Ännu ett Roggerekord som ryker

Det börjar ju bli lite spännande det här nu, tycker ni inte? Federer måste nog snart börja hoppas på att Djokovic blir lite sämre, för annars kommer det rämna för honom. Rekorden kommer ryka ett efter ett, och till slut kommer han i värsta fall inte ha något kvar.

Visst känns det här rekordet mer eller mindre dödsdömt exempelvis? Ett av Federers viktigaste rekord skulle jag säga. Det är det här och antalet Grand Slam-titlar som han kan luta sig mot. Än så länge.

Man får väl vara ärlig och säga att det inte finns någon större chans att någon annan än Djokovic kommer vara världsetta i år. Han kommer hålla undan för de andra om inte något väldigt konstigt händer. Då tangerar han Sampras rekord att vara etta sex gånger vid årets slut. Men ännu viktigare. Plussa på dryga 40 veckor på de där 237 veckorna och vi är uppe i 280. Då är det bara 30 veckor kvar, och samma sak här, om inget konstigt händer kommer Djokovic ta över Federers rekord som den som varit världsetta längst tid redan i mitten av nästa år.

Det kan absolut hända en del. Man vet aldrig. Men jag skulle nog säga att det är direkt otroligt att Federer får behålla det här rekordet.

Kvar blir då för Djokovic att jaga ikapp när det gäller Grand Slam-titlar. Han har fem kvar innan han är ikapp. Federer vinner förmodligen inte någon mer va? Det skulle faktiskt kunna hända ungefär samtidigt det här. Antingen Wimbledon eller US Open nästa år, då skulle Federer kunna bli av med båda sina viktigaste rekord.

Ett rekord som Federer däremot nog kommer kunna få behålla. Eller ja, det är ju inget rekord. Connors vann 109 titlar på atp-touren. Federer står på 99. Känns tufft med 10 till skulle jag säga. Men när det gäller det där kommer han nog i alla fall klara av att hålla sig före Djokovic. Djokovic står på 73 titlar totalt och lär inte komma ikapp. Så när det gäller samlandet av småtitlar, där är Federer i alla fall bättre. Där är risken för övrigt större att Nadal hinner ikapp. Nadal står på 80 och plockar lite fler enkla småtitlar på grus jämfört med Djokovic.