Inför Isner-Felix

Nu drar det ihop sig. Det här blir spännande.

18:00 Isner-Auger Aliassime 1,55-2,65 Bethard

Ja, ni. Har tennisen blivit svårare att förstå sig på eller har jag bara blivit gammal och värdelös? Jag tycker det varit en hel del så ruskigt svårbedömda matcher på sistone. Det här är en sån match. Att Isner är favorit, jo men det kan man inte säga emot. Så måste det vara. Men hur stor favorit? Ja, den frågan, den är lurigt.

Man blir ju färgad här också. Eller ja, jag blir det. För jag har ju ryckt med i den här Felixhajpen. Jag tycker det är så sjukt spännande med honom. Det är som att folk inte fattar hur spännande det här. Han är en av de absolut yngsta någonsin att vara såhär bra, och det i en tid då konkurrensen är en helt annan jämfört med när andra spelare höll motsvarande nivå tidigare.

Kan han klara Isner då?

Jag hade ett samtal med min poddkompis Sladjan idag. När vi ändå nämner podden, stor ursäkt för att ljudet var uruselt på veckans avsnitt också. Förklaringen är att min dator valt att använda sig av en annan mikrofon än den jag stått och pratat i. Halvlurigt att förstå sig på, men så har det blivit, och därför har ljudet varit skit två avsnitt i rad. Inte superproffsigt direkt, helt oacceptabelt närmare bestämt, men till nästa vecka kan jag nog i princip lova att det ska vara löst nu när vi hittat felet. I alla fall, Sladjan berättade för mig att Felix har 5-0 mot topp-20-spelare. Vem i hela världen har det som 18-åring liksom? Det är helt vansinnigt. Om det inte stämmer är det Sladjan ni ska hänga, men han brukar vara pålitlig. Och det är imponerande, det är det.

Vad svarade jag på det då?

Jo, att det är en jäkla skillnad mellan att slå topp-20-gubbar och att slå någon av de absolut bästa. Så jag tycker att man ska vara försiktig med att tro att Felix kan vinna stora turneringar redan nu. Det tycker jag verkligen. Så att exempelvis tro att Felix ska vinna den här veckan, eller ännu mer, tro att Felix kan vinna en slam i sommar, det ska man inte göra. Det måste hända sjuka grejer för det.

Men Isner, han är ju ingen av de absolut bästa.

Man kommer ner till hur Felix är mot servekanoner. För rent kvalitetsmässigt, tittar man på de han slagit och hur han spelat, då är han ungefär lika bra som Isner. Och det tror jag han är.

Servekanoner då?

Jag kan inte plocka fram en match ur minnet där Felix mött en servekanon. Däremot har han garanterat tränat en del mot Raonic, så han vet hur det fungerar. Han är också extremt noggrann, och det är sjukt viktigt mot servekanoner. Bra räckvidd också, viktigt för att få tillbakareturerna. Jag tycker han har det bra förspänt för att kunna vara mer än okej mot servekanoner.

Det finns ju dock en annan gubbe i matchen också. Isner vann i Miami förra året och gör i år en av sina bästa stora turneringar någonsin på samma plats. Han är jättebra på hemmaplan, han är superbra på det här underlaget, han är svårtuggad.

Vi får se. Jag har svårt att läsa hur det blir. Jag har i alla fall gett mina tankar om det. Om jag måste säga något om chanserna så tror jag att det är större chans att Felix vinner än vad oddsen indikerar och jag hoppas att jag har rätt. En annan sak Sladjan berättade för mig, han är en ohälsosam detaljknarkare, var att Felix delar födelsedag med, vem tror ni? Jo, Federer. 19 år äldre är Federer. De kan mötas i finalen på söndag. Det hade varit något det. Tidernas största, mesta, och allt annat, världsetta. Mot den spelare som har kapacitet att ta över som någon slags överlägsen världsetta i framtiden. Så ja, den matchen, den hade inte varit dum.