Djokovic totalt obestridlig

Såg ni Djokovic returnerande i början av matchen? Jag tycker det sammanfattar det mesta av hur han faktiskt på många sätt är på en helt egen nivå inom den här sporten. Det finns ingen som varit så säker på vissa saker som han är, det finns faktiskt inte ens någon som försökt.

Om man jämför med hur Nadal backar bak hela vägen till skynket bakom banan för att ge sig själv maximala möjligheter att få igång spelet om bollen. Eller om man jämför med hur Federer krampaktivt försöker blockera tillbaka returerna från sin backhandssida. Ta det, och så lägger ni det bredvid hur Djokovic, även på Nadals förstaservar försöker träffa en…ja, hur stor ruta är det han siktar på, tror ni? Det är väl inom en meter från Nadals högra sidlinje, och så inte mer än två meter innanför baslinjen. Två gånger en meter säger vi väl. Djokovic siktar på en yta om två kvadratmeter i sitt returerande. Två av nästan hundra kvadratmeter, som en planhalva i tennis väl är. Han gör det på otroligt goda grunder, det jag vill säga är bara hur extremt det är. Och hur långt ifrån det alla andra gör. Han har en svårighetsgrad som ingen annan är ens nära och det är därför han är bäst.

Bara en detalj, så klart. Men man ska inte inbilla sig att det är enkelt att göra det mot Nadal som Djokovic idag gjorde. Inte ens när Nadal hjälper till på det sätt han gjorde. Han slår så hårt, Djokovic, han placerar sina slag så vansinnigt bra och han gör ju inga misstag. Han är nästan perfekt. Sen, som sagt, Nadal lät honom göra allt detta alldeles för lättvindigt. När Djokovic får göra allt som han vill och Nadal bara spelar med, då blir det ingen match, men det ska påpekas, det är ingen annan som klarar av att göra det här mot Nadal. Det är ingen som är nära.

Det jag snarare börjar fundera över är om Djokovic överhuvudtaget går för fullt mot andra motståndare. För det är liksom inte med ett snäpp han höjer upp svårighetsgraden när han möter Nadal. Mot andra spelare ser han hela tiden till att ha goda marginaler i allt han gör och chansar väldigt ogärna, ens när han har bra lägen. Mot Nadal har han minimala marginaler i många slag. Han slår väldigt mycket hårdare än han gör mot andra spelare och han tar bollen bra mycket tidigare. Det här är inget som Nadal hjälper till med. Det här är något Djokovic bara bestämmer sig för att göra, och han klarar av det i princip varje gång. Jag vill inte ens tänka på hur andra, vanliga, spelare hade sett ut om de tvingats möta den här versionen av Djokovic. Det hade många gånger blivit direkt pinsamt att se dem försöka hänga med i det tempo han pressar upp.

Det blev ingen rolig final idag, men det är absolut inte Djokovic fel. Han gjorde allt han ska göra och han gjorde det i princip perfekt. Han hade maximal press på Nadal från första början och redan där vann han matchen i och med att han inte lät Nadal få komma igång med någon offensivt spel. Sen kanske han slappnade av lite grann, och sänkte svårighetsgraden på sitt spel lite, lite, Djokovic, och när Nadal redan var förintat på det taktiska området var det bara att håva in frukterna av det. Det gick ännu enklare när han raderade ut sina egna misstag och bollade med Nadal i ett lite mer normalt tempo.

Nadal var den som imponerade mest under turneringens första sex omgångar. Jag tror inte att han är särskilt stolt över det, eller att Djokovic bryr sig särskilt mycket om det. I den sjunde omgången var det nämligen bara en man på banan och Djokovic slog Nadal precis lika enkelt som han slagit alla andra under dessa två veckor.

Jag är besviken. Jag trodde att Nadal skulle prova med det som fungerar så bra under den här turneringen. Det hade kunnat gå åt skogen i och med att han i den här matchen förstås får lite mer tryck på sig än han får mot andra spelare, men han borde provat. Nu provade han inte, och vi fick bara samma gamla vanliga match mellan de här två, med det tillägget att Nadal numera är så pass osnabb att hans försvar inte ens är halvnära att räcka mot Djokovic totalt hänsynslösa malande.

Djokovic gjorde en nära på perfekt final idag. Han är nu 3000 poäng före Nadal, han är 5000 poäng föra Zverev, han har långt mer än dubbelt så många poäng jämfört med fyran på rankingen och han är nästan 8000 poäng före Federer. Federer är alltså nästan fyra Grand Slam-titlar bakom Djokovic i poäng. Det är liksom inte jämnt någonstans. Nadal är där någonstans i hasorna, eller nästan i hasorna, men det går inte att säga att det finns några två stora, några tre stora, fyra stora, eller något annat. Det finns en stor. Sen finns Nadal där som den han oftast är lite utmanad av, och sen kommer alla andra som inte är nära honom.

Finns det någonting som jag vet svider i ögonen på er så är det när jag brer på extra om Djokovic förträfflighet. Jag tycker inte jag behöver göra det den här gången. Jag har liksom sagt och skrivit allt redan. Men ja, han är bäst, han är bäst någonsin, och just nu är han tydligen dessutom fullständigt överlägsen. Om Nadal är såhär långt efter, då får det ju knappt att tänka på hur långt efter de andra är.

Han har Wimbledon, han har US Open, och han har nu Australian Open. Regerande mästare i tre av de fyra Grand Slam-turneringarna. Franska Öppna i sommar blir en spännande strid, minst sagt. Det kan nog vara dags för Djokovic att äga alla fyra samtidigt igen, vem vet. När man precis sett den här matchen är det i alla fall lite halvsvårt att se hur Nadal ska lyckas besegra honom, ens med grus under tassarna.