Lite bättre, Federer

Det var väl det absolut viktigaste från måndagens spel tycker jag. Det var lite bättre från Federer, precis vad man ville se.

Bättre av Goffin också. Rätt stabil seger mot Cecchinato. Det blir ju nästan lite löjligt när man säger att en seger i raka set mot Cecchinato på hardcourt är ett steg framåt. Nästan alla på atp-touren ska slå Cecchinato på hardcourt, men exakt vad Goffin behövde det här. Att få trumma fram till åttondelen genom att slå en spelare som är bra rankad men egentligen inget hot. Bra för självförtroendet.

Federer alltså, tidigt break ner, men det var egentligen bara en slump. Han kunde lika gärna varit break upp efter två gem. Sen snabbt tillbaka, och även om Krajinovic stod emot bra, det var en bra match, det var inte som att det var nära att Krajinovic skulle vinna, trots att han spelade bra. God kontroll på matchen för Federer och han klarade av högt tempo utan att vara alltför osäker. Klart steg framåt, med andra ord.

Inga break mellan Medvedev och Opelka. Ingen jätteskräll kanske. Medvedev kom inte åt returerna, det spelade ingen roll om han stod långt bak eller långt fram, han är lite dålig på att läsa servar och läser man inte Opelkas serve, då tar man den inte var man än står. Men mycket stabil i egen serve, han torskade mindre än var tionde poäng i egen serve så det var riktigt stabilt och bra och på det hela taget en bra insats av Medvedev. Kan låta konstigt när det var så jämnt mot en märkbart sämre spelare men Opelka är nu en av de stora servekanonerna, och då kan man inte förvänta sig några enkla segrar.

Dimitrov fick inte ihop det. Matchen igår kväll var egentligen som en sammanfattning av hela hans karriär, om än lite mer koncentrerat än vanligt. Det var inga fel på några särskilda slag, det var bara för spretigt, lite för dumt, och liksom ingen helhet. När man har såna problem, att han inte har nån trygghet i spelet och inte vet riktigt vad man vill möta, då är det en mardröm att möta Thompson som är så ruskigt noggrann i det han gör. Så är han ju bra också Thompson. Borde vara goda topp-50-chanser på honom i år. Han har verkligen blivit bättre. Rankad 77:a just nu. Han är mycket bättre än så.

Någon som höll sig vaken under hela Anderson-Sousa? Jag försökte, men jag tror att jag nickade till lite. Det hände verkligen ingenting. Regnavbrottet var det mest dramatiska.

Och Shapovalov. illa ute i andra, och egentligen lite illa ute i matchen. Det hade kunnat vända det där, men Rublev är alldeles för fladdrig i sin nivå och då är det svårt att slå spelare som är bättre än en. Han har en bit kvar innan han är tillbaka på allvar, Rublev, men i någon mån är han tillbaka. Han är en fullt duglig atp-seplare igen, det har han ofta inte varit det senaste året.

Och så nattmatchen, som atp inte orkat lägga in bland resultaten. Tiafoe slog till slut Ferrer i en jämn match. Bra gjort får man säga. Liten formhöjning på gång för Tiafoe igen kanske, även om vägen fram till åttondelen här onekligen varit rätt överkomlig för honom.

Idag åttondelsfinaler, och ett par riktigt intressanta matcher. Vi hörs om ett par timmar inför det.