Finalsöndag!

Skit i all annan tramsig helgidrott nu, kompisar. Det är finalsöndag på atp-touren.

Montpellier

14:30 Tsonga-Herbert 1,59-2,55 Bethard

Att Tsonga skulle bli farlig den här veckan, det var liksom helt givet. Han har börjat säsongen bra och när han nu får spela i sina älskar, franska tennishallar, det måste ju bara bli bra. Rätt bra lottning också med Pouille som högst seedad motståndare på halvan och när Tsonga får slå ur underläge som oseedad, då är det läge att se upp.

Herbert, bra. Äntligen, han är väl 27 år gammal nu, har han slagit igenom och är en spelare man ska räkna med i dessa mindre turneirngar. Det tog otroligt mycket längre tid än man kunnat förvänta sig, men bättre sent än aldrig. Mycket fin höjning på honom senaste året.

Två mycket offensiva spelare. Tsonga är den bättre när bollen är i spel, Herbert returnerar lite bättre, men någonstans, just det där att Tsonga är bättre i spelet än vad Herbert är, jag tror det blir svårt för Herbert att komma runt. Dessutom är Herbert beroende av att få tillfällen att vara rätt offensiv, men det är ju inte det lättaste mot Tsonga riktigt.

Jag tycker Tsonga är bättre, och mycket talar för honom, men utan tvekan, Herbert är farlig så en jämn och spännande final i Montpellier.

Sofia

16:00 Medvedev-Fucsovics 1,18-5,90 Bethard

Han är bra nu, Medvedev. Kolla bara på oddsen där. För bara ett år sen var det här spelare på ungefär samma nivå. Nu är de inte det längre. Medvedev är en toppspelare numera. Det ska bli sjukt intressant att se var han slutar den här säsongen.

Har Fucsovics nån chans då? Spelmässigt är det väl egentligen inte så hemskt för honom det här. Medvedev är en bollare, Fucsovics är en bollare, och han är också duktig på att hålla tempot uppe, Fucsovics. Så inget som Medvedev skojar bort bara sådär.

Samtidigt så, han är ju så rackarns jäkla bra, Medvedev. Såg ni igår mot Monfils? Det är liksom inget snack om saken. Han går bara in och smackar bort sina motståndare.

Jag håller kanske inte med oddsen helt och hållet, så chanslös är inte Fucsovics. Men det är en högst trolig Medvedevseger det här.

Cordoba

23:00 Pella-Londero 1,51-2,80 Bethard

Man skulle kunna tro att jag, som följer challengertouren så väldigt nära i och med att en del av min verksamhet är att dela ut speltips på matcherna där, skulle vara någon slags beskyddare för spelarna där men ingenting kunde stämma sämre. Jag är nog ofta rätt hård mot dem och sanningen är att anledningen till att de inte tar fler och större steg framåt än de gör är att de liksom fastnar på en rätt låg nivå i och med att alla spelarna där är lika bra/dåliga. Londero har legat på gränsen till topp-100 i snart ett år men han är liksom inte särskilt bra. Att han nu nått final i en atp-turnering, det är otroligt konstigt. Men det jag vill ha sagt är också att det är såhär dessa spelare kan slå igenom. De blir inte bättre av att ligga och nöta på challengertouren. De blir bättre när de som här kliver upp på atp-touren och höjer sitt spel i takt med motståndet.

Men att Londero skulle ha någon chans idag? Näpperligen. Jag tycker Pella sett riktigt bra ut den här veckan, och visst är han lite av en underpresterare, Pella? Han fick ett genombrott för ett par år sen men han har inte lyckats etablera sig som en bra atp-spelare, trots att han egentligen är det spelmässigt.

Stor dag för båda två i alla fall. Londero är en sån där medelmåtta som om jag får gissa aldrig ens har drömt om att gå till en final på atp-touren. Han har krigat sig fram, blivit bättre och bättre, men det här är över hans nivå så att säga. Pella har aldrig vunnit en titel, men efter tre finaltorskar på grus, en 16, en 17, och en 18, får det nu vara dags tycker jag.