För dåligt, Nadal

Det är hårda bud. Man går till final i en av världens fyra största turneringar och man får där stryk av tidernas bästa spelare. Att då få höra att man inte gjort det tillräckligt bra, som sagt, hårda bud är det, men precis så är det. Det här var på tok, på tok för dåligt, Nadal.

Om ni tänker efter hur det här gick. Hur matchen blev. Och vilka förutsättningar vi gick in till matchen med. Tycker ni att det fanns någonting. Någon enda ting. I dagens match som gick på ett sätt som var positivt för Nadal? Fanns det någonting som gjordes på hans villkor?

Absolut ingenting. Nada. Allt var på Djokovic villkor, och som det ibland blivit för Nadal genom åren, även om det här i min mening var det absolut största taktiska haveriet, han klarar inte av det under själva matchen. Jag är helt säker på att det fanns kloka saker som han fått med sig in till matchen, men när det väl började gick allt fel från början, och det han gjorde för att ändra på det gjorde bara allt ännu värre.

Under senare år har inte Nadal räckt till mot Djokovic. Djokovic har greppat tag i honom i sina klor, styrt duellerna, och Nadals försvar har inte räckt till. Djokovic har bara masserat, och masserat, och masserat honom tills Nadal är så mjuk att han kan sätta in stöten i varje duell. Djokovic har hittat ett så otroligt tydligt sätt att besegra Nadal att det nästan sett larvigt enkelt.

Sen dess. Sen dessa matcher. Har Nadal haft ett långt uppehåll där mycket förändrats. Han har under senare år tappat lite i snabbhet, men det är tydligt att han under det här senaste uppehållet fått en kropp som är klart försämrad när det gäller benen. Han är inte snabb längre. Han är medelsnabb, skulle jag säga. Som bäst medelsnabb. Djokovic är exempelvis numera otroligt mycket snabbare än honom.

Men. Så kom han tillbaka nu till Australian Open efter att ha spelat några träningsmatcher där han sett…sävlig ut, om man är snäll. Nu kom han tillbaka med ett helt annat spel. Ett extremt aggressivt och tokeffektivt offensivt spel där han hela tiden slagit före sin motståndare och gjort det med en otroligt låg felprocent. Han har inte mött de tuffaste motståndarna, men han mötte Berdych, som varit en av de bästa i årsöppningen och han mötte Tsitsipas, som slog ut Federer som inför turneringen betraktades som andrahandsfavorit. Så man får ändå säga att han klarade av lite av det tuffaste motståndet med sitt nya spel så att säga. Personligen hade jag väntat mig att han skulle gå mer mot sitt gamla, försiktigare, spel när han mötte Berdych. Jag trodde inte han skulle förmå sig själv att ta så stora risker som han gjort när han mötte ett starkt motstånd men det gick som på räls mot Berdych, och det var samma visa mot Tsitsipas. Så länge det gick Nadals väg så vågade han lita på det nya.

Mot Djokovic idag tok det sex poäng. Sex poäng som Djokovic vann. Sen var det nya spelet borta. Det gamla var tillbaka, och om Djokovic hade bra kontroll på den gamla Nadal, den Nadal som fortfarande var mer eller mindre snabb, den kontroll som Djokovic hade på Nadal idag, den var angränsande till smärtsam att se. Eller inte smärtsam, men kanske lite irriterande. För att Nadal inte har en bättre tennisskalle än att han märker att det han gör fungerar så extremt dåligt. När han märker att han kommer sent till näst intill varje boll, när resultatet rullar mer och mer åt fel håll och när han åtminstone i bakhuvudet måste ha det spelsätt han använt de senaste veckorna. Jag kan inte fatta att han bara lät det rinna på såhär. Det är rent ut sagt bedrövligt. Han slarvade bort chansen att testa sig själv mot Djokovic.

Sen så, ni kommer märka att det finns en text om Djokovic efter finalen här på sajten också. Det vore nämligen extremt orättvist mot Djokovic och alla som hejar på honom att bara skriva det här om Nadal, men anledningen till att vi inte fick någon bra final idag, det var just det här, att Nadal totalt havererade taktiskt. För någon bra final var det inte. Hur kommentator Maria Strandlund satt och gastade om hur fantastiskt allt var på Eurosport som sände matchen, det är liksom bara pinsamt och jag önskar att ni inte lyssnar på sånt trams. De här två har så otroligt mycket mer i sig, men idag var det bara en av dem som dansade. Den andra blev rädd för festen och sprang och gömde sig.