Inför Monte Carlo-måndagen

Lite smygstart igår. Några okej matcher. Men det är idag vi sparkar igång kalaset på riktigt allvar.

Monte Carlo är en av mina absoluta favoritturneringar på alla sätt men ska man säga något lite negativt om den så är det väl att man gärna hade fått ha ett litet kvällspass också. Men man gillar helt enkelt inte elljus, så man kör på dagen. Det blir därmed väldigt komprimerat och det här är därmed hälften av dagens matcher. Hälften av dagens matcher är alltså igång innan klockan 13. Det är därmed svårt att hålla koll på allt såhär i början av veckan.

Jag vet inte om jag tycker någon match står ut klockan 11 riktigt. Kvalitetsmässigt är det Basilashvili-Fucsovics men helt ärligt, gär det att tycka att de där killarna är spännande att titta på? De känns helt vansinnigt gråa. Bra kvalité, men nej, inte superspännande.

När sen den andra flocken matcher kommer är valet givet tycker jag, Shapovalov-Struff känns spännande. Shapovalov hittade sitt spel rejält i slutet av hardcourtsäsongen här. Men tyvärr för hans del nu grus, och på grus, där har han inte mycket att visa upp. Semifinalen i Madrid förra säsongen i och för sig, men Madrid är ingen riktig grusturnering. Det går otroligt snabbt, och Shapovalov drog full nytta av det. Svårt att riktigt se hur han ska få det att fungera på grus faktiskt. Klart att han kan hålla en viss nivå, men som hans spel är uppbyggt så är det helt enkelt riktigt illa med grus. Det finns ingenting med underlaget som passar honom. Så jag tror han har en stor utmaning i Struff idag.

Fognini, är det dags nu? Det undrar man ju varje vecka, men det vore märkligt om han aldrig börjar spela bättre. Någon gång händer det ju, och varför inte i Monte Carlo där han trivs, och har spelat bra tidigare. Stenhårt motstånd dock, även om det i det här läget kanske till och med är bra för Fognini. Rublev har undan för undan blivit bättre i år, och nu känns det som han är nära en helt okej form. Jättefint kval av honom och det blir något att bita i för Fognini. Framför allt kan det bli en riktigt bra match mellan två offensiva spelare.

Svarre-Edmund ska också nämnas. Riktigt hög nivå för att vara i första rundan. Plats 24 mot plats 23 i världen. Det är hårda bud redan från början i en sån här turnering kan man säga. Tittar man rent kvalitetsmässigt ska det vara väldigt jämnt tycker jag. Båda två är så bra som sin ranking, precis utanför de 20 bästa. Båda två kanske lite bättre på hardcourt också, men båda två samtidigt bra på grus. jag håller inte med om att Edmund är så stor favorit som oddsen antyder, men jag håller med om att han är favorit på att det borde passa honom ganska bra det här. Han har den överlägsna kraften, och med den kraften så kommer Svarre få svårt att stå och driva på spelet som han vill göra. Edmunds attackera lite skarpare helt enkelt och som sagt, knapp favorit på det, men jämn match, bra match borde det blir, och rent nivåmässigt dagens bästa på papperet i alla fall.

Och så hoppas vi på att någon av matcherna jag inte nämnt blir riktigt rolig också, så blir det här en väldigt trevlig tennisdag. Mycket nöje!