Inför veckans turneringar

Förra veckans turneringar har knappt kallnat innan det kommer nya. Det är härligt med tennis, hörni. Man behöver aldrig vara utan.

Rio de Janeiro, Marseille och Delray Beach. Där har ni veckans spelplatser. Rio är en femhundring, de andra två 250. Vi tittar på lottningarna. Häng med!

Vi börjar i Rio där vi har svenskt. Elias Ymer klarade till slut kvalet efter många om och men och får nu möta en annan kvalare. Kan tyckas vara en magisk lottning, och det är det ju, men den här gången fick han faktiskt inte bäst lottning av de som kvalade in, Elias. Väldigt ovanligt det. Andreozzi eller Andujar hade kanske varit ännu enklare, som de andra kvalarna fick, men man ska ju inte klaga. Risken att möta en mer eller mindre bra spelare fanns så klart innan lottningen gjordes, och i teorin kunde han till och med ha fått någon som är seedad. Det är det normala, att man får möta en bra spelare när man kvalar in men som ni vet vid det här laget, lottningar, det är Ymers grej. Tänk om man hade den där turen med sig rent allmänt. Då skulle man aldrig behöva oroa sig för något. Hur som helst, Londero, svårbedömd. För drygt en vecka sen hade han aldrig vunnit en match på atp-touren och knappt ens spelat en match på den här nivån. Sen vann han i Cordoba, en av tidernas skrällar på atp-touren, därefter ut direkt i Buenos Aires och nu ett bra kval i Rio. Svårt att säga riktigt hur bra han är. Han har nog absolut höjt sig lite, men är han verkligen uppe på en helt, helt annan nivå? Tveksamt. Om den här matchens spelats för en dryg vecka sen hade Ymer varit klar favorit. Nu är nog Londero lite favorit trots allt, men jämnt och öppet och en kanonchans för Ymer. Vid vinst blir det tufft, men Schwartzman föll igenom totalt i finalen i Buenos Aires igår och vem vet, han kanske inte kommer till start här. Säg att Cuevas får möta en lucky loser istället då och kanske till och med förlorar där, då ligger vägen mot semi plötsligt öppen för Ymer för ni ser ju, han har Jaziri som den andra seedade spelaren på delen, och runt Jaziri spelare som knappt ens är bättre än Ymer så ja, det kan nog lösa sig detta, med lite tur, om han nu gör en bra match ikväll. Runt midnatt svensk tid spelas matchen mellan Ymer och Londero.

Annars samma spelare som i Buenos Aires. Det är en svag 500-lottning detta. Inte ens enda bra spelare som tillkommit från förra veckan faktiskt utan det är exakt samma. Viktiga poäng man spelar om den här veckan med andra ord. 500-turneringar med svaga startfält, då gäller det att sticka fram nosen. Jämför det här med Rotterdam som hade Nishikori, Wawrinka, Raonic, Medvedev, Khachanov, och så vidare. Lite skillnad.

Marseille har exempelvis ett klart starkare startfält skulle jag säga, och då har man ändå fått riktigt tunga återbud här. Nu är jag glömsk så jag kan inte räkna upp alla men Berdych skulle ha spelat här. Khachanov också va? Och så var det väl någon mer. Trots det ett startfält som är starkare än det i Rio men i Rio delas det ut dubbelt så många rankingpoäng. Fel, tycker jag. Jag tycker väldigt starkt att tennisen borde börja dela ut rankingpoäng efter styrkan på startfältet. Bara att ta alla spelare ranking och komma fram till något slags värde som bestämmer poängen som delas ut. Hur enkelt som helst, och otroligt mycket mer rättvist.

Monfils, är det ens 50% chans att han kommer till start här? Tveksamt.

Dags för Goffin att hitta på något nu kanske? Jag tycker nog det.

Ny bra chans för Tsonga annars som var bra i Rotterdam också, men fick stryk av Medvedev, det är inget att skämmas över direkt.

Coric tillbaka efter lite vila och jättebra lottning för honom. Känns som en stark finalkandidat.

Tsitsipas ska så klart nämnas tidigt. Kanske att han hade behövt lite vila för att hitta rätt igen men jag förstår att det är svårt för de unga spelarna att tänka så. Han får väldigt bra betalt bara för att ställa upp här och att vara en turnerings affischnamn som han blir här lockar nog också en del.

Väldigt många med chans, och bra klass i Marseille. Det här kan bli kul.

Han är tillbaka! Återstår att se i vilket skick. Han brukar oftast inte vara som bäst direkt när han kommer tillbaka, Del Potro, utan vi får nog räkna med att det tar några veckor innan han är att räkna med.

I övrigt, snark. Delray Beach handlar bara om att man vill se Del Potro. I alla fall för min del.