Inför åttondelarna

Åttondelar, mina vänner! Och nu är det öppet för alla andra. Den bäste är borta, nu finns det stora möjligheter. Det finns fortfarande två stora favoriter, men som jag sagt några gånger på ett par meningar nu, det är plötsligt möjligt för ganska många att vinna.

Men mest av allt egentligen, när ganska många, förutom Djokovic, fallit ifrån, någon inför turneringen, och flera under turneringen, plötsligt finns det en chans för spelare som normalt knappt ens funderar på kvartsfinaler i stora turneringar att nå kvarten i en mastersturnering. Nishioka och Kecmanovic till exempel. Nishioka som krigat sig tillbaka fint senaste året, och till och med vunnit en atp-titel, men att gå långt i stora turneringar, det har han aldrig gjort. Kecmanovic, han har knappt ens spelat på atp-touren ännu. Idag ska någon av dem gå till kvarten i en mastersturnering. Jag tror det är klart jämnare än de där oddsen talar om. Nishioka är fortfarande lite bättre än Kecmanovic. Inte länge till, men fortfarande. Frågan dock hur det blir spelstilsmässigt. Kecmanovic kommer klara av att stå emot i bollandet och inte slå bort sig. Han har dessutom klart mer kraft än vad Nishioka har och allt som allt, jag tror på klar skrällchans där.

Skrällchans har nog inte Krajinovic riktigt mot Nadal däremot. Inte bara att han är så mycket sämre att det är snudd på löjligt åt det, total mardröm för honom spelstilsmässigt också. Krajinovic vill få tid på sig för att kunna stå och styra spelet från banans mitt och till slut nöta ut sin motståndares försvar med högt tempo i slagen. Nöta ut Nadals försvar, det är väl lite så man ska slå honom, men det är inte på Krajinovic vis. Ska man slå Nadal måste man ha en enorm förmåga att tempoväxla och slå igenom Nadal med enstaka, stenhårda attacker. Krajinovic har absolut ingenting av det där, och Nadal kommer äta upp honom till lunch, så att säga.

Raonic imponerade inte överhuvudtaget mot Giron. Nu är motståndet mycket tuffare. Han får vara väldigt glad att det är Struff och inte Zverev, men jag tror inte kan kan känna sig så säker ändå. Struff har både serve och kraft i slagen för att hela tiden göra det upp till honom i hans servegem. Dessutom, en av världens bästa dubbelspelare numera, Struff, och de offensiva returerna är en stor del i det. Än så länge är det oftast just offensivt returnerande som bitit bäst på Raonic. Otroligt riskfylld match för Raonic det där skulle jag säga.

Ungefär samma generation, Shapovalov och Hurkacz vilket är klar fördel för Shapovalov. Nu har Hurkacz förbättrat sig mycket och är inne på den stora touren, men genom alla år har Shapovalov varit så mycket bättre att han nog inte ens övervägt att förlora mot Hurkacz. Jag tror det kommer sitta i huvudet på båda två idag. Borde passa Shapovalov rätt bra också. Hurkacz har inte riktigt snabbheten för att kunna försvara sig mot Shapovalovs attackspel.

Isner-Khachanov, intressant. Isner har imponerat stort på mig under turneringen hittills, och han ska ses med stor respekt på just detta underlag. Ett underlag som också passar Khachanov, men inte lika bra som för Isner. Khachanov kom in till turneringen med hemsk form, och det har väl kanske inte blixtrat om honom riktigt. Hemmaplan för Isner också. Så, Isner vinner? Det ni, det är jag inte så säker på. Jag har sett tre matcher mellan de här två, de tre de spelat, och även om Isner vunnit två set, det har varit klasskillnad varje gång och 3-0 för Khachanov. Khachanov servar så pass bra att Isner sällan får över bollen och får Isner över bollen har Khachanov attackslagen för att bara få undan bollen. Givetvis ungefär samma i Isners serve, men då landar man i att matchen avgör på de få bollar som är i spel, och där är ju Khachanov som alla förstår helt överlägsen. Isners form är klart bättre, men jag får nog säga att jag tror att Khachanov vinner den där matchen. Det är så pass stor spelstilsfördel för honom.

Vet inte om det ens är värdigt att säga det, men någonstans är väl Edmund en fattig mans Federer. En oerhört fattig mans. Han servar bra, och han har en bra forehand. Bra attackspel, och så vidare. Men snälla nån. De är liksom inte på samma planet. Federer gör allt bättre, och jag tycker Federer ser ut att vara i bra skick just nu. Federer kan bara förlora på att han sänker sig själv totalt.

Thiem är noggrann, och han har det där retursättet där man backar bak och tar kraften ur motståndarens serve. Karlovic hanterar det rätt bra för att vara servekanon med sina fina vinklar, men jag tror ändå att Thiem kommer få sina chanser och ta någon av dem. Det bör räcka. Jag tror Thiem tar sig ett snäpp längre.

Och så ska det väl ta stopp för Kohlschreiber nu. Men det ska noteras att även om hans motståndare varit ointresserade, han själv har också spelat riktigt bra. Herbert var inte ointresserad, bara dålig, men där var Kohlschreiber mycket bra. Mot Kyrgios var han mycket bra, och mot Djokovic var han mycket bra. Så Kohlschreiber är i form. Men det är Monfils också, och 13-2 i inbördes möten, det är jobbigt för Kohlschreiber. Kohlschreiber vinner enbart på att nöta ut eller attackera sina motståndare i hörnen. Monfils lever ute i hörnen, det är där han vill vara. Kohlschreiber tar fram det absolut bästa ur Monfils, och jag tror inte han kommer kunna göra så mycket för att det ska bli på något annat sätt. Monfils lär vinna det där.

Hur ser lottningen ut egentligen? Vilka spelare är det som får chansen nu när Djokovic är borta?

Sa jag att det är många som har sin livs chans att nå en masterfinal på den övre halvan? Monfils har varit i tre mastersfinaler, alla på fransk mark. Raonic har också varit i tre stycken, en här i Indian Wells. Thiem har varit i två, båda i Madrid. Ingen av spelarna på halvan har vunnit en mastersturnering. Borde ju bli en av de där tre, men längst ner där, jag tror att Raonic kan ryka, och då blir det Struff, Nishioka eller Kecmanovic i semi. Det vore ju lite…konstigt.