Inför monstermatchen

Jag är visserligen precis åt andra hållet. Jag brer gärna på lite. Men är det någonting jag inte tycker om så är det när folk ska vara så jävla försiktiga för att inte bli besvikna. Man vet att man har världens roligaste grej framför sig men benämner det ändå som, ”det här kan ju bli lite trevligt kanske”. Om man inte på förhand vågar erkänna att något är riktigt kul, riktigt stort, då får man nog aldrig leva på samma sätt som vi andra, som gärna säger det.

Australian Open-finalen imorgon är en av de största tennismatcher som spelats. Och på förhand känns den som en av de mest intressanta, för man vet inte hur det kommer bli. Det vet man oftast annars när världens två bästa spelare möts, men nu vet vi inte.

Varför är det på det här sättet då? Varför inte ”bara” en i mängden av alla matcher, alla stora finaler, mellan Djokovic och Nadal.

Det främsta skulle jag säga är att de här två nu har det inom räckhåll att banka ner Federer från tronen som den mest vinstrika spelaren genom tiderna. har ni tänkt på att Nadal till och med har chansen att göra det i år? Och tänk, tänk om han kom ikapp Federer medan Federer fortfarande är aktiv. Det skulle bli en smäll det. Tänk er en Wimbledonfinal i sommar där Nadal slå Federer, och går upp jämsides som honom. Vilken grej.

Just det, det finns en annan grej jag ogillar. När folk är så in i helvete obenägna att gå händelser i förväg. ”Det kan hända så mycket innan dess bla bla blaaaaa”.

Men såhär här är det.

Matchen imorgon är på förhand i princip 50/50. Nadal har en bra chans alltså. Vinner han den är han uppe på 18 Grand Slam-titlar. Djokovic komemr vara ett stort hot i sommar, men Nadal kommer ändå vara klar favorit till att plocka sin 12:e titel i Franska Öppna och gör han det är han bara en bakom Federer inför Wimbledon, med två helt okej chanser kvar i år, Wimbledon och Franska Öppna. Visst, Nadal kan få en hiss i huvudet någon gång i vår, och då lär det inte bli några fler titlar överhuvudtaget, men det där är ett fullt möjligt, och ganska troligt, scenario. Jag tycker det här är första gången som det verkligen brinner i röven på Federer. Nu kan det snart vara riktigt nära. Om Nadal med sin nya spelstil kan hålla ut i 3-4 år till är det antagligen kört för Federer oavsett vilket, och om Nadal inte finns där så kommer Djokovic i princip rensa de närmaste åren, och då är Federer rökt ändå, så om man ska vara riktigt ärlig, hans allra viktigaste rekord är dödsdömt, men det är ju ändå otroligt spännande att se när det ska hända.

Det är en bit. Djokovic 15:e eller Nadals 18:e. Det är en väldigt stor grej imorgon.

En annan stor grej är att de varit så exceptionellt överlägsna i den här turneringen. Det var mycket, mycket längesen de två bästa spelarna var så överlägsna i en av de största turneringarna. Det var några år där vi var bortskämda med de här finalerna mellan Djokovic och Nadal men det var längesen nu och jag undrar om de sammanlagt varit så överlägsna någon gång. Alltså deras matcher sammantaget under turneringen. Nadal har inte förlorat något set. Djokovic har strulat, med betoning på strulat, bort två set. De har duckat några av de tuffaste motståndarna som skjutit ut sig själva på annat håll men det hade näpperligen spelat någon roll. Med facit i hand hade ingen rubbat de här två i den här turneringen.

En sista, men också den viktigaste grejen gällande morgondagens underhållning, är den förändring i spelbild som kommer bli mellan dem jämfört med de 52 matcher de tidigare spelat. Under de första 52 matcherna var det en kontringsspelare mot en defensivspelare det här. Ofta, i alla fall på senare år, har Djokovic lyckats förvandla sig själv till en offensivspelare just när han mött Nadal, något som är bland det mest imponerande som gjorts i tennissammanhang, men nu kommer han inte behöva, vilja, eller våga det. För nu är det en kontringsspelare mot en offensivspelare. Det är Nadal som är offensivspelaren nu, och det ska bli ofantligt intressant att se Djokovic försvar sättas på ett test som han aldrig någonsin ställts mot. Jag tror inte att Djokovic kommer klara att hålla Nadal borta från att få börja pumpa på, och väl där, jag tror faktiskt inte han kommer klara av att stå emot. För varje sekund, minut, och timme som går tycker jag att den troliga matchbilden talar mer och mer till Nadals fördel. Jag tror inte att Djokovic kommer vara riktigt förberedd på vad som behöver göras. Han är givetvis helt och hållet med på Nadals spelmässiga utveckling till den här säsongen, men jag tror inte han tar den på tillräckligt stort allvar. Jag tror att Djokovic kommer lita på sitt försvar, och jag tror att det i så fall är ett stort, stort misstag. För att vinna den här matchen tror jag han måste se till att vara den som styr spelet, men jag tror inte han kommer förmå sig själv att göra det.

Det är ingen ingen teori jag skulle sätta mitt liv på det där direkt, men det där är min matchbildsgissning. Nadal kommer vara på precis varje boll och försöka pressa Djokovic till max. Djokovic kommer vara lite mer tillbakadragen. Och som jag sett Nadals slag hela den här säsongen, när han får börja slå, då finns det ingen som kan stå emot honom. Det är för tungt, för hårt, och för säkert. Ska man slå honom nu måste man utnyttja det som numera är hans svaghet, hans förmåga att snabbt ta sig ut i hörnen. Om Djokovic förstår det och trots att Nadal sätter press på honom ser till att vara lika offensiv som han tidigare varit mot Nadal, då kan det mycket väl bli Djokovic match istället. Men det är en liten chansning. När Djokovic spelar sitt offensiva spel mot Nadal är han uppe på 100% eller kanske till och med lite över det han egentligen klarar. Han ligger då precis på gränsen vad gäller svårighetsgrad i spelet och det tror jag inte han kommer välja att plocka fram. Han kommer lita till sitt vanliga spel istället och att det ska räcka att vara världens bästa spelare helt enkelt men som sagt, jag tror det kommer vara ett misstag, och att han hade behövt riskera lite mer.

Ni kanske märker att jag är ganska peppad. Som några av er noterat i kommentarerna. Nej, jag sitter numera inte varje natt för att titta på tennis ens under en sån här turnering. Tennis må vara det roligaste som finns, men när man håller på med tennis dagen lång i princip året om, då räcker det inte med andra omgången av Australian Open för att jag ska prioritera bort att sova. När en sån här match kommer däremot, då förvandlas jag till precis den där tennisfanatikern som jag vet många av er är. Då glömmer jag bort att tennis är mitt arbete och något som jag förväntas prestera vissa saker kring. Jag vill bara titta på den här jävla matchen och jag är extremt frustrerad över att det är ett helt dygn kvar, att man måste sova en gång till innan matchen kommer. Det duger inte.

Avslutningsvis. Något annat jag ogillar hos folk. När man inte klarar av att berätta vem eller vilka man hejar på. Det är nämligen på det viset att jodå, man kan vara helt objektiv, beskriva sanningen på ett helt korrekt sätt, även när man är öppen med vad man hoppas på. Det vet ni att jag i princip alltid gör, även om jag möjligen emellanåt kan vara lite hårdare mot vissa schweiziska än mot andra. Nadal, jag hejar på Nadal imorgon. Jag har inte behövt bestämma mig. Det liksom känns i hela kroppen. Jag skulle säga att jag numera gillar de här två på precis samma nivå. Det är nog 50/50 vem av dem jag hejat på i deras matcher på senare år. Men det Nadal gjort i den här turneringen, den här fantastiska förändringen, utvecklingen, att från att knappt ha kunnat gå under sin uppvisningsmatch i Abu Dhabi för en månad sen till att inför den här finalen kännas som den skarpaste offensivspelaren som Djokovic någonsin ställts mot, man vill ju att han också får driva en sån grej i mål. Det hade varit enormt mäktigt.

Må bäste legendar vinna och passa på, man vet aldrig hur många uppgörelser mellan tidernas två bästa tennisspelare vi får. Och framför allt, hur många såna här tillfällen då de även med sina egna enormt höga mått mätt är riktigt, riktigt bra.

Ser man inte den här matchen, då kan man ge fan i resten av årets tennis också. Och resten av årets idrott i allmänt. Börja knyppla eller nåt i så fall. För vill man inte se det här, då gillar man inte idrott. Då är man inte värdig att få den glädje som alla vi idrottsälskare får ut av såna här tillställningar.