Tidernas sjukaste finaldag

Om ni säger emot det här i kommentarerna så åker ni ut. Eller nja, det kanske ni inte gör, men ta det som ett hot i alla fall. Och det är precis som jag skriver. Det har aldrig hänt det här. Inte ens något i närheten har hänt. Det här är den skrälligaste tennisveckan de senaste 15 åren.

21:00 Rio de Janeiro

Djere-Auger Aliassime 2,25-1,76 Bethard

Det här med odds och sannolikheter är ju något jag tycker är rätt spännande. Att ta ut saker på förhand är också lite av det bästa jag vet. Det har ni nog märkt vid det här laget. Om man tittade inför veckan hade det här mycket väl kunnat vara de minst sannolika vinnarna i Rio. Djere var bland de tre sista spelarna in i startfältet och Auger-Aliassime var en rankingposition utanför, så han fick ett wildcard.

Men favoriterna orkade inte den här veckan, och de här två har trummat på. Lite genombrott på Auger-Aliassime. Han har hittills haft det lite tufft mot atp-motstånd men nu har han visat i många matcher i rad att han håller. Det var ju ingen större skräll att han skulle slå igenom ytterligare i år, kan man säga. Vi snackar en framtida potentiell världsetta, men det ska ändå noteras att det är en klar höjning på honom den här veckan. Djere har också spelat bra. Han har slagit motståndare som är mycket eller lite bättre än honom, och sen lite flyt, han fick walkover i semin igår. Bedene hade ont i benet. Men det var Djere som fällde Thiem i första omgången, så man kan inte påstå att han är en orättvis finalist.

Det går ju inte att hoppas på annat än att Auger-Aliassime vinner. Det vore jättekul om han så snabbt som möjligt börjar närma sig toppen. Om han vinner är han den första spelaren född på 2000-talet att vinna en atp-titel. Han är född ganska sent år 2000 dessutom, så han är 1,5 år yngre än sin landsman Shapovalov exempelvis.

För Djere kommer chansen aldrig komma igen. Garanterat aldrig i en 500-turnering, och jag har svårt att se att han kommer nå en final igen, även om han brukar vara otroligt duktig på att sticka fram nosen när möjligheten ges. För Auger-Aliassime är det bara en första av många möjligheter att vinna något stort men hoppas han tar just den första. Vore kul.

14:00 Marseille

Tsitsipas-Kukushkin 1,32-3,80 Bethard 

En av tennisens mest överrankade spelare blir nu ännu mer överrankad. Lyssna på det här, Kukushkin kommer troligen bli seedad i Grand Slam-turneringarna i sommar. Det kan nog finnas en och annan spelare som kan tänka sig att möta honom. Om jag skulle gradera honom så skulle han landa med relativt knapp marginal innanför de hundra bästa i världen. Om han torskar här blir han topp-40 på måndag. Vinner han är han nära topp-30. Det ska liksom inte vara möjligt när man inte är bättre än vad han är.

Kudla-Shapovalov-Rublev-Humbert. Bara Kudla han var favorit mot, Kukuhskin, så han har förstås skrällt rejält under veckan, men det får ju sägas att det är en rätt bra lottning som han tagit tillvara på. Men bra gjort förstås, han är verkligen i form, även om jag måste säga att jag har jäkligt svårt att fatta att den spelare som Dzumhur snudd på förnedrade genom att lägga alla bollar utan fart mot hans backhandsida förra veckan nu är i final i en atp-turnering. Kukushkins motståndare den här veckan har inte riktigt levererat på det taktiska planet, kan man utan att överdriva säga.

Tsitsipas slog Goffin enkelt igår. Det är bra gjort. Bra lottning i övrigt, men en vecka då alla andra bra spelare floppat måste man ge Tsitsipas en dunk i ryggen. Han är inte mentalt svag som alla andra. Han är professionell. Han orkar. Och en sån här gång får han betalt för det i form av en atp-titel, för det här tycker jag bara inte han ska kunna förlora.

21:00 Delray Beach

Albot-Evans 2,60-1,55 Bethard

Ni kanske trodde vi var klara? Inte då. I Delray Beach har vi Evans, som haft extremt svårt att ta sig tillbaka från sin avstängning under de senaste åren mot Albot som…inte är bra. Helt, helt, helt osannolikt.

Det var många servekanoner på plats i Delray Beach men det funkade inte för någon av dem. Nästan så man misstänker något med underlaget, men jag tycker inte det sett ut så. Albot, som är riktigt duktig mot just servekanoner, har fällt Karlovic och Kyrgios medan Evans igår krossade Isner i de två sista seten. Nästan hälften av poängen i Isners serve vann han i de seten. Det är lite annorlunda. Jag såg inte matchen, men det där ska inte kunna hända Isner. Särskilt inte mot en spelare som Evans med så dålig räckvidd i returnerandet. Det måste nästan ha varit något fel på Isner.

Precis som i Rio blir det en ny atp-vinnare i Delray Beach, och givetvis är det enda rimliga att Evans vinner. Han är i alla fall en bra spelare i grund och botten, det är inte Albot överhuvudtaget.

Två knattar det här. Intressant spelstilsmässigt och vi får se vem det passar bäst. Det borde vara Evans, tycker jag, då han helt enkelt har ett mycket större spel medan Albot är mer av en bollmotare. Om Evans har en hyfsad dag tror jag inte att Albot kommer kunna göra så mycket åt saken.

Evans snudd på halverar sin ranking om han vinner, från runt 150 till runt 80. Om Albot vinner blir han topp-50 i världen och kommer då kunna konkurrera om titeln som den svagaste topp-50 spelaren i modern tid.

Trodde ni att vi var klara? Det är vi när det gäller atp-touren. Det där är som sagt den sjukaste finaldagen jag varit med om, och jag har varit med ett tag.

På challengertouren är det emellertid nästan ännu sjukare.

16:30 Bergamo

Marcora-Sinner 1,80-2,00 Bethard

Marcora har inte vunnit mer än strömatcher de senaste åren. Så att han är i final, det är en skräll. Sinner? Han är född sent 2001 och hade innan den här veckan spelat fyra matcher på challengernivå, vunnit en av dem. Men gigantiskt genombrott från honom den här veckan. Så ja, allt är inte i sin ordning i Bergamo heller kan jag säga.

20:00 Morelos

Descotte-Escobar 3,10-1,37 Bethard

Och så har vi sparat det allra sjukaste till sist. Descotte är en 25 år gammal dubbelspelare som inte är rankad bland de 600 bästa spelarna i världen och innan den här veckan hade han i sitt 25-åriga liv lyckats kvala in i tre turneringar på challengertouren och vunnit en match. Jag vet inte hur jag ska beskriva det riktigt men här snackar vi 1000 gånger pengarna om det funnits odds på att han skulle gå till final. Det är långt mycket sjukare än om typ Mikael Ymer gått till final i en relativt stark atp-turnering. Descotte möter Escobar, som också är en dubbelspelare. Till skillnad från Descotte är han i alla fall helt okej i dubbel, Escobar, han håller på challengertouren i den spelformen. I singel är han runt 400 i världen, Escobar, och knappast bättre än så spelstyrkemässigt. Att en sån spelare når final i en challenger, det händer någon gång vart tredje år kanske.

Från den här turneringen kan vi notera att André Göransson vann dubbeln tillsammans med schweizaren Husler. Han som höll på att slo Markus Eriksson trots att han bara hade ett fungerande ben i Davis Cup förra året. Jättefin start på säsongen för Göransson som kommer vara en av de bättre dubbelspelarna på challengertouren i år. Det är inte bara totalt mörker i svensk tennis.

Vill ni ha något att jämföra med?

Såhär borde dagens finaler sett ut, om man går efter kvalitén på spelarna såg ut i turneringarna.

Rio: Thiem-Fognini

Marseille: Tsitsipas-Tsonga

Delray Beach: Del Potro-Isner