Veckans rankingrekord

Det har hänt mycket på rankingen senaste veckorna. Otroligt mycket skulle jag säga.

Stora förändringar på topp-10. Federer hoppade upp till plats fyra. Del Potro inte längre topp-4 alltså och Nishikori och Anderson också ner en position. Kommer hända ännu mer där efter Indian Wells förresten. Tar man bort poängen som spelarna plockade i den turneringen förra året, det vill säga de poäng de blir av med om två veckor, så är Nishikori fyra, Federer sjua, och Del Potro inte bättre än åtta. Del Potro som inte spelar turneringen, och för hans del kommer därmed raset. Han kommer vara som bäst åtta om ett par veckor och kommer snart åka ut från topp-10 om han inte kommer igång väldigt bra och väldigt snart.

Men vilka personliga rekord har vi den här veckan då?

10, Tsitsipas

Finalen i Dubai räckte. Han knuffade ut Cilic från topp-10 med 80 poängs marginal. Intressant med Cilic, hans senaste halvår har verkligen varit uselt och nu får han börja betala rankingmässigt.

34, Pella

Pella vann i Sao Paolo och det personliga rankingrekordet är givet. Bra spelare, Pella som nu äntligen fått till det till fullo. Rättvist.

62, McDonald

Kvarten Sao Paulo och prydligt nytt personligt rankingrekord. Bra spelare, McDonald. Modern spelare. Och fortfarande väldigt ung. 23 år gammal bara, så känns det inte. Kommer ni ihåg, var det Indian Wells till och med? Nej, Cincinnati var det som han för sex år sen, som 17-åring och knappt två äpplen hög, klev in och slog Mahut och Johnson i kvalet innan han torskade mot Goffin i huvudturneringen.

72, Garin

Jag har varit tveksam till honom. Tycker han hade en del flyt och samlade orättvist många poäng på challengertouren i slutet av förra säsongen men sen här säsongen har han verkligen fått till det och börjat vinna matcher på atp-touren. Final i Sao Paulo och nu därmed bombsäker på topp-100. Rätt intressant, det fanns en del spelare från 96-årgången, Elias Ymers årgång, som man tyckt misslyckats som seniorer. Nu när Garin också lyckats är det bara Ymer kvar av de där lite misslyckade seniorer. Han kvalar till Indian Wells nu, Elias. Hoppas han kan hänga på Garin så man slipper kalla honom misslyckad också.

Sverige har den här veckan fyra världsrankade spelare. Elias Ymer 117, Mikael Ymer 200, Markus Eriksson 426, och Linus Frost, 656. I Frost fall tror jag faktiskt inte att han egentligen har någon värdsranking, utan att de helt enkelt missat att plocka bort honom men jag är inte helt övertygad om hur det där funkar ännu. En atp-poäng har han i alla fall. Hur man än vänder och vrider på det så är vi emellertid ingen supermakt riktigt, det är vi inte.