En stor(?) spelare kliver av

Snacka om att tyna bort. Det var många år sen Almagro var en riktig tennisspelare. Han försvann på tok för tidigt runt 30-årsåldern. I Båstad förra sommaren kunde man se honom försöka, eller gjorde han verkligen det? Något av det märkligare jag sett. Han var där, och han spelade i kvalet. Jag antar att han hade någon idé om att han skulle kunna spela men han var fullständigt värdelös, han kunde inte röra sig, och han var inte bara lite överviktig, han var tjock. Ingen skräll dock, visst känns han naturligt tjock, Almagro? Vissa av oss äter oss till den kroppsformen, men han känns som en sån där som gjort det omvända. Han har under hela karriären hållit övervikten stången, till nu precis på slutet då.

Nu ikväll kliver han av, kan man tro. Han spelar en match i challengern i Murcia och man kan väl anta att han inte kommer vara så bra. Han har inte spelat sen förra sommaren och senast han vann en match var sommaren för två år sen. Den här challengern, Murcia, är ny för i år, tror jag i alla fall. Ny är den hur som helst, om den spelades förra året också, man vet aldrig, men jag tror den är ny, och Murcia är Almagros både födelsestad och bostadsstad. Att då avsluta med att spela en match, det känns väl klokt tycker jag. Det är alltid bra att spela en sista match så alla vet att man slutat och varför inte när man äntligen får chansen att spela i sin egen stad.

Hur bra var han då, Almagro?

Mycket bra, och hade kunnat bli ännu mycket bättre. 13 titlar, som bäst nia i världen, och han har slagit de allra bästa på grus. Eller ja, han slog Nadal en gång, i Barcelona 2014, och det är det inte så många som har gjort. Han fick på något sätt aldrig till det i min bok. Han hittade aldrig sitt perfekta spelsätt. Han var alltid lite för obenägen att försvara sig, lite för ovårdad i hörnen, och lite för korkad helt enkelt. Han kom aldrig till rätta med det fullt ut. Men vilka grundslag, och vilken serve. En av de mest underskattade servarna de senaste 10 åren. Han låg ofta mycket högt upp i ess-statistiken och hans andraserve var en av de absolut bästa, grym kick på den. Han hade allt, han var bara lite för korkad, och lite för ovillig att jobba kanske.

Mest av allt var han en knallhatt, rövhål, svin, ofta en idiot. På banan alltså. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om han är riktigt trevlig när han inte spelar tennis, men när han spelade tennis, extremt otrevlig, nästan uteslutande faktiskt. Det var som att han ofta försökte framställa sig själv i så dålig dager som möjligt, inte unikt, men ovanligt.

En kul sidogrej med den delen förresten. Han hade några rejäla duster med Robin Söderling. De kändes lite likadana på något sätt, och gick inte ihop överhuvudtaget på banan. För någon vecka sen gick Söderlings tennismärke ut med att man skulle börja sponsra Almagro. Det är ju lite roligt, både med tanke på att de kanske inte gick så bra ihop, men också i och med det här att han nu alltså slutar. Jag antar att Almagro ska hjälpa dem med att sälja grejerna i Spanien, men det tycker det lät roligt i alla fall.

Vad säger ni, hur bra var han? Vad minns ni?