Thiem!

Man ska vara försiktig med att kalla saker för perfekta. Perfekt var inte det här. Thiem är en svag returnerare, och en stark returnerare som spelat lika bra i övrigt hade vunnit den här matchen mycket enklare, men utifrån Thiems förutsättningar var nog inte det här så långt ifrån perfekt. Hur många misstag under matchen gjorde han? Jag kan inte tänka mig att det var fler än tio, och då var det ändå tre långa set med en hel del viktiga poäng.

Kan vara det sämst klippta höjdpunktsklippet jag sett för övrigt. Man tyckte alltså inte att varken Thiems avgörande break, det enda i matchen, eller Raonic möjlighet att bryta tillbaka, var särskilt viktigt. De två poäng som avgjorde matchen, men man valde lite annat istället, smart.

7-6 6-7 6-4, jämnt kan man säga, och tittar man på statistiken var det precis så jämnt, men statistiken säger inte alltid allt. Jag tycker inte det var något snack om saken. Det var Thiem som hade kontroll på matchen. Det var han som kunde göra så det var upp till honom på de viktiga poängen. När det väl blev viktigt valde han ofta sin bästa returtaktik, den där han backar bak maximalt och försöker sända iväg missiler som Raonic inte kunde hantera hur nära nät han än kom. Intressant det där. Alla visste vad som skulle hända när det vankades en viktig poäng. När Raonic servade så skulle han serva mot Thiems backhand, Thiem skulle ta i precis allt han hade i ett försök att pricka fötterna på Raonic, och träffade han rätt var inte Raonic volley tillräckligt bra. Nästan ingen volley är tillräckligt bra för att hantera de där kanonerna. Svårt att utföra för Thiem, minst sagt, men det var upp till honom när det var viktigt, även i Raonic serve. Raonic hade ingen medicin för att spela bollarna på sina villkor. Och när Thiem servade, ut med Raonic så långt som möjligt åt sidan för att sen attackera honom med forehand. Raonic vann en sån viktig poäng, på en otagbar nätrullare.

Hur lyckades då Thiem göra denna nästan perfekta match?

Underlaget. När bollen studsar upp som den gör här i Indian Wells behöver han inte ta så stora risker när han väl attackerar. Han står bara och väntar på att bollen ska studsa tillräckligt högt, och mosar sen ner den. Många minns kanske hur han krossade Nadal på grus ett par gånger för ett par år sen. Det var precis samma sak som låg bakom det. Att han var så extremt safe när bollen studsade upp högt för honom.

Jag tycker det är intressant att Thiem tagit in Massu i sin ledarstad. Ganska knepig figur, minst sagt, Massu men han lyckades under sin karriär med precis det som Thiem så gärna också skulle lyckas med. Han var en extrem grusspelare, men han lyckades anpassa sitt spel för att även bli effektivt på hardcourt och kunde genom det vinna OS på underlaget. Jag tycker personligen det är sådär man ska göra med coacher. Man ska ta in de som kan lära en det man behöver. Det funkar inte alltid, men det kan funka. Om det är samma sak Raonic gjort när han tagit in Santoro vet jag inte, Raonic har alltid varit rätt förvirrad med sina val av coach så vad tanken bakom är, det vet man inte men det är klart, Raonic behöver lära sig ha någon slags bollkänsla, om man nu kan lära sig det, och hans volley har faktiskt ändrat utseende lite grann senaste tiden. Numera blockerar han liksom bara över den, otroligt enkelt. Kanske är det Santoro som ligger bakom det, och varför skulle det inte vara Santoro som inför ett lite nytt sätt att spela volley. Han har lite bollkänsla den där lilla knatten. Vilken spelare. Otroligt.

Thiem i final alltså, och precis som förväntat, det blev ingen andra semifinal. Nadal provade att träna lite på morgonen men det var inte många minuter utan det var bara att slå fast att knät har tagit lite stryk igen. Han kommer inte till Miami heller utan Monte Carlo är det tidigaste han kan vara i spel igen. Och dit tror jag han kommer. Den här typen av knäskada, eller snarare förslitning, har han haft massor av gånger och det tar sällan särskilt lång tid att komma tillbaka från den. Sen kan den komma tillbaka snabbt igen, men vi vet att grus är väldigt mycket skonsammare för knäna, något Nadal själv också alltid sagt om sina knän, så ändå stor chans att han kommer ta sig igenom grussäsongen utan problem. Man ska veta att för några år sen var det snack om att han aldrig skulle kunna spela på hardcourt igen. Att han som nu får kasta in handduken i slutet av en hardcourtturnering, hur hemskt det än kan låta så är det lite i sin ordning.

Federer-Thiem ikväll. Det ska vi försnacka senare idag. Federer har chansen på en stor titel igen. Det är stort.