Blytungt för Ymer

Man hade ju onekligen hoppats på svenskt på atp-touren kommande vecka. Elias Ymer hade i sista stund kommit in direkt i turneringen i New York men han valde att kvala i Buenos Aires istället. På ett sätt rätt. Han var förstås redan på plats där och har spelat in sig på grus efter DC-matchen mot Colombia förra helgen. Samtidigt så, en plats i första omgången i en atp-turnering med svagt startfält, som gäller både Buenos Aires och New York den här veckan, det är värt ruskigt mycket och om man kvalar utsätter man sig för en risk att bli utan.

Nu fick han en extremt bra lottning i kvalet i Buenos Aires. Eller ja, den blev extremt bra när Berlocq förlorade mot Arevalo igår. Ytterst överraskande det. Ännu mer överraskande höll Ymer på att förlora i sin första omgång. Han mötte den jämnårige hemmaspelaren Ficovich som ännu inte ens varit i närheten av att lyckas etablera sig på challengertouren och han är bara med nöd och näppe rankad topp-500 i världen. Ymer var under med ett set och var också ner break i skilje innan han vände och vann.

Trots att det idag var drömmotståndet i kvalfinalen så kändes det därmed lite oroväckande. Är man nära att förlora mot en så svag spelade som Ficovich är, då är inte formen där den ska vara och tyvärr, det gick inte nu under eftermiddagen mot Arevalo.

Arevalo satsar allra mest på dubbel numera där han slagit sig fram oerhört bra och varit uppe så högt som plats 45 i världen i slutet av förra året. Helt otroligt, han är faktiskt inte särskilt bra där heller men jäklar vilken utdelning han haft rankingmässigt. I singel en bra bit utanför de 200 bästa och ofta lite bättre på hardcourt än på grus. Det är med andra ord ingen bra förlust det här för en spelare som Ymer som är precis på gränsen till topp-100.

Har han drabbats av en liten topp-100-frossa tro? Det är som att han tappat formen varje gång han närmat sig det där oerhört viktiga strecket. Nu betyder i och för sig strecket i sig ingenting, men det är precis där man behöver ligga för att kunna spela på atp-touren. Ligger men 15-20 platser utanför som Ymer nu gör så kommer man inte in annat än i enstaka turneringar.

Nu blir det till att lita till turen, och där brukar Ymer som ni vet vara stark. Lottningar, det är hans absoluta styrka som tennisspelare. Det är en liten turnering det här, det kommer säkert vara så att någon eller ett par kvalförlorare får komma in i huvudlottningen och har man riktig jäkla tur drar en seedad spelare sig ur och man får komma in i den andra omgången, med en oseedad spelare som motståndare. Resultaten i kvalfinalerna idag verkar gå Ymers väg och han kommer, om inte Sonego rasar ihop i sin match som håller på nu, vara en av de två högst rankade kvalförlorarna. Han kommer därmed ha en riktigt god chans om det blir en plats ledig. Och blir det två platser lediga, vilket också är högst troligt, då blir hans chanser väldigt goda. Så vi hoppas på det, att den här torsken till slut blir en vinstlott ändå.