Veckans turneringar

Tsonga vann i Montpellier. Rysligt välförtjänt, inget snack i finalen. Herbert var alldeles för tunn, Tsonga alldeles för tung. Och i Sofia var Medvedev bara bäst. Överlägset bäst skulle jag säga. Jäklar vad bra han är alltså. Bra rankingklättring på Tsonga. 70 platser upp till plats 140. Han kan nog bli topp-100 en vacker dag den där killen, eller vad tror ni? Medvedev klättrar inget men fortsätter nosa på att vara topp-15. Några noterbara personbästan när rankingen kommer ut imorgon också. De Minaur klättrar en plats på att Gasquet tappade lite poäng. 27:a nu, De Minaur. Samma sak för Tiafoe som suttit och kollat på en del basket under veckan, har jag sett. Han klättrar till plats 30, hans bästa hittills. Herbert upp åtta platser, nu 36:a. Berrettini upp sju platser, topp-50 första gången, 46:a. Albot upp 12 platser och nu rankad 78:a. Så bra är han ju inte alltså. Ivashka upp en plats, 79:a och hans bästa hittills. Londero så klart, som snart spelar final i Cordoba. 24 platser upp om han förlorar, för första gången topp-100, plats 88:a. Om han skräller och slår Pella landar han precis bakom Wawrinka på 69:e plats. Vore lite sjukt det. Opelka hade en bra vecka på challengertouren, klättrar nio platser och är nu rankad 89:a. Men han är förstås mycket bättre än så. Han kommer fortsätta. Gunneswaran, också bra på challengertouren och är nu topp-100 för första gången. Plats 97 på honom. Och ny på topp-100 också Harris, plats 98. De där killarna får väl visa att de kan vinna matcher på atp-nivå också nu kanske.

Det var ett jäkla gaggande om förra veckan. Nu ska vi titta på det som kommer. Det är alltid roligare. Vi har tre turneringar veckan som kommer. En femhundring i Rotterdam och två 250, New York och Buenos Aires. Härliga de här veckorna med flera turneringar och olika underlag. Häng på!

Rotterdam

Lite otur kan man väl kalla det för Rotterdam. De hade ett svagare startfält än vanligt, och nu har några av de bra spelarna hoppat av också. Jävlar vad suddig lottningen blev förresten. Verkligen inte mitt fel. Men Pouille och Bautista är det som är strukna därnere. Plus att ett knippe bra spelare skulle varit med, men redan hoppat av innan lottningen. Zverev, till exempel.

Men det kan ju bli kul ändå, och när de största namnen saknas blir det ofta jämnt istället, vilket i såna här turneringar ofta är att föredra. Att Federer eller Djokovic kommer och spelar brallorna av de andra, visst, det är kul att se dem, men det är inte alltid så spännande.

Kul att de unga killarna spelar mycket. Att de inte försöker vara Djokovic och bara spelar de största turneringar utan att de kör på lite mer. Helt rätt, och kul att se dem. Khachanov, Medvedev och Tsitsipas. Bra uppställning, precis som man hade i Sofia. Kan ju vara topp-3 i världen om några år det där. Mötas kan de får göra också. Vore kul att se Khachanov och Medvedev mot varandra. Jag tror ju att Medvedev är den lite bättre, jag tycker han är den större spelare, men Khachanov har kommit längre rankingmässigt. Hur som helst, hoppas de får mäta sig mot varandra. Men får de det inte så får vi se Tsonga möta Medvedev istället, och det är egentligen en bättre match, så det blir riktigt kul där längst ner i lottningen senare under veckan. Hoppas bara att Medvedev inte hoppar av. Han matchade tufft under slutet av veckan i Sofia.

Goffin-Monfils, duglig första runda där. Och vinnaren av dem mot Tsitsipas, kul. Jag kan ju känna lite att det vore rätt mysigt att se Monfils krossa Tsitsipas igen. Tsitsipas tar nog aningen hellre Goffin, kan man tro. Måste inte Goffin börja visa något snart? Det känns som att det börjar bli dags.

Jag glömde Shapovalov bland ungtupparna. Det viktigaste att veta när det gäller honom är att han är tre år yngre än Khachanov och Medvedev, och ett år yngre än Tsitsipas. Man har totalt orimliga krav på honom. Han har hur mycket tid som helst på sig att slå igenom. han har inte gått framåt alls senaste halvåret, men å andra sidan var hans utvecklingstakt innan dess helt sjuk, så det gör inte så mycket. Sen finns det frågetecken. Han behöver verkligen utveckla saker i sitt spel. Det går inte bara att köra på som han gör och utveckla det han har, då blir han ingen toppspelare, men som sagt, tid finns det. Berdych i andra omgången den här veckan. Ingen kul lottning för honom. Berdych är klar favorit där, även om han var en besvikelse totalt sett i Montpellier.

Raonic är med. Och han får så klart möta Wawrinka, precis som i Australian Open, och i US Open Raonic har skickat ut Wawrinka ur de två senaste slamsen. Om nu Wawrinka slår Paire. Jag litar inte ett dugg på Wawrinkas nivå numera. Viktig vecka för båda två, särskilt Wawrinka. Han måste börja hitta något snart om man ska fortsätta se honom som en toppspelare.

Nishikori är förstaseedad, jag tycker att han ska vara lite bättre än de andra, och han har fått en rätt bra lottning. Ser bra ut för honom.

Har vi några odds? Bethard har alltid odds.

Raonic favorit, det kan jag ju inte hålla med om. Han har en tuffare lottning än Nishikori.

Kanske att man går lite för hårt på de senaste veckornas resultat. Goffin 16 gånger, Wawrinka 19 gånger, de är ju kapabla liksom. Jag hade nog kunnat tänka mig Goffin.

Pouille ska man ju helst inte spela då eftersom han inte är med.

En rysare? Det brukar faktiskt bli skrällvinnare i den här turneringen. Klizan har vunnit, exempelvis.

Chung? Jag tror att han ryker i första mot Basilashvili, men tänk om han hittat sitt spel? En Chung i form kan mycket väl vara den bästa spelaren i det här fältet. Man glömmer så lätt var han var nivåmässigt för ett år sen.

New York

Nu är vi nere på 250-nivån och som ni ser, det märks.

När det är med spelare som jag inte ens vet vilka det är, då vet man att klassen inte är super. Jag har björnkoll på mer än 500 professionella tennisspelare men den här kanadensaren Lin var jag tvungen att fråga google om. Svaret blev att han går i skolan och inte är så bra. Märkligt med de här wildcarden som på något sätt är köpta. Om det är pengar eller något annat, det kan vara olika, men han ska givetvis inte spela här.

Vi får se om det kan bli något kul i New York, men startfältet är inte starkt. Spelas i New York Islanders gamla ishall innan de flyttade till Brooklyn förresten. De flyttade för att den här hallen varit sunkig i massor av år. Jag tror den är lite renoverad men nja, inte så glamouröst kanske, och det blir nog lite lurigt att fylla den, om man säger så.

Isner är ju väldigt bra i såna här turneringar, så han är storfavorit. De andra med låga odds skulle jag dock inte spela. Det är inte så mycket större chans att de vinner än att någon annan gör det. Om man vill ha en liten skräll så, Querrey eller Karlovic kanske. Jag har för mig att det gick rätt snabbt här förra året.

Buenos Aires

Thiem tillbaka och Thiem på grus, då ska det ju kunna börja gå bra igen. Han börjar komma upp lite i ålder nu Thiem. Absolut inte gammal, men heller inte sådär ung att han ska utvecklas i särskilt snabb takt och någonstans kanske han bara borde acceptera att han inte är någon bra spelare på snabba underlag. Han ska givetvis spela slamsen och mastersturneringarna men i övrigt borde han kanske bara spela på grus, och samla massor av poäng där. Han borde i alla fall fundera på det, för jag har ärligt talar svårt att se att han ska bli så väldigt bra på något annat underlag.

Thiem jättefavorit, Fognini och Schwartzman utmanare, så känns det va? Vi kollar om oddsen bekräftar.

Ungefär så ja. Jag har inget att invända mot förutom då att Ferrer nog inte har sådär stor chans. Jag hade spelat Thiem. Jag tror han är alldeles för bra för de andra och han lär vara väldigt hungrig.