Så gick DC-helgen

Vi måste ju ta och sy ihop det här med Davis Cup lite grann innan vi får på det som vi verkligen bryr oss om. Atp-tennisen drar igång igen imorgon och de första bollarna på europeisk mark för i år ska spelas. Och de första grusmatcherna för i år också. Otroligt härligt.

Men nu först, vi kollar snabbt igenom DC-matcherna, som sagt.

Sverige åkte på stryk. Torsk i dubbeln, Eriksson/Lindstedt var aldrig ens nära, och sen lyckades Elias Ymer förlora en match till, mot ännu sämre motstånd än de spelare bröderna förlorade mot i fredags. 4-0 för Colombia och nej, det där var en total katastrofinsats. Inte ens ett vunnet set i en match som vi på förhand i princip inte skulle kunna förlora. Total megaflopp och jag hoppas att man tar sig en rejäl funderare över hur det kunde gå såhär snett. Det blir inget slutspel för Sverige i höst och inga pengar. Tråkigt, men det var ju onekligen i fredags som vi torskade matchen, så ingen nyhet direkt.

Om det var en skräll att Sverige slog Colombia så var det nog faktiskt en ännu större skräll att Belgien slog Brasilien borta. Belgien ett bättre tennisland totalt sett, men nu hade man inte med Goffin och brassarna var rätt klara favoriter i samtliga delmatcher. Man vann emellertid bara en av dem, ingen succé direkt. Det som avgjorde var att Melo och Soares, två av världens bästa dubbelspelare var för sig, torskade dubbeln mot Gille/Vliegen som spelar på challengertouren. Helt otroligt. Coppejans, som inte spelat i år ens, tog två. Det där kan inte brassarna vara stolta över alltså.

Uzbekistan stretade emot bra mot Serbien. 3-2 för Serbien efter att Krajinovic avgjort med en tresetsvinst över Fayziev som  är en spelare som inte ens håller på challengertouren i avgörande matchen. Djokovic var inte med och Djokovic kommer inte spela slutspelet i höst heller, så serberna blir inte att räkna med även om de nu klarade sig.

Australien med Millman och De Minaur körde över Bosnien som har två formsvaga spelare i Basic och Dzumhur. Inte mycket att snacka om. Bosnierna vann inget set. Undrar hur det kommer gå för Dzumhur i år egentligen. Luktar lite rankingras där.

Indien provade med en gropig gräsbana men det blev inte mer än att de vann dubbeln. Vore väl illa om Indien inte vann en dubbel, de kan dubbel. Med tanke på hur duktiga grässpelare de hade på singlarna trodde jag nog de skulle få med sig någon mer match men nej. Seppi är ju inte så dum på gräs han heller förstås.

Fucsovics fanns inte med för Ungern och finns han inte med, då har inte Ungern så mycket att komma med. Tyskarna var ett av få länder som hade sitt starkaste lag i helgen och slakten var väntad.

Schweiz tog en match hemma mot Ryssland. Rejäl skräll det. Jerome Kym född 2003 tog dubbeln tillsammans med Laaksonen. Men ryssarna hade Khachanov och Medvedev på singlarna och stora vinstkandidater när det här ska avgöras i höst skulle jag säga, ryssarna.

Kazakstan alltid starka i Davis Cup och den här gången var inte motståndet så starkt. Portugal har bara en hardcourtspelare i Sousa och när han dessutom torskade mot både en formsvag Bublik och Kukushkin, då går det ju inte riktigt

Märkligt beteende av Tjeckien. Som att de inte ens försökte vinna matchen mot Holland. Vesely vann sin match första dagen. Sen tog Holland två, och så gav tjeckerna upp helt genom att kasta in Lehecka, orankad och född 2001, i fjärde singeln. De hade Vesely och Pavlasek att välja mellan men tog alltså den här killen. Mycket, mycket märkligt.

Thiem fanns med i Österrikes preliminära trupp men han kom aldrig till start. Det öppnade upp för Chile, och de tog chansen. Jarry tog två och Garin avgjorde med att krossa Rodionov i avgörande matchen. Blev lite dumt för österrikarna som utan Thiem antagligen hade vunnit om de valt hardcourt istället för grus. Med Thiem hade grus kanske varit lite bättre men de hade vunnit på hardcourt också med Thiem i laget så egentligen kan man göra det så enkelt som att säga att de faktiskt valde fel underlag och förlorade matchen på det. Vem fan väljer grus när man möter Chile liksom? Det räcker ju med att höra hur det låter. Det är fel.

Slovakien hade 2-1 mot Kanada men valparna vände på steken i de avslutande singlarna. Starkt, de spelade också dubbeln, Auger-Aliassime och Shapovaliv. de förlorade den knappt, men gick sen ut och plockade de sista singlarna direkt efteråt. Kan ha varit en dum grej av slovakerna att sätta in Klizan i dubbeln trots att han skulle spela den fjärde matchen direkt efteråt. En utvilad Klizan hade kanske slagit en Shapovalov som precis spelat tre set dubbel. De hade också ett mer än okej alternativ i dubbeln att använda specialisten Zelenay som också hade kunnat vinna dubbeln för dem så, kanske lite felval där och det straffade sig. Intressant från den matchen att Kanada bara hade med sig fyra spelare trots att man får ha fem spelare med. En av deras spelare var dessutom Dancevic som i princip slutat och numera är förbundskapten. Låter ju lite oseriöst på något vis, gör det inte?

Och Japan slog till slut Kina i en match där linjedomarna tydligen ska ha varit makalöst enögda. Kina hade hemmaplan, och ledde med 2-1 efter att Nishioka gjort bort sig första dagen mot Li. Var lite skadad i vanlig ordning där, Nishioka. Kineserna skrällde också i dubbeln men sen slog Nishioka Wu och Daniel slog Li i en tresetare i avgörande matchen. Intressant med Wu där som för ett par år sen var en av de hetaste spelarna födda 99. Nu är han…typ ingenting. Han tog två gem mot Nishioka och är inte bland de 300 bästa i världen, trots att han för två år sen, när han var 18, var en spelare som vann turneringar på challengertouren. Det är inte bara våra svenska spelare som faller ifrån i den åldern.

Det var det. 12 länder klara för slutspelet i höst. Det ska väl tillkomma fyra till också. Wildcards och så vidare. Tänk er ett fotbolls-VM där det delas ut wildcards. Nej, det är lite pajaseri över Davis Cup numera, så nu skiter vi med glädje i det här i ett halvår.