Skrällig torsdag

Det där var ingen dum blandning av bra matcher och skrällar det, vänner. Såhär gick åttondelarna i Monte Carlo.

De viktigaste kvar, men lite kul skrällar i övrigt. De viktigaste? Om ni inte är sugna på en Nadal-Djokovic-final på söndag, då är ni inte sugna på tennis, och då borde ni inte vara här. Eller ja, förresten, om man tycker mycket om Djokovic, vill man att han ska möta Nadal på söndag då, eller vore det bättre om han rök innan kanske?

Herbert, han får vara så vansinnigt nöjd med den här åttondelsplatsen. Han är liksom inte bra på grus, ändå lyckas han bluffa till sig fler och fler matcher nu för tiden. Idag chanslös dock, det var inget fel på Coric rygg alls, och idag hade han en rätt bra dag också.

Fritz, på tal om att få vara nöjd med sin plats i åttondelen. Snälla nån. Rann på lite mer än Djokovic egentligen kanske var värd där, men klart bättre idag än mot Kohlschreiber.

Nadal, lite samma sak. Det rullade på möjligen lite mer än han egentligen var värd, men visst ser han bra ut. Det blixtrar inte som när han varit som absolut, absolut, absolut bäst, men det är bra, och det räcker för att han ska kännas otroligt svårslagen den här sommaren också.

Foggy! Han lyckades hålla sig borta från de stora svackorna och lyckades till och med uppföra sig lite smart. När Foggy har det där tålamodet för att emellanåt till och med spela lite defensivt och skicka upp lite högre bollar, då är han så fruktansvärt bra. Den där variationen är viktig. Det är så stor skillnad mellan när han varierar lite, som idag, jämfört med när han som oftast enbart står och pangar på. Full kris för Zverev. Det fungerar inte. Han är bara inte bra för närvarande. Måste vara fruktansvärt jobbigt. Finns inga linjer, ingenting som fungerar, i hans spel.

Thiem, vilken smäll. Förklaringen är enkel tycker jag. Han lyckades inte få matchen på ett sätt så Lajovic svaga sida utnyttjades. Lajovic är inte snabb, och inte bra ute i hörnen, men när Thiem kommer in i det här månbollandet med alldeles för höga slag, då blir det långsamt, och då blir det en match som avgörs på ren säkerhet, en gren där han kan få såna här problem med Lajovic. För när det gäller ren säkerhet, där är inte Thiem så bra. Hans styrka ligger i tempoväxlingarna, men idag fick han inte till dem överhuvudtaget. Grym match av Lajovic givetvis, en av hans största vinster någonsin.

Medvedev, rättvist tycker jag, även om det hade kunnat sluta hur som helst kändes det som. Hans höjning som grusspelare till den här säsongen är imponerande. Och jag tycker ju lite grann att Medvedev egentligen är en större spelare än Tsitsipas, så inte mig emot.

Pella-Cecchinato var väldigt välspelat. Inte den match som engagerade mest idag kanske, men riktigt vasst var det.

Och Sonego, vilken utveckling. För ett par månader sen var han en ren challengerspelare. Nu är han mer än topp-50 i spelstyrka.

Det bådar för bra kvartar imorgon det där, och förhoppningsvis också en grym helg. Bara att låsa påskhararna ute. Vi ska kolla på tennis närmaste dagarna, ingenting annat.