Inte den perfekta Ymerlottningen, eller?

Sprack bubblan nu? Lite kanske i alla fall. Det blev inte den perfekta lottningen för Elias Ymer efter att han för andra natten i rad vänt underläge och kvalat in till Indian Wells. Bra gjort. Han slog två spelare som han ska slå, mer var det inte, men han har inte varit riktigt i form och han var i jobbiga underlägen två gånger om. Dessutom, man kan aldrig göra mer än att vinna, så det här måste han vara väldigt nöjd med. Blir han topp-100 nu då? Faktiskt inte. Det verkar som fördömt. Han kommer landa på plats 108 om han förlorar i första omgången, och det räcker inte heller att vinna första omgången, otroligt nog. Han kommer då landa runt plats 105. Rätt ineffektivt faktiskt att kvala in och eventuellt vinna en match i en mastersturnering. Ymer får 25 poäng för att ha kvalat in och ytterligare 15 om han vinner en match. 40 poäng alltså. Man kan få 125 poäng för att vinna en av de största challengerturneringarna. Snacka om att det är stora fel på rankingsystemet.

Såhär blev lottningen den här gången i alla fall.

Det här blir lite intressant tycker jag. Det jag brukar skriva om Ymers lottningar, det är inte att de är bra, det är att de är perfekta. Ofta är det så att man inte hade kunnat placera in spelarna bättre för honom om man så fått välja och vraka precis som man vill. Det här är en riktigt, riktigt bra lottning för en spelare som inte är topp-100 och har kvalat in. Att i en mastersturnering, som spelare utanför topp-100, få möta en spelare som är lägre rankad än sig själv, det är inte många procents chans det. Så när det gäller första omgången, det blev perfekt där. Sen Djokovic. Det…är ju inte perfekt kanske, men man kan ju titta på alternativen och landar ganska snabbt i att det inte hade spelat så stor roll. Ymer hade en chans på 32 att få möta Djere, där hade han haft bra chans och han kanske hade haft lite chans mot ett par andra också, Pella och Cecchinato. Det fanns tre seedade spelare han hade haft chansen mot så jo, han hade faktiskt en chans på 10 att få en seedad spelare på sin del som han kunde slå. Men den bollen drog han inte ur tombolan den här gången, han drog en av de andra nio, och varför då inte ta Djokovic. Det kan väl vara lite kul att ha mött honom kanske, hade jag tyckt i alla fall.

Fratangelo då? Klart sämre spelare än Ymer. Men lite bättre form än Ymer och hemmaplan, Fratangelo blir nog knapp favorit där skulle jag tro. Men så är det ju. Ymer är en av de svagaste spelarna i fältet, så han får räkna med att slå ur underläge, precis det som han oftast gör allra bäst.