Inför första kvartarna

Övre halvan där vi ska plocka fram en rätt ovan finalist i de här sammanhangen. Inte de allra största spelarna som är kvar, men desto viktigare matcher för de här spelarna. Mycket enklare än såhär blir det inte att ta sig till final på mastersnivå.

Innan vi vet vilka som ska göra upp om den där finalplatsen, det blir på lördag det, så ska vi avverka kvartarna. De spelas idag torsdag, två stycken. Kvartarna på den nedre halvan spelas imorgon fredag. Stökigt, jag vet, men såhär är det alltid i Indian Wells. Ett bättre system vore onekligen att spela åttondelarna över två dagar. Då skulle man haft fyra matcher igår, fyra idag, fyra imorgon, två på lördag, och en på söndag. Blir lite mer lagom istället för åtta igår, två idag, två imorgon, två på lördag, och en på söndag. Förklaringen stavas givetvis damtennis, att man inte vill att deras matcher i slutet av turneringen ska hamna i skymundan av något.

Hur som helst, dagens matcher, de ska vi snacka igenom här och nu.

21:00 Raonic-Kecmanovic 1,20-5,50 Bethard

Man får ju säga att Kecmanovic haft en rätt överkomlig väg fram. Först in som lucky loser direkt i andra omgången på en högt seedad spelares plats. Sen har han slagit Marterer, Djere och Nishioka. Om man ska vara lite elak är det i grund och botten snudd på tre challengerspelare. Nu har Djere och Nishioka vunnit varsin titel senaste året och därmed skaffat sig ruskigt bra ranking medan Marterer, ja när skaffade han sina poäng egentligen? Känns som han inte presterat på hur länge som helst. Spelstyrkemässigt har det inte krävts så mycket av Kecmanovic i alla fall.

Och det här blir ju tufft. Tufft, men kanske inte helt omöjligt ändå.

Kecmanovic har bra grundslag. Grundslag som kommer hjälpa honom att sätta tillräckligt press på Raonic för att Raonic inte ska kunna attackera honom när bollen är i spel. Men har han returerna för att få bollen i spel tillräckligt ofta? Och har han serven för att få tillräckligt mycket på den och framför allt få tillräckligt bra lägen efter den? Tveksamt på båda punkterna. Jag tycker att Raonic sett fladdrig ut hittills under turneringen, men han har också haft lite tuffare motstånd än såhär, särskilt igår när han slog Struff. Raonic ska i normalfallet vinna den här matchen i raka set precis som han gjorde när de möttes i Brisbane i början av året.

03:00 Thiem-Monfils 2,35-1,71 Bethard

Lite roligare, eller vad säger ni?

Säger en del om hur fantastiskt bra Monfils sett ut i den här turneringen att han är favorit på oddsen trots att han på fyra inbördes möten tagit ett set. Två av förlusterna på hardcourt dessutom.

Thiem har varit bättre än Monfils under den period då matcherna spelats, men ändå lite väl mycket med 4-0 tycker jag. Så ojämnt borde det inte vara mellan dem.

Så Monfils har svårt för Thiem?

På papperet ska han i alla fall ha det.

Thiem har precis den variation och den förmåga att växla tempo som behövs för att man ska ha lätt för Monfils. Han fastnar inte i det här bollandet i ett för hans del lite för högt tempo som gör att han till slut missar som Monfils vill få till. Det är egentligen det Monfils vill göra på en tennisbana. Han vill ha ett spel där motståndaren tar lite större risker än honom och i längden vinna på det. Det är lätt att stirra sig blind på hans showande och fantastiska slag men det är inte det han i längden vinner på.

Nu har Monfils spelat fantastiskt bra, inte minst offensivt, och det gör allt så väldigt mycket jobbigare för Thiem. Nu komemr han inte bara behöva fokusera på hur han ska föra spelet. Nu kommer han dessutom behöva lägga massor av krut på att ens få föra spelet, och kommer han vara tillräckligt bra för att klara det? Ytterst tveksamt. Jag håller med oddsen. Jag tror att Monfils vinner den här matchen.

Oj så sevärt det kommer bli, och usch så deppigt att matchen spelas mitt i natten.