Äntligen ATP-tennis igen!

Nu börjar det ordna upp sig, mina vänner. Atp-tennis, tre turneringar samma vecka, och två av dem i Europa. Alla tre på rimliga tider för oss också. Och kanske bäst av allt, efter ett halvårs torka, nu är det dags för grus igen.

Häng med, nu ska vi titta till veckans lottningar.

Montpellier

Fransk sporthallstennis, alltid mysigt. Otroligt tennisintresse i Frankrike alltså. Challengertouren har hållit till i Frankrike i några veckor och när turneringarna spelas där är det verkligen på en annan nivå än annars. I de flesta fall spelas challengerturneringar bara av. Man försöker knappt göra det möjligt för publik att komma utan man arrangerar turneringarna bara för spelarna så att säga. De senaste veckorna i Frankrike, det är liksom som mini-atp:s där man satsar på arrangemanget och när det börjar närma sig helgen har man bra med publik runt centercourten.

Pouille och Goffin som toppseedade med Shapovalov och Simon som semiseedade, det låter ju inte jättekul, men som så ofta i de här turneringarna, det är bredden som är grejen. Gulbis, Tsonga, Karlovic, Berdych och Krajinovic som oseedade. Det finns hur många som helst som kan gå hela vägen och vinna titeln. Det är faktiskt klart fler som kan vinna än det är som inte kan vinna och det öppnar så klart för många spännande och bra matcher.

Man ska veta att Berdych är väldigt dålig på att vinna titlar. 13 totalt, det är en usel siffra för en spelare på hans nivå. Men rättmätig favorit ändå här, det tycker jag. Han är nog utan tvekan den just nu bästa spelaren i det här fältet. Sen är det inte helt vanligt att den bästa spelaren vinner de här småturneringarna men som sagt, favorit, givetvis.

Om man vill titta på ett lite högre odds, Gulbis kanske? Han har fått ut sådär löjligt lite av sitt spel hittills i år. Han har varit riktigt bra, men hela tiden haft maximal oflyt. Sånt där brukar jämna ut sig, och han har en bra lottning. Chansning, så klart, men 34 gånger på honom är nog det jag hade kört här.

Sofia

Måste vara rätt härligt för Khachanov att plötsligt börja få någon miljon bara för att visa sig i de här turneringarna. Gått ganska snabbt uppåt för honom.

Visst är det klart bättre klass här än i Montpellier? Imponerande får man säga. Vem fan vill åka till Bulgarien och spela. De måste betala bra här.

Basic försvarar nog inte sin titel, eller vad säger ni? Han går in till den här veckan rankad 99:a i världen. Rätt otroligt att man inte lyckas ta sig högre när man har 250 poäng från en titel. Eller kommer han köra på Estrellastuket och vinna den här turneringen tre år i rad nu, utan att vinna match någon annanstans? Vem vet.

Tsitsipas, Medvedev och Khachanov. Tänk om man haft det startfältet i en 250-turnering och fem år. Då kanske man plötsligt skulle ha tre av världens fem bästa spelare.

Rätt intressant det här faktiskt när man kollar oddsen. Och det stämmer ju överens med verkligheten också. De här unga killarna som jag nämnde ovan har kört om farbröder som Wawrinka och Monfils. Det är verkligheten numera.

Äh, Basilashvili vinner säkert. Bra lottning, Medvedev kan vara lite seg och ointresserad ibland, och när det sen börjar vankas semifinal brukar Basilashvili vara livsfarlig.

Cordoba

Grus! Och helt ny turnering. Ingen liten pluttstad direkt, Cordoba utan den är faktiskt större än Stockholm.

Och ja, det ser väl ut ungefär som man kunnat förvänta sig. Grusgubbarna vaknar plötsligt till liv, och är på plats. Och så är det alltid någon europé som vill ta chansen. Thiem brukar åka över ibland, men han är nog i lite för dålig skick för att spela just nu. I år är det Fognini och Cecchinato som tar chansen att försöka skramla åt sig lite lättare gruspoäng än vad man kan plocka i Europa under sommaren.

Ingen jättebra bredd här faktiskt, så jag tror vi kommer få rätt många av de seedade spelarna i kvarten på fredag. Hoppas det, för kan bli rätt bra matcher då.

Här är det solklart. I de två europeiska turneringarna var det kanske lite mer att blunda och peka. Oddsen satt ungefär som de ska. Men här har man totalt blundat för både Cecchinatos ranking, seedning, och spelstyrka. Hans lottning också för den delen. Han har lite av en räkmacka fram till semin och om Carreno Busta skulle floppa ut sig, vilket han ofta gör, kommer han vara klar favorit i semin också. Jag skulle säga att det är ett superspel på Cecchinato till det där oddset faktiskt.