Bubblan dallrar lite

”Aaahahahahahahahaa så ett luftslott går till semifinal i Australian Open???”.

Ungefär sådär. Jag älskar att vi har kommentarsmöjlighet här på sidan igen, och jag tycker det är otroligt kul att vissa av er utnyttjar det. Många fler borde göra det. Tro det eller ej, jag gillar även era dummaste kommentarer. Nu är inte det där ett exakt citat av en kommentar, men ungefär sådär lät det när Tsitsipas bankade sig fram till semi i Australian Open.

Så, varför älskar jag att ni påpekar saker där ni anser att jag har fel?

För det gör det så mycket roligare sen när det visar sig att jag har rätt.

Man ska i och för sig tillägga att rätt och fel nästan aldrig finns när jag skriver. Visst, jag kan kalla Federer för Nadal eller liknande någon gång när jag är lite trött, det är ju fel, men när jag skriver att Tsitsipas är lite av ett luftslott, det kan aldrig vara rätt eller fel. Det är en åsikt, där svaret antagligen aldrig kommer, och oavsett vilket inte kommer förrän han slutat spela tennis om typ 15 år.

Det är inte såhär det ser ut när en bubbla spricker, men visst dallrar den lite, Tsitsipasbubblan? Eller om man så vill, var det någon som andades lite på luftslottet igår kväll?

Blir ju lite dumt det här egentligen. Jag gillar verkligen Tsitsipas. Precis som att jag i vissa fall under hans karriär hejat på Federer i många matcher. Eller ännu mer, när Söderling spelade, jag hejade väldigt ofta på honom, men i och med att jag var ärlig och skrev även kritiska saker om honom så blev det att min position ansågs vara mot honom, för att jag inte var ett enögt fan. Precis som det länge varit med Federer, och nu kanske lite med Tsitsipas. Jag gillar honom, men jag gillar ännu mer att försöka berätta hur saker och ting ligger till, och när det gäller Tsitsipas har folk en felaktig bild av honom. Han är absolut inte så bra som folk anser. Han är lite av ett luftslott.

Det är inget att skämmas över att förlora mot Monfils. Och alla toppspelare går på minor ibland, särskilt i mindre turneringar. Men såg ni den här matchen igår? Såg ni hur mycket sämre Tsitsipas var? Jag gjorde det, och jag tycker det är intressant.

Jag tycker att om man ska anses vara en av de absolut bästa spelarna, då får det inte finnas någon spelstil som man helt enkelt inte klarar av att hantera. En spelstil där man förlorar mot märkbart sämre spelare, bara för att det inte passar en.

Som jag ser det just nu måste jag säga att jag har svårt att se hur Tsitsipas med någon slags säkerhet, trygghet, ska kunna besegra ett flertal spelstilar.

Kolla här. De senaste spelarna han förlorat mot.

Monfils, Nadal, Seppi, Dzumhur, Medvedev, Anderson, Nishikori, Herbert, Berankis, Medvedev, Goffin, Nadal, Zverev.

Det där är hans torskar efter Wimbledon förra säsongen.

Ska vi kategorisera dem?

Lilleputtbollare: Dzumhur, Berankis, Goffin.

Starka tempobollare: Seppi, Medvedev, Anderson, Nishikori.

Försvarsspelare: Monfils, Nadal, Zverev.

Returspecialist: Herbert.

Det ska sägas några saker här. Nadal var ingen försvarsspelare när Tsitsipas mötte honom. Och, han har slagit flera av de här motståndarna vid andra tillfällen.

Men.

Jag tycker det är intressant, för det finns en sak som Tsitsipas är extremt beroende av och det är att hela tiden få lägen efter sin egen serve. Får han inte det, då vinner han inte. Nästan så enkelt är det. Och då returnerandet är den delen av tennisen som går kanske allra mest framåt just nu, det är ingen bra framtidsprognos för honom.

Titta på spelarna han förlorat mot. Ingen av dem har inte riktigt, riktigt bra returer.

Sätt bollen i spel och håll sen tempot uppe, så har du en fruktansvärt bra chans att slå Tsitsipas. Det går att slå honom på andra sätt också, men Medvedev exempelvis, som Tsitsipas torskade två gånger mot i slutet av förra året, hur i hela världen ska han slå honom med någon slags säkerhet? Han har absolut kapacitet att göra det en kanondag, men i normalfallet slår inte Tsitsipas såna spelare och att han även torskar mot Seppi, som är en mycket sämre version av Medvedev, det är ingen slump. Att han har det tufft mot lilleputtar som håller bollen i spel utan att Tsitsipas kan attackera, ni förstår nog vad jag kommer säga. Ingen slump.

Intressant också att titta på de tre försvarsspelare han förlorat mot.

Nadal spelade hyperoffensivt mot honom. Monfils spelade igår kväll extremt offensivt för att vara Monfils. Matchen mot Zverev minns jag tyvärr inte. Men jag tror det här kommer börja sprida sig i omklädningsrummet, som man brukar säga. Man behöver inte vara något taktiskt geni som mig för att se hur enkelt det kan vara att utmanövrera Tsitsipas. Det räcker i stora drag med att ha rätt spelstil.

Tsitsipas kommer bli en av världens bästa spelare, när de som är bäst nu försvinner vill säga. Inte innan dess. Jag uppskattar honom verkligen. Jag fascineras av hans mentala förmåga. Den är helt otrolig. Men lika mycket fascineras jag av att han lyckas ta sig fram så bra som han gör med så medelmåttiga spelmässiga egenskaper. Sånt där brukar inte hålla hur länge som helst dock. Tennisspelare är rätt långsamma på att upptäcka saker, men det här kommer hans motståndare snart upptäcka. Att det gäller att returnera offensivt mot honom, och att hela tiden hålla trycket uppe. Gör man det har man alltid alla chanser att slå honom, även om man är rankad på en helt annan, lägre nivå.