Inför MC-semisarna

Sällan känns det väl så mycket som att det kan gå åt båda hållen som det känns idag. Risken att dagens semifinaler blir en ren transportsträcka finns där, men jag tycker också det finns en öppning för att det skulle kunna bli riktigt bra.

13:30 Medvedev-Lajovic 1,44-3,10 Bethard

Vi får en ny finalist i masterssammanhang, det kan vi vara säkra på. Vi får också två prydliga nya rankingrekord. Medvedev går förbi sin kompis Khachanov och landar 12:a på måndag om han vinner här, annars 13, också det nytt personbästa. Lajovic klättrar minst 10 platser upp till numer 32. Om han vinner idag går han om Svarre och är 24:a på måndag. Otroligt, det var rätt nyligen som han ens slog sig in på topp-50.

Jag tror ju att Medvedev kommer vara alldeles för bra. I min värld har inte Lajovic gjort så extremt mycket för att landa här. Vinsten mot Thiem, absolut, den är stor, och han gjorde en sjukt bra match men Thiem hjälpte till och i övrigt egentligen bara stabila segrar. Medvedev, där har det liksom varit hur bra som helst från första boll i den här turneringen. Han har inte satt en fot fel och spelat precis så bra som hans siffror indikerar. Förut har gruset varit en fiende för honom, nu har han utnyttjat det till att få lite extra tid som han gjort mycket bra av.

Lajovic får försöka få till något slags monotont bollande där han i teorin skulle kunna nöta ner Medvedev men jag vet inte, jag tycker Medvedev egentligen är den säkrare av dem. Jag tror snarare det blir så att Medvedev både har den bättre offensiven, är den säkrare av dem, men mest av allt, han vinner lite på serven, och får en del bra lägen på den. Det kommer inte Lajovic få på sin.

Så nej, jag tror favoriten håller här. Jag tror att Medvedev når final ganska ohotad. Bra odds på honom för övrigt.

15:30 Nadal-Fognini 1,10-9,25 Bethard

Fognini slog Nadal två gånger på grus 2015, och även om han torskat i övrigt, han har påfallande ofta knipit ett set. Det här är en motståndare som Nadal inte trivs med.

Anledningen är väl relativt enkel egentligen. Fognini störs inte av Nadals högst studsande slag. Han läser spelet bra, står ofta ganska rätt, och kan därmed ha tid på sig att ta bollen tidigt och på så sätt inte påverkas negativt av Nadals topspin. Sen har han också de där extrema tempoväxlingarna som man behöver mot Nadal, Fognini. Han har ungefär det som krävs för att vinna. Sen gör han det väldigt sällan då det ju inte är så vanligt att man spelar på hundra procent av sin kapacitet, vilket i Fogninis fall krävs för att slå Nadal, men han har ändå lite större chans än vissa andra. Jämför med Pella igår till exempel. Han var chanslös trots att Nadal spelade ungefär så dåligt som han kan göra. Så är det inte för Fognini. Han har chansen på ett annat sätt.

Som ni vet litar jag inte riktigt på Fogninis huvud, och jag förstår ärligt talat inte hur han ska orka idag. Han kommer vara mentalt trött och vid första motgång lär hans stridsmoral falna. Men man ska komma ihåg det där, att det där han gjorde mot Coric igår, det kan fungera mot Nadal också. Att han förlorar första, sen klänger sig kvar en bit in i andra för att därefter växla tempo och överraska Nadal lite. Då kan vi plötsligt ha ett skilje, och det vore ju otroligt spännande.

Så jag tycker öppningen för en bra match finns där. Det är bara det att jag håller det som troligare att Fognini idag bara viker in årorna och nöjer sig med sin semifinalplats.