Inför veckans turneringar

Visst kan det vara kul när spelare slår igenom. När någon skräller till och vänder upp och ner på allt. När Janowicz gick till final i Paris, och man trodde att han skulle bli ungefär hur bra som helst, vilket han också hade blivit om det inte vore för hans jävla knän. Saknar Janowicz. De flesta minns nog också Tsonags och Baghdatis finalplatser i Australian Open. Ni förstår vad jag menar. När det presteras något utöver det vanliga, såna skrällar är fantastiska och något av det bästa som finns.

Skrällar som de under veckan som var däremot, där mer eller mindre svaga spelare går till final och vinner turneringar av den enda anledningen att lata toppspelare inte orkar prestera, det tycker jag ärligt talat är skittråkigt. Mitt intresse för gårdagens finaler var minst sagt begränsat, jag kollade på fotboll istället. Men visst, grattis Albot och Djere. Ni hittade en guldåder och kommer kunna leva på förtjänsten i ett år framöver. Ni som ägnar er åt betting kan ju räkna med att det nu kommer vara superläge att spela emot de här spelarna i princip varje gång. Topp-50 båda två, men i spelstyrka snarare på gränsen till topp-100. Djere är rankad 37:a idag, det var ju en 500-turnering han vann. Ja jävlar, ibland går det bara att skratta åt atp-rankingen. Den skulle behöva moderniseras lite.

Förra veckan var en besvikelse. Men som jag skrev om förra veckan, det är en skarv mellan förra veckan och den här veckan. Under flera veckor har det varit samma spelare som spelat i stort sett, och de har bara blivit tröttare och tröttare. Nu blir det lite personalbyte. Nu kommer det in spelare som vilat och som vill förbereda sig inför de mastersturneringar som kommer upp under den närmaste månaden. Nu kommer det bli mycket roligare.

Vi går igenom lottningarna. Det är ett sjukt säkert kort att vi gör det på måndagarna, eller hur?

Nu ser vi frukten av att Roger tappat lite i ranking. Han är inte längre toppseedad i de här turneringarna. Det ska dock sägas att han har lite möjlighet att förbättra sin ranking framöver. Bland annat genom att vinna den här veckan. Han försvarar ingenting så om han vinner bli han antagligen fyra igen. Vore ju ett fint skutt i så fall.

Vad tror vi då? Vilket skick, Federer?

Det ska väl vara helt okej tycker jag. han hade inga krämpor i Australian Open och precis lagom med vila sen dess. Är han inte i bra skick den här veckan är det en överraskning.

Kohlschreiber, de tränade med varandra förra veckan såg jag. Jag tror inte att Federer tycker att Kohlschreiber är sådär superbra. Han är en sån där spelare som Federer nog tycker ska vara glad över att han får vara med, så att säga. 13-0 i inbördes, Kolskrivaren har tagit tre set eller nåt sånt där. Det är lite jobbigt för honom att möta högt tempo, minst sagt, och Federer kan ju skruva upp tempot lite ibland. Sen antagligen Verdasco, som Federer heller aldrig förlorat mot, 6-0. Jag tror att Federer mycket hellre möter spelarna från hans egen generation som går in med inställningen att de är chanslösa mot honom. Det är mycket värre för honom att möta unga spelare med motsvarande spelstyrka. Så inledningsvis ska det nog gå bra för Federer det där. Sen lutar det väl åt Raonic, även om han har lite motstånd där i form av Struff och Fucsovics. Ingen form på Struff dock och Fucsovics, nja, Raonic ska väl klara det där. Vore fint med en kvart mellan Raonic och Federer på torsdag. Det är lördagsfinal i den här turneringen. På söndagar ska man göra annat i den delen av världen, tycker de.

Berdych tuffaste motståndare på samma halva för Federer. Eller Raonic är ju den tuffaste, men Bautista är det värsta han kan få i semi, och Bautista är ju ännu en spelare som Federer har god kontroll på. Så jag tycker det ser bra ut för Federer det här. Khachanov egentligen största hotet, men han är ju totalt nere i källaren, så han får nog visa något först innan man visar någon slags respekt för honom. Coric mest troligt den Federer absolut minst gärna möter, men hans form, den är ju liksom ingenting alls så att han ska kravla sig ut från den där ganska tuffa kvarten, inte troligt. Coric slog Federer två gånger förra året.

Nishikori och Tsitsipas, vore kul att se dem mot varandra. Brukar vara lite tufft för den som vinner i Marseille att åka hit och prestera direkt, det talar emot Tsitsipas som dessutom matchat tufft senaste veckorna men han är inte som andra barn, Tsitsipas. Han ska nog orka. Dessutom tog han ju titeln i Marseille utan att behöva förta sig riktigt, så han borde vara pigg.

Medvedev med, spännande. Jag tror det var bra för honom att torska mot Monfils i Rotterdam. Han behövde en liten nosknäpp för att bli hungrig igen. Ska bli ruskigt intressant att se vad han hittar på den här veckan. Och Monfils-Cilic i första omgången på samma kvart, ingen dum match det. Dags för Cilic att komma igång nu efter en svag årsöppning, men ingen höjdarlottning det där inte.

Det här blir en kul turnering det. Det får skrälla hur mycket det vill. Det kommer ändå vara riktigt bra klass när det ska avgöras.

Tsitsipas, tycker jag med de där oddsen. Frågor på det?

Acapulco kan vara den turnering som jag totalt sett genom åren sett minst av. Tiderna är så katastrofala att man bara vill börja gråta. Kvällsturnering svensk tid där de ser till att ha matcherna avslutade för sin del relativt tidigt. Med andra ord, alla matcher i den här turneringen spelas precis mitt i natten svensk tid. Tråkigt, tråkigt, tråkigt, tråkigt.

Nadal är med, det blir ju spännande att följa så klart. Zverev också, men i övrigt är det väl sådär. Det är mycket bättre bredd i Dubai än det är här, men toppen så klart bättre här med Nadal och Zverev.

Det blir hett om öronen för Nadal som ni ser. Storebror Zverev vinner inte match vem han än möter just nu och är på väg spikrakt bort från touren så enkel inledning men sen, om Kyrgios slår Seppi är det så klart en motståndare man inte vill ha i första omgången. Kan bli Wawrinka i kvarten, inte så kul det heller. Men bra att han får motstånd, Nadal. Det blir alltid roligare så.

Enklare för Zverev som visserligen hade det tufft med Ferrer i Hopman Cup i början av året men det borde väl gå enklare nu. Men var står han egentligen nivåmässigt, Zverev? Lite frågetecken kring det efter hans minst sagt sömniga säsongsstart.

Nadal eller Zverev ska ju verkligen vinna det här. Nadal lite bättre, Zverev har klart bättre lottning, nja, jag vet inte. Jag hade nog stått över här.

Ojdå, här var det massflykt. Alla bra spelare tog sitt pick och pack och flydde från Sydamerika till den här sista grusveckan på den kontinenten. Det var ju kanske inte så smart, för här kommer det ju därmed kunna finnas enkla poäng att hämta. Sousa förstaseedad i en atp-turnering, snälla nån.

Men intressant, för vi har svenskt. Elias Ymer kom med sin ranking in med knapp marginal. Och ni ser ju, vilken lottning! Det hade inte gått att placera in honom på ett bättre ställe. Det hade faktiskt varit helt omöjligt. Han börjar mot fältet sämsta spelare. Seyboth Wild är en 18-åring som ännu inte vinner matcher ens på challengertouren. Han är helt enkelt sämst av de som är med den här veckan, så det är den bästa lottningen man kunde få. Och sen Daniel eller Trungelliti. Daniel är helt värdelös just nu och knappast topp-100 i spelstyrka. Trungelliti är lite bakom Ymer på ranking, och även lite sämre än Ymer i spelstyrka. Så jag skulle säga att Ymer, som alltså kom in som en av de sista i turneringen och dessutom inte är i form, ändå är favorit i sina två första matcher. Då har man haft lite flyt, eller vad säger ni? Ganska mycket flyt. Härligt att alltid ha det här, att man vet att man hela tiden får den enklast möjliga lottningen. Sen går det inte ibland ändå då han just nu inte är bra nog för att spela på atp-touren, men kul att han alltid får chansen. En kvartsfinal, som han i min mening ska kunna klara alltså, vore ju ett fantastisk kliv framåt för honom, och då är han nog topp-100 i världen helt plötsligt. Väldigt viktig chans det här också. Efter den här veckan finns inte de här sydamerikanska grusturneringarna kvar, utan Ymer kommer behöva gå ner på challengertouren igen innan det är dags för grusspel i Europa och då blir ju konkurrensen i allmänhet en helt annan än den är här. Så mycket viktig vecka för Ymer alltså.

Om fältet i övrigt finns det väl inte mycket att säga riktigt. Nivån är urusel helt enkelt, men det blir ju i alla fall jämnt, det är alltid lite kul.

De tre sista spelarna där kan inte vinna. I övrigt skulle jag säga att alla utan minsta tvekan har chansen och att spela på någon av spelarna med de lägre oddsen här känns inte särskilt smart. Om man däremot har känsla för någon av de med högre odds, då kan det vara en rejäl vinstlott. Som Ymer. Om han spelar sin absolut bästa tennis skulle jag absolut säga att han har chansen att gå hela vägen till 41 gånger pengarna, tuffare än så är inte motståndet. Men om man ska vara lite mer realistisk så, nu fick han en skitlottning, men Auger-Aliassime var i final i Rio och kanske är det så att det är ett jättegenombrott på gång där. Det är ju åtminstone lite större chans att han vinner än att Ymer gör det så 41 gånger där, varför inte.