Berrettini att räkna med

Han smyger lite i skymundan, Berrettini. Det är som att han gjort det hela tiden tycker jag. Han är 96:a, en årgång som är ganska stark, som bekant. Khachanov, Medvedev, Coric, och så vidare. Elias Ymer också förresten. Tänk att Ymer en gång var snudd på längst fram i den årgången. Det gör en ju liksom lite ledsen. Tänk, vi hade kunnat ha en svensk världsstjärna vid det här laget.

På den tiden, när de var juniorer, fanns Berrettini knappt. Han har kommit starkt de senaste åren vilket man kan förstå. Medan vissa spelare har ett spel som passar i junioråldern. Är man en stark bollare som gillar att kontra, då gör man bra juniorresultat. Tänk Daniel Berta spelstilsmässigt, ni som minns honom. När man är som Berrettini, en stor kluns som är rätt bra på att bolla men inte jättesnabb, då klarar man sig inte så bra i juniortennisen då man ännu inte växt till sig tillräckligt för att börja få någon direkt utväxling på sin serve.

Men nu har han växt till sig, och jag tycker han är en väldigt intressant spelare som man nästan aldrig nämner.

Igår kväll slog han Khachanov, fullt rättvist.

Det som jag tycker är lite spännande är att han är som Khachanov och Medvedev, men inte riktigt. Han är närmare två meter lång och stor och tung men är ändå en duktig bollare. Medan Khachanov och Medvedev är just duktiga baslinjespelare med bra servar är Berrettini emellertid tvärtom. Han är en servespecialist, som också är bra på att bolla. Det är en stor skillnad, och i min bok till viss del en fördel. Han är nämligen lite mer ovanligt. Det finns inte direkt någon brist på såna där spelare, långa, stora spelare som man tänker, ”tänker om han bara hade en lite bättre serve”, om. Typ Seppi, Istomin, såna där. Berrettini är just en sån, men med den där lite bättre serve. Därför tycker jag det ska bli intressant att följa honom framöver. Jag tror nämligen han kommer ta sig väldigt mycket längre än vad många tror. Jag tror att vi mycket väl kan ha en framtida topp-20-spelare i honom.

Spelet ser extremt hemsnickrat ut, och slagen är rätt kraftlösa, men oj så noggrann han är och som sagt, det smäller bra i serven. Vi får se var Berrettini landar i år.

Khachanov, tuff, tuff, tuff säsongsöppning. Det trodde man kanske inte på förhand.