Total utskåpning

Utskåpning, roligt ord. Visa var skåpet ska stå. Skåp verkar vara ordet för att beskriva att man vunnit och jodå, Nadal skåpade Tsitsipas här under förmiddagen. Som han skåpade honom.

Det mest intressanta jag tar med mig från matchen är att en känsla jag känt länge kanske åtminstone till viss del stämmer. Jag har kallat Tsitsipas luftslott några gånger. Givetvis har de flesta av er valt att tolka det som att jag på något sätt tycker han är värdelös och noterar lite fnissande att det måste vara ett ganska välbyggt luftslott som tar sig till semifinal i en Grand Slam-turnering.

Men när ni såg matchen nu under förmiddagen, var det inte så att Nadal blåste till lite på luftslottet Tsitsipas, och att slottet kanske inte var så välbyggt trots allt.

Det jag menar med Tsitsipas är att jag är tveksam till hur långt hans spelmässiga förmåga kan räcka. För dels så blir han lite begränsad av att han har en så pass…vad ska man kalla det, mindre bra kan man väl säga, teknik i sina grundslag. Att utveckla dessa grundslag så de blir så fasligt mycket hårdare och/eller säkrare med den tekniken, det kan vara lite svårt. Men inte bara inför framtiden. Även nu. Är man tillräckligt bra i bollandet, kan man förlora mot Tsitsipas då? När man såg spelet idag kan man väl i alla fall säga att det inte hade spelat så stor roll hur många set de spelat. Tsitsipas hade inte vunnit något i alla fall.

Man ska inte dra saker hur långt som helst. Tsitsipas har överraskat stort på mig i den här turneringen, och han är säkert lite bättre än vad jag tycker han är. Jag har säkert lite fel. Men kan det ändå inte vara lite så att han trots allt vinner väldigt, väldigt, väldigt mycket på sitt fantastiska psyke. Att så fort han är nära sin motståndare i spelstyrka vinner han, för att han är så stark på det området. När han väl möter någon som inte är tillräckligt nära i spelstyrka dock, då rämnar precis allt och man ser hur overkligt långt han är ifrån. Det är det jag menar med Tsitsipas, och att han är lite av ett luftslott. Dels så tycker jag att han är otroligt långt ifrån de flesta av topp-10-spelarna på det spelmässiga planet. Men alltså viktigast, jag måste helt ärligt säga att jag inte tror att han har chansen att någon gång bli lika bra som de bästa just nu är. Hans spel är inte tillräckligt bra, och kommer inte gå att utveckla tillräckligt mycket. Det var lite kul efter matchen faktiskt. Nadal fick frågan om han tror att Tsitsipas är en framtida multivinnare i Grand Slam-sammanhang. Språkliga problem som alltid, så man vet inte riktigt om man ska tolka det Nadal säger som han säger det, men han svarade något i stil med att ”jag ska inte vara den som säger att han inte kommer göra det”, och den radade han upp hur fantastisk Tsitsipas är som spelare. Det naturliga svaret på en sån fråga är ju ”utan tvekan”, eller något åt det hållet från inställsamma idrottsmän som bara vill komma ifrån frågorna så snabbt som möjligt med så lite problem som möjligt. Efter att ha mött Tsitsipas tre gånger nu har jag svårt att se att Nadal ser Tsitsipas som en framtida multivinnare gällande Grand Slams och jag är inte så säker på den saken heller. Han kommer tveklöst bli topp-10, kanske redan i år, men som han spelar tror jag alltid att det kommer finnas spelare som är bättre än honom, även efter att de nuvarande största klivit av.

Nog om Tsitsipas. Hur jävla bra är inte Nadal?

Jag tror man måste börja vända lite på det. Det är ingen idé att tjata om att han kanske har lite problem med rörligheten och snabbheten ute i hörnen. Han befinner sig ju aldrig ute i hörnen längre. Det bara smäller, var man än placerar bollen på honom. Jag tror att det ofta under hans karriär hindrat honom lite, att han varit för inställd på att inte missa, att inte ge bort något. Han har haft för låg svårighetsgrad på sina slag. Det har funkat sjukt bra mot nästan alla, men när han väl mött den som är bäst, eller näst bäst efter honom, i finalerna så har han aldrig ställt om och spelat lite tuffare. Kanske att han åkt på några onödiga förluster på det. Nu däremot, hans hjärna måste ha blivit omprogrammerad på något vis. För det där säkerhetstänket, det är utraderat och som sagt, det bara smäller.

Nadal kommer bli något att bita i för Djokovic på söndag, det kan jag säga. Först och främst gäller det att Djokovic är med på det här. Att de där dagarna när han smaskade Nadal sönder och samman med sitt offensiva spel, de är förbi. Nu kommer han behöva försvara sig till segern istället för ett så extremt bra offensivt spel som Nadal har just nu, det har inte Djokovic. Kanske inte Federer heller. Det är fullt möjligt att Nadal i sin första turnering med sin nya spelstil är världens bästa attackspelare. Det…är ju lite imponerande på något sätt.

Synd att vi inte fick se Nadal-Federer förresten. Jäklar vad det hade smällt. Men kanske att vi besparade er en del lidande i och för sig. För hade Federer verkligen stått emot det här? Jag tror det nog inte. Han hade absolut haft chansen, men för att Nadal ska besegras får det nog krävas en Djokovic, jag tror det.