Fredagsuppsamling

Hur går det i veckans turneringar då, kompisar? Det går väl ungefär som man kan förvänta sig en sån här vecka. Jag brukar prata om säsongsbyten, för det finns inget riktigt ord för det. Periodbyten kanske man skulle kalla det. En tennissäsong är för mig uppdelad i olika delar. Först är det Australian Open, med en liten svans innan och efter. Den där eftersvansen är nu på väg att ta slut, och nästa vecka börjas det om på ny kula. Precis i de här skiftena så är spelarna ofta slitna, och ibland omotiverade, eller slitna mentalt kanske man ska kalla det. Det gör att det ändras. De spelare som varit bra under perioden är plötsligt inte bra längre, och skrällarna kommer på löpande band. Nästa vecka börjar det som sagt om. Då börjar spelarna ladda upp inför Indian Wells och Miami som är en liten egen period av säsongen. Och efter det är det nytt igen, sen börjar gruset som pågår tills de första grästurneringarna drar igång, och sen är det byte av period efter gräset igen. Äh, det där är det ju ingen som förstår. Hur som helst, jag tycker inte att det är så jättekonstigt att resultaten varit så konstiga som de varit den här veckan. Det är nämligen väldigt ofta just såhär.

Monfils kom inte till start, det var väl ett sällsynt klokt beslut ändå? Rätt löjligt att man måste hänvisa till en skada för att få hoppa av dock. Han såg inte så skadad ut i söndags, eller vad säger ni? Kanske särskilt inte i handleden. Trams. Han var sliten efter Rotterdam, det måste man få vara.

Coric torsk mot Humbert igår, han var inte bra, det kan jag säga. Såg rätt otränad ut, och när en sån extrem träningsprodukt är otränad, då blir det inte så bra. Jag får väl också lägga till att Coric är en sällsynt dålig spelare för att vara rankad på plats 13 i världen, det finns inte en chans att han kommer kunna bibehålla den rankingen i år, men det vet ni redan att jag tycker så inget nytt. Kul genombrott på Humbert. Han är topp-100, han vann en challenger förra veckan, och nu i sin första atp-kvart här. Med otroligt bra chans att gå ännu längre. Enligt oddsen är han storfavorit mot Bachinger idag. Men jag tror ju kanske att Bachinger är lite halvfarlig. Kom ihåg att han var i final i just en sån här fransk turnering förra året, och när han nu får upp vittring, Humbert kan nog bli lite kissnödig idag kanske. Vi får se. Intressant match i alla fall där.

Intressant också att Rublev är tillbaka och man ska veta det, han må ha åkt från topp-100, men han har varit helt ur form i över ett år. Innan det var han spikrakt på väg mot toppen. Nu har han hittat sitt spel igen och han ska bemötas med stor respekt. Jag tror han kommer köra över Kukushkin idag och jag är rätt övertygad om att han går till final, minst. På den kvarten måste Shapovalovs flopp också nämnas. Vad har hänt egentligen? Han är ju liksom inte bra. Det är inte att han gör dåliga matcher. Han är inte bra. Vägen mot form där känns oerhört lång.

Mindre som hänt än så länge på den övre halvan. Goffin, Simon, Tsitsipas, rätt enkelt väg för dem och de har inte gjort bort sig. Stakhovsky har haft lite flyt. Kvalförlorare, han torskade mot Lestienne i kvalet. Fick möta samma Lestienne i första omgången, slog honom, och sen en annan kvalförlorare i andra omgången, som han också slog. Snacka om att surfa fram på ett bananskal.

Det här är ju fel. Tyvärr för vår del är det fel åt fel håll. Jag vill ju köra Rublev här, men hans odds är inte högt. I hand match mot Kukushkin idag är oddsen helt jämna, obegripligt nog. Rublev är klar favorit, men oddsen är jämna. Då borde ju oddsen på dem som slutsegrare också vara någorlunda nära, men det är de som synes inte. Med de här oddsen är det smartare att spela på den man tror vinner av Tsitsipas-Goffin/Simon. Eller rättare sagt, eftersom Tsitsipas har obefintligt motstånd i kvarten är det bara honom man kan spela här rent värdemässigt. Men jag tror ju att Rublev har en kanonchans, som sagt. Bara det att oddset på honom är skitdåligt.

Det är det här jag menar. Vi har åtta oseedade spelare i kvarten i den här 500-turneringen i Rio de Janeiro. Det händer liksom inte riktigt under andra veckor än just de här veckorna precis innan periodbytena.

Thiem har stora problem. Vi som varit med här länge vet att jag ofta varit lite tveksam till honom. Han har gått extremt och åter extremt bra på grus, men jag tycker egentligen inte att han haft spelet för att göra det. Han har haft en fantastisk skalle som gjort att han vunnit lite fler matcher än hans spel berättigat. Nu har han tappat det där. Fram till någon gång i mitten av förra säsongen vann han otroligt ofta de jämna matcherna, men det gör han inte längre. Han är inte längre en bra tiebreakspelare, han är inte längre bra när det hettar till, och när han då inte riktigt har spelet för att vara överlägsen mot lägre rankade spelare, då blir det tufft. Sen att han blir krossad av Djere, det ska inte hända ändå, men när det gäller Thiem är det bara att slå fast att han är på väg spikrakt ut från topp-10. Det kommer bli supersvårt för honom att rädda den här säsongen med den här starten. Han är just nu på plats 72 på årsrankingen. Det är kanske inte så festligt. Efter Elias Ymer exempelvis. Precis före Mikael Ymer. Det där kommer han ju ordna till, men jag tror han får nöja sig med att vara topp-20 vid årets slut. På tal om Ymrarna så tappar Elias den här veckan förresten positionen som nordens högst rankade spelare. Ruud är nu bara en match från att nå topp-100. Ymer har fortfarande 100 poäng dit och det är ganska mycket det när man bara har 500 poäng.

Cecchinato och Schwartzman orkade bara inte. Buenos Aires sög musten ur dem. Det är något med de här turneringarna. De förefaller vara väldigt jobbiga, eller kanske snarare, skiftet mellan spelplatser verkar också väldigt jobbigt.

Sen flera svaga seedade spelare också. Jaziri hade nog inte vunnit matcher ens på challengertouren just nu, eller inte nog, han hade inte gjort det. Jary, Lajovic, Sousa, de är liksom inte bättre än så många andra i fältet. Det är väldigt jämnt. Och Fognini, han verkar inte så tennissugen just nu, så att säga.

Det blir stora och viktiga rankinghopp här. Som sagt, en 500-turnering och lågt rankade spelare i kvarten. Auger-Aliassime blir topp-100 för första gången även om han torskar idag. Han kommer nog inte åka ur därifrån på de närmaste 15 åren. Dellien blir också topp-100 för första gången. Helt otrolig utveckling där. Han var knappt ens bra nog för att spela på challengertouren i början av förra säsongen. Minns att han brukade vara och harva i svenska turneringar ibland. Men enorma steg framåt och nu topp-100 alltså. Kul att se att det går, synd bara att det aldrig är någon svensk som hittar på nåt sånt. Djere som alltid är precis på gränsen till topp-100 blir topp-100 med marginal det närmaste året. Som sämst runt plats 70 blir det för honom, hans överlägset bästa hittills. Munar sätter också prydligt nytt personbästa. Precis på gränsen till topp-50 nu. Om han inte fortsätter vinna den här veckan, då blir det topp-50. Och givetvis, viktiga poäng även för de lite mer rutinerade spelare som är i kvarten. De räddar sin topp-100-ranking det närmaste året den här veckan.

Rätt jämnt, kan man ju säga. Den nedre halvan känns starkare och därmed intressant att titta på vem som vinner den övre. Jag tror Bedene är bättre än de andra där, och därför skulle jag i nuläget köra på honom.

Det stämmer, ni hörde en liten snarkning. Den här turneringen är inte intressant nu heller.

Men det blir ju bättre nu framåt helgen i alla fall med en del bra matcher. Och kul att Del Potro har kommit igång så pass bra. Förhållandevis stabila segrar. Han har inte gjort mer än vad som krävs men ändå positivt. Han ser lite rostig ut, men verkar inte störas märkbart av något.

Det här är ju lite intressant faktiskt. När man tittar på lottningen, ser det ut som att någon av Del Potro och Isner kommer missa final? Jag tycker ju faktiskt inte det. Jag skulle absolut kunna tänka mig att spela på båda två här, och sen sitta med vinst oavsett vem av dem som vinner. Om en av dem ryker sitter jag ändå med motsvarande 1,50 gånger pengarna på den som är i final, och den spelaren kommer där vara jättefavorit om den andra har rykt. Rejält fel faktiskt av de som sätter oddsen här. De där två borde vara mycket större favoriter framför de andra än vad de är.