vad är det han kommit på nu på ålderns höst? För såhär bra har hans grundslag aldrig varit. Har har givetvis alltid haft bra grundslag. Under första delen av sin karriär hade han en fantastisk forehand, men ganska svag backhand. Sen har han utvecklat båda slagen, och backhanden har kommit ikapp forehanden något. Men nu, nu har han för första gången två vapen. Om det hade gått att dopa sina slag hade han varit misstänkt, för det här är en konstig jäkla höjning på det området. Han träffar bollen så exceptionellt bra. Det bara smäller, från båda håll, och nu är han uppe och konkurrerar med de absolut, absolut bästa när det gäller det spelmässiga. Eller rättare sagt, han är uppe på Djokovic nivå där som det ser ut. Den enda förklaring jag kan hitta är att han själv märker att benen inte är med honom på samma sätt och att han därför tvingats hitta ett mer aggressivt grundspel, och träffat hundra procent rätt i letandet. Det måste vara så. Tänk om man hade satt det här spelet på hans ben för 10 år sen. Då, mina vänner. Då snackar vi en oslagbar spelare.

Tiafoe hade ingen chans idag. Han räckte bara inte till spelmässigt. Han var inte ens nära att räcka till. Han får vara väldigt nöjd, ch stolt, över den här kvartsfinalplatsen och att han inte räckte till är helt i sin ordning. Ska man ha chansen i en kvartsfinal i en Grand Slam-turnering bör man nog vara åtminstone i närheten av att vara topp-10 i världen i spelstyrka. Tiafoe är mil ifrån den nivån. Han prickade in några fantastiska matcher mot motståndare han hade lite chans mot i den här turneringen men nu blev motståndet ett annat och det höll helt enkelt inte. Det finns gränser för hur mycket en spelare får vara för att man ska kunna hota. Nadal var över den gränsen för Tiafoe i den här turneringen.

Mitt i natten tog sig också Tsitsipas till semi. Den såg jag inte. Ingenting faktiskt. Grabbarna tokskrällde med att ta lite sovmorgon i morse. Men ja, som sagt, han var väl lite favorit, Tsitsipas, så något liknande det där hade man kunnat förvänta sig. Rapportera jag fått säger att det var väldigt jämnt spelmässigt, men att Tsitsipas prickade några linjer när det gällde som mest. Det är ju inte direkt någon slump. Märkligt det där, ju mer man vågar desto oftare har man en tendens att träffa linjerna när det gäller som mest.

Nadal-Tsitsipas i den ena semifinalen alltså. Det känns ju värdigt på något sätt. Det var Tsitsipas som fällde Federer och därför känns det rimligt att han är den som får chansen mot Nadal. Men har han någon chans? Det här är första gången under turneringen som jag börjar se Nadal som en ärlig utmanare om titeln för när han driver på spelet på det här sättet, då kommer faktiskt självaste Djokovic kunna få problem.

Nya kvartsfinaler att vänta om några timmar. Vi hörs om det under eftermiddagen.