Federer mästare?

Det blir ju enkelt och bra det här. Det finns ingen anledning att skriva två inlägg om Indian Wells idag. För sammanfattningen av gårdagen och snacket inför dagens spel hänger minst sagt ihop. För Nadal är skadad igen. Eller nej, skadad är fel ord. Men han kände av det där knät igen. Jag skulle gissa att det kan beskrivas som att det i något läge känns lite fladdrigt när han reagerar såhär. Inte som att det gör för ont för att spela eller något sånt, men det känns i något läge ostabilt, och då vågar han inte spela på. Det är nog rätt mänskligt. Att gå för max i någon slags idrott när det känns som att ens knä kan vika sig åt alla möjliga håll, det är nog ingen vidare bra idé, men någonstans så har han väl aldrig skadat sitt knä på det sättet, så möjligt att han blir för försiktig. Eller så är det denna försiktighet som gjort att han aldrig smällt knät sådär riktigt ordentligt så att han aldrig kommer tillbaka, ungefär.

En historisk händelse igår kväll i alla fall. För första gången vann Nadal en match där han var rejält skadad. Mycket kan man säga om honom, men förmågan att kunna spela runt en skada och ändå hålla hög nivå, den förmågan har det aldrig varit särskilt gott ställt med. Där har det alltid funnits många, de flesta, som är bättre.

Jag tycker att Khachanov ska vara lite missnöjd, något annat kan man inte säga. Hur många procent gick han på, Nadal? 60? 70? Nåt sånt. Det vara i alla fall väldigt långt ifrån de där hundra procenten som såna där människor som enbart sitter och säger självklarheter brukar säga krävs för att vinna matcher på högsta nivå. Khachanov förlorade en kvartsfinal i en mastersturnering mot en spelare som under nästan halva matchen gick på drygt halvfart. Jag tycker att man måste vara lite missnöjd då. Sen kan man lägga till att han kanske hade lite oflyt, att han aldrig fick den medgång som kanske hade fått Nadal att ge upp, och så vidare men förlorade gjorde han, Khachanov, och det ska han vara missnöjd med.

Sämsta möjliga tajming på det här för Nadal. Miami nästa vecka och sen bara några veckor till grussäsongen. Nu sitter jag och gissar här, det stämmer inte alls överens med vad han sa efter matchen igår, men jag tror inte han kommer till start ikväll, och jag tror inte han kommer till start i Miami nästa vecka. Jag tror att hans nästa turnering blir Monte Carlo i mitten av april.

Det finns säkert en öppning och det är att han får knät undersökt idag och att han får veta att allt ser bra ut och att det inte är något att oroa sig för. För rent maskinellt tror jag inte det är några problem. Det är att han är rädd att något ska hända men får han bekräftat att det var något harmlöst han kände igår kväll, då kommer han komma ut för full maskin ikväll. Jag tror kanske inte att det är riktigt realistiskt, men teoretiskt möjligt, absolut. Det finns också en klar möjlighet att han ikväll kommer ut med lindat knä och hoppas kunna gå för kanske 90% eller något åt det hållet. Han gillar inte riktigt att lämna walkover och han är inte rädd för att förlora mot Federer. Vissa andra hade kanske hellre föredragit en enkel walkoverförlust framför att utsätta sig för en lite mer smärtsam förlust på banan där man inte riktigt kan göra sig själv rättvisa men så är inte riktigt Nadal, han strider hellre och tar den oundvikliga förlusten istället för att låta bli helt.

Oavsett vilket, jag tror inte att Nadal kommer vara på sin topp ikväll, på ett sätt eller ett annat, och därför betraktar jag Federers seger som given. Jag tror dessutom att Federer hade vunnit ikväll ändå, även om Nadal gått för fullt. Jag tror att Federer var lite bättre än Nadal den här veckan. Man önskar ju liksom så mycket att vi hade fått se bevis på det ikväll, för då hade vi bjudits en jäkla underhållning på för oss absolut bästa kvällstid, men nu tror jag tyvärr det bästa vi kan hoppas på är en lätt halt Nadal som försöker med något som är i princip omöjligt att tro på. För om man ska vara riktigt krass, det han kände i knät igår kväll, det som fick honom att inte överhuvudtaget våga sätta något tryck på knät och därmed tog bort alla möjligheter för honom att försvara sig ute i backhandshörnet, det kan inte ha gått över till ikväll. Så snabbt läker inte något sånt. Han kommer vara lika orolig ikväll, om han nu inte får det där mirakulösa beskedet av diverse doktorer, och därmed finns det i ärlighetens namn inga utsikter. Som sagt, det rimliga vore att han inte kommer till start ikväll. Det finns ingen direkt anledning för honom att spela. Nu är han lite konstig, så det kan bli så ändå, men det normala är att Federer får fri lejd till finalen.

Tråkigt. Jag hade så otroligt gärna senare idag skrivit införtexter på alla möjliga ställen där jag skriver som skulle leda till övertändning på alla möjliga håll hemma i tv-sofforna. Men jag är väldigt noga med att bara skriva såna texter när jag själv känner just det. Att försöka lura folk att se fram emot något, gör man såna saker så tror jag ärligt talat att man blir rätt svår att lyssna på till slut. Man blir så klart också illa omtyckt. Det är jag redan på många håll, men jag skulle säga att man på i princip alla håll ändå lyssnar på mig när det gäller tennis, oavsett hur bra eller illa man än tycker om mig, och det kan nog ha att göra med att jag åtminstone aldrig försöker lura i någon något.

Så tyvärr, jag tror att vi i sista stund blev berövad den här enorma kraftmätningen mellan två av tidernas tre största och bästa spelare. Sedan tidigare har vi också blivit berövade den ultimata kraftmätningen som skulle bli mellan vinnaren och tidernas bästa spelare i finalen. Så en liten besvikelse blev det till slut i Indian Wells. Eller ja, stor besvikelse. Det fanns tre matcher som man såg så väldigt mycket fram emot. Först Djokovic-Kyrgios, sen Nadal-Federer, och så finalen mellan vinnaren av dessa två och Djokovic. Ingen av matcherna blev av. Det var ju lite tråkigt det.

Just det, Federer vann sin kvart. Det har ni nog nästan lyckats klura er till med uteslutningsmetoden. Ganska precis exakt som man hade kunnat förvänta sig. Hurkacz är rätt bra numera, och klarade av att stå emot relativt dugligt, men mycket mer kontroll över en match än vad Federer hade igår kväll, det kan man väl knappast ha skulle jag säga.

Till sist en liten önskan. Jag har sällan mer önskat att jag precis skrivit en fullständigt usel text där hela innehållet bara är skit och felaktiga funderingar. Tänk om Nadal bara kommer ut och frustar, vamos:ar, och är sådär obehagligt stark som bara han kan vara ikväll. Det hade varit så jävla roligt. För de är precis lagom bra, lagom jämna, för att just nu kunna bjuda på en enorm tillställning de här två, om nu bara båda för dagen kan dansa.

Först av allt ikväll ska vi dock ha en match som kommer bli en riktig match, och i och med att det är Federer som antagligen är i final så har Thiem och Raonic kanske lite större chans att vinna. Eller nja, oklart, Nadal eller Federer, spelar nog ganska liten roll för den. Bättre än Djokovic i alla fall, så mycket kan man väl säga. Nadal och Federer spelar runt klockan 21. Thiem och Raonic börjar klockan 19.

Känns på papperet lite jobbigt för Thiem, men det ska det också göra när han möter en toppspelare på hardcourt. Att Thiem når en semifinal i en mastersturnering på hardcourt är en stor framgång. Har han förresten gjort två gånger i rad nu. Han var i semi i Paris i höstas också, två två mastersemis i rad för Thiem. Rätt välkommet, då han riskerar ett litet ras under grussäsongen i sommar, men nu med de här sköna poängen minskar risken lite. Om han vinner idag går han faktiskt upp till femte plats på rankingen och om han skulle vinna även finalen tangerar han sin bästanotering hittills med plats fyra. Raonic har inte samma möjlighet till klättring. Torsk idag och han är kvar på plats 14. Vinst idag så klättrar han en plats. Och vinner han hela kalaset så klättrar han ytterligare en plats.

Så, vad tror vi då?

Det är ingen slump att Thiem gått långt i just Paris och Indian Wells. Extremt hög studs i båda turneringarna, och det är det som kan rädda honom på hardcourt. Låg studs och han är oduglig. Eller ja, oduglig kanske är elakt, men låg studs på hardcourt och han är inte en av de 20 bästa spelarna i världen. Hög studs och han kan vara med här framme om han är i form. Frågan är hur mycket han kan utnyttja det idag, för Raonic kommer inte riktigt servera honom så många högst studsande bollar. Det kommer inte bli det här långa, höga bollandet som Thiem vill få till utan om han skickar upp en av de hör höga, loopande bollarna så kommer Raonic attackera den och bollen kommer vara slut åt ett håll eller ett annat. Kort sagt, jag tror inte Thiem kommer få en matchbild som passar honom här.

Samtidigt gjorde han det väldigt bra mot en annan servekanon, Karlovic, tidigare i turneringen, Thiem. Skiljer ganska mycket mellan Karlovic och Raonic, men det är ändå ungefär samma stuk. Att få över lite returer, och hålla stabiliteten i egen serve. Eller ja, man kanske inte borde jämföra Raonic med Karlovic. Enligt Fredrik Rosengren som kommenterade på Viasat igår så spelar Raonic tydligen exakt som Federer, bara lite sämre. Jag hörde det inte själv så kan inte citera honom exakt men alltså, han är ju förvirrad den där farbrorn. Helt otroligt.

Jag tror det blir Raonic. Servandet, han kommer få bra utdelning på sitt slicande från backhandssidan om han är smart nog att använda det rejält idag, och även attackerna kommer han få fin utdelning mot. Att attackera Thiems backhandshörn rakt av kommer ge honom tillräckligt hög vinstprocent när han väljer att komma fram.

Men en kul match. En rejäl match. Som är mycket viktig för båda två, så kul tennis får vi i alla fall ikväll, det är bara det att jag hade hoppats på ännu lite mer än så idag.