Blandade AO-betyg

Ska vi ta en liten stund och sy ihop Australian Open för den här gången innan vi går på något nytt.

Vi tittar igenom spelarna i toppen och ger dem betyg på sin prestation utifrån sina egna förutsättningar.

Vi tar dem i den ordning de numera är rankade.

1, Djokovic

Perfekt

Det var perfekt. Han strulade mycket mot Shapovalov och lite mot Medvedev men han sydde ihop det bombsäkert båda gångerna och när det till slut blev skarpt läge i finalen höjde han sig något oerhört och avgjorde på en kvart någonting. När tidernas bästa spelare står för en perfekt insats, då vinner han.

2, Nadal

Nästan perfekt

Man måste ha med sig vad han kom in till turneringen med. Han kom tillbaka efter att bara kunnat träna i några veckor och han upptäckte att hans ben inte fanns kvar, så att säga. Han utvecklade en ny spelstil på rekordfart och slog några av de bästa spelarna med den. Ordet nästan läggs till för att han inte riktigt gav sig själv chansen i finalen. Han förklarade efteråt att han inte haft tillräckligt med tid till att träna sitt defensiva spel och att det därför inte funkade men varför i hela världen använde han det då? Varför löpte han inte hela linan ut och provade sitt nya spel på Djokovic. Men i övrigt, en enorm prestation och det ska sägas, Nadal slår nästan aldrig Djokovic på hardcourt, så final i en sån här turnering är alltid mycket bra för honom.

3, Zverev

Uselt

Han gjorde en dålig match men klarade sig mot Chardy. Insatsen mot Raonic sen, det är bland det sämsta en toppspelare överhuvudtaget kan prestera. Zverev får så nära bottenbetyg man kan få, men han rök trots allt inte i allra första omgången vilket väl måste krävas för att man ska få absolut sämsta betyg.

4, Del Potro

Helt okej

Ja, han var ju inte med. Så svårt att varken hissa eller såga honom. Han gjorde det säkert helt okej framför teven.

5, Anderson

Vekt

Lite vekt faktiskt. Jag hade höga förväntningar på Anderson. Tiafoe var bra i turneringen, men han ska inte vara tillräckligt bra för att slå Anderson. Så Anderson, en flopp.

6, Federer

Rätt bra egentligen

Torsken mot Tsitsipas var både orättvis och olycklig. Man minns alla breakbollar som om han bara tagit en enda nog hade gett honom segern. Men det var en dag då absolut ingenting ville sig för Federer och visst, Tsitsipas är en bra spelare som man kan förlora mot. Tidigt i turneringen såg Federer grymt bra ut och även om det blev mycket sämre när det blev skarpt läge, överlag var han faktiskt rätt bra.

7, Nishikori

Inte så bra som det kan se ut

Kvartsfinal är ett bra resultat för Nishikori i en Grand Slam, men han var ju inte värd att ta sig dit. Femsetare mot Majchrzak, det är under all kritik. Femsetare mot Karlovic, inte bra. Femsetare mot Carreno Busta, inte bra. Och sen total nedvikning mot Djokovic. Nishikori imponerade inte någon gång, men fick med sig resultaten.

8, Thiem

Angränsande till katastrofalt

Om Zverev var nära bottenbetyg så är Thiem ännu närmare. Han var absolut inte värd segern mot Paire i första omgången och sen vek han ner sig fullkomligt mot Popyrin i omgång två. Nej, det här var ingen insats överhuvudtaget av Thiem. Det vara bara dåligt.

9, Isner

Obefintligt

Vet inte vad man ska säga om Isner. Att han ligger nia i världen är lite av ett hån mot rankingsystemet. Han kom omatchtränad till turneringen, han hade lite oflyt att han inte fick möta en normal spelare, och han bara förlorade mot Opelka. Det kändes lite som att det var ungefär som att han inte var med överhuvudtaget.

10, Cilic 

Helt okej

Åttondel är knappast något han får vara nöjd med och han rasar som synes på rankingen men egentligen spelade han ungefär som man kan förvänta sig av honom. Det var bara det att Verdasco spelade otroligt bra mot honom, och att Bautista sen spelade ännu bättre. Cilic ska vara väldigt missnöjd med resultatet men själva insatsen var okej.

12, Tsitsipas

Superplus

Jag trodde inte jättemycket på honom men han lyckades ta tillvara på en bra lottning och semifinal för honom med hans spelstyrka är helt fantastiskt. En av de som får vara absolut mest nöjd med sin turnering.

14, Raonic

Stort fall framåt

Visade att han kanske hittat något som kan fundera med sin lite förändrade spelstil. Sen var insatsen mot Pouille i kvarten bedrövlig. Jag vet inte om det finns någon förklaring där, men fram dit bra, och framför allt spelmässigt en klar förbättring.

16, Medvedev

Etablering i toppen

Det här var turneringen då Medvedev slog fast att han är en av spelarna bakom de absolut bästa.

18, Bautista

Maxprestation

Vilken jäkla säsongsinledning. Det här kan han inte a trott på själv. Han har presterat på toppen av vad han behärskar i nästan varje match.

Ska vi nöja oss där? jag tycker det. Några plus, och några minus, precis som alltid i stora turneringar.