Inför IW-finalen

Lite tråkig tid, men en sån här kväll får man nog allt bita ihop och ta en lite kortare natt, eller vad säger ni? Det är ju liksom mastersfinal vi snackar om.

23:30 Federer-Thiem 1,30-4,00 Bethard

Försök gärna hitta högre odds på matchen någonstans. Det går nämligen inte. Det är 99% återbetalning det där. Närmaste konkurrent, eller ja, konkurrent, de har inte ens licens i Sverige, har mindre än 98% återbetalning. Världens största spelbolag har 95% i återbetalning på matchen. Det lönar sig att spela på Bethard, kan man säga. Blir stor skillnad i längden det där.

Ibland skulle man bara behöva stanna upp och prata en stund om hur sjukt det är att Federer fortfarande finns med i de här matcherna. Han fyller ju för fan snart 38 år, gubben! Vi är ju svenskar, visst minns vi J-O Waldners framgångar i OS 2000 där han kom trea och OS 2004 där han kom fyra. Pingis, fnös man då när den där vid det laget kanske något överviktiga bolltrollaren slog nästan alla men man påpekade också hur otroligt det var att han kunde prestera vid den åldern. Det är lite skillnad på pingis och tennis kan man säga. Det krävs en lite annan fysisk nivå i tennis, det var också några år sen som Waldner gjorde de där grejerna. Idrotten utvecklas alltid, det blir svårare och svårare, tuffare och tuffare konkurrens. Waldner var 35 år när han kom trea år 2000, och 39 år när han kom fyra år 2004. Federer är precis mittemellan 35 år och 39 år, och han gör inga bragdinsatser genom att komma till semifinal någon gång ibland. Han är angränsande till bäst, i en sport som är så enormt mycket större och dessutom kräver så mycket mer fysiskt. Man är ju mitt i det här nu så jag förväntar mig inte att folk hela tiden ska gå och tänka på hur osannolikt det är, men det kommer aldrig hända igen. Ingen spelare kommer någonsin vara så konkurrenskraftig med 37-, snart 38 års ålder som Federer just nu är. Eller säger jag för mycket nu? Kommer Djokovic hålla i sex år till? Jag kan inte tänka mig det.

Idag har han chans på masterstitel nummer 28 och stor titel nummer 54. När det gäller masterstitlar är han redan hjälplöst efter Djokovic som har 32 och Nadal som har 33, men när det gäller stora titlar är han ju fortfarande i topp. Djokovic har 52 och Nadal 50 eller 51 beroende på om man räknar hans OS-titel eller inte. Federer kommer förlora det där kriget till slut, men vinst idag och han kan hålla stången lite längre i alla fall. Knappast året ut ens, men någon månad till i alla fall.

Klarar han Thiem då? Borde han göra.

2-2 i inbördes möten, men Thiems segrar kommer från sommaren 2016 när Federer hade det lite tufft, minst sagt. Dessutom kom de på grus och gräs. På hardcourt har Federer 2-0, och Thiem har inte ens varit nära att ta ett set.

Det ska egentligen passa Federer väldigt bra detta. Det får gå hur långsamt som helst med hur hög studs som helst i Indian Wells, Federer kommer fortfarande kunna pressa upp tempot på ett sätt som gör att Thiem inte hinner med. Och väl där så, jag vet inte riktigt vad Thiem ska göra åt det? Han kommer liksom bara kunna sätta sig i båten och hänga med på åkturen, en åktur som kommer gå för snabbt för honom. Han kommer inte hinna med. Han kan försöka variera, dra ner tempot, Thiem, absolut, men är det verkligen särskilt smart att försöka hamna i något slags bolltrollande med Federer? Det är det inte för någon. Om man ska slå Federer utan att Federer sänker sig själv måste man göra det i ett rent bollande, gärna med en touch av att man kan attackera honom ute i hörnen också. Thiem tål inte lika högt tempo som Federer och när tempot väl är högt kommer han definitivt inte hinna med att höja tempot ytterligare därifrån.

Tempo, tempo, tempo. Thiem blir tempotorsk ikväll. Federer vinner.