Inför Federer-Anderson

Nattmatch, klarar vi det? Vissa gör det. De som är starka. Och de eller vi, beroende hur det blir, får en fin match här.

00:00 Federer-Anderson 1,21-5,25 Bethard

Jag läste någonstans att Federer sagt att om man slår honom i Wimbledon, då får man hans uppmärksamhet, och det är väl inte orimligt. Han tar kanske Anderson på lite större allvar numera.

Men borde han verkligen ta Anderson på allvar då, Federer? Kanske inte. Han har helt fruktansvärt lätt för Anderson. I de fem vinstmatcherna har han inte tappat set, och oftast inte varit nära att göra det.

Anledningen till att det här passar Federer så pass bra är att Andersons serve, som är hans vapen, är som klippt och skuren för att blockera. Den är rak, den är stenhård, men den är läsbar, och om man inte väljer att svinga alltför mycket på den utan väljer blockeringen, som är Federers enda retursätt från backhandssidan, då går det att få över den. När bollen sen är i spel blir Federers variation en mardröm för Anderson. Anderson är en jättebra bollare så länge spelet är robotlikt. Det ska vara samma hela tiden, då är han bra. Federer vet det, och Federer är överlägset bäst i världen på att göra det obekvämt för sina motståndare med variation.

Det som talar emot Federer är att han ofta, både i år och på senare tid rent allmänt, fallit ihop och gjort sina dåliga matcher när man minst förväntat sig det. Det är precis en sån gång här. Jättebra mot Medvedev i förra matchen, alla konkurrenter om titeln utslagna i princip, och man väntar bara på att han ska plocka titeln. När det varit så har det inte alltid gått så bra för honom på senare tid. Om det är något som är en trend eller bara en slump, det får man välja själv. Inte bara slump i alla fall, om man frågar mig. Och det ska man ju. Man ska alltid fråga mig. Annars kan det ju bli alldeles tokigt.