Pengasamlandet

Såg en rätt intressant grej här på morgonkvisten. En basketspelare i NBA hade fått en böteslapp på en halv miljon kronor för att han berättat att han vill byta lag. Den där halva miljonen var 0,2% av vad han tjänar i år.

Jag tror det är basketspelarna som tjänar mest inom idrotten just nu. Väldigt jämnt i och för sig, ser jag när jag kollade upp det. Basebollen, den amerikanska fotbollen, och basketen i USA. Det är nästan exakt samma topplöner. De som tjänar absolut mest drar in omkring 350 000 000 svenska kronor per år. Det är en slant det.

Vet ni till exempel hur många tennisspelare som tjänat så mycket under hela sin karriär?

Fyra stycken är det, som under hela sin tenniskarriär dragit in så mycket som Steph Curry tjänar på ett år för sitt trepoängspangande i Golden State Warriors. Rätt intressant med honom för övrigt att han spelade med ett riktigt skitkontrakt fram till att han var 27-28 år någonting. Han skrev på precis innan han exploderade och blev en av de absolut bästa, och satt kvar med det där förhållandevis usla kontraktet i fem år. Men han tar ju igen det nu lite grann, kan man kanske säga.

Vilka är de där fyra tennisspelarna som tjänat mer än vad han gör på en säsong då?

1, Djokovic, 1 143 000 000

Djokovic är över miljarden i svenska kronor inspelade.

2, Federer, 1 080 000 000

Federer ligger och fiskar där bakom, 60 miljoner efter någonting.

3, Nadal, 927 000 000

Kämpa Rafael, när du blir stor kanske du också tjänar din första miljard på ditt tennisduttande.

4, Murray, 549 000 000

Även om du slutar så kommer du ha råd att köpa jättemånga tv-spel, Andy.

Femma på listan är Sampras med nästan 400 miljoner inspelat. Det är rätt otroligt med tanke på att han spelade innan prispengarna steg kraftigt. Han borde sitta och dunka huvudet i väggen en del över att det inte hände lite tidigare.

Sexa och sjua, där hade jag inte gissat rätt kan jag säga. Wawrinka och Ferrer ligger där. Åtta Agassi. Sen Berdych, Cilic, Del Potro.

Becker är precis utanför topp-10. med över 200 miljoner. Han hade nog velat ha tillbaka lite av de där pengarna nu kanske.

Bästa svensk är Edberg som ligger precis efter Roddick runt plats 20. Knappa 200 miljoner blev det där, men han är ju en av de som lyckats efter karriären och gått åt andra hållet jämfört med Becker, så att säga. Så Edberg, han kan nog äta gott han.

Givetvis, det här är bara prispengar. Men det är också det enda som man kan jämföra. Noteringen för Curry är också bara lön, vilket man kan jämföra med prispengar. Nu gör inte basketspelarna riktigt lika mycket reklam kanske, för att de helt enkelt inte behöver, men om de bara ville skulle de mest troligt dra in åtminstone lika mycket som tennisspelarna gör där. Men som sagt, när det gäller pojkar som Federer ska det onekligen noteras att han garanterat dragit in mer på reklam än han gjort på sitt spelande. Så att Federer totalt sett är den som tjänat mest på att spela tennis, inget snack om den saken. Antagligen är Nadal den som tjänat näst mest. Djokovic har haft lite svårt att pricka in de där riktigt stora reklamjobben.

Men ja, det finns väl alltid de som är ännu värre. Ronaldo tjänade över en miljard förra året, verkar de flesta överens om. Och att den idrottsman som tjänar allra mest pengar är den lilla knatten Floyd Mayweather som springer omkring och duttar sina motståndare i ansiktet, det känns också rätt ställt utom allt tvivel. På tre matcher tjänar han mer än Djokovic gjort under sin karriär.

Tennisspelare är väldigt välavlönade, men den där myten om att man ska börja spela tennis om man vill tjäna pengar, den stämmer inte riktigt. Mitt planerade bygge av basketplan på tomten till sommaren känns mer aktuellt än någonsin. Nu jävlar ska grabbarna drillas.