Mega-Fabbe!

Ja jävlar. Jävlar! Vilken grej. Nadal har blivit överkörd på grus, utan att ha några fysiska problem, och det var Fognini som gav honom överhalningen. Det är så att man tror att man drömmer.

När Fognini slog Nadal två gånger på grus 2015 var Nadal i dåligt skick. Jag brukar lite slarvigt uttrycka mig med att säga att Nadal nästan aldrig förlorar stora tennismatcher när han inte är skadad. Det stämde en gång i tiden, innan Djokovic, men det stämmer inte längre. Inte ens på grus. Men det är sällsynt. Det är sällsynt att Nadal förlorar på grus utan att vara skadad, och att han blir överkörd på grus utan att vara skadad, det kan knappt ha hänt förut.

Nadals insats var en upprepning av gårdagen. Med tillägget att det idag blev värre och värre. Han har ändrat en liten sak till den här grussäsongen, en sak jag trodde på, men det är tydligt att det ännu inte sitter riktigt. Istället för att som förut vänta ner bollen lite från bollens högsta punkt i forehanden har han nu tagit den på högsta punkten istället, som man ”ska” göra. Det har sett rätt okej ut, men man såg att han började vara osäker igår, och idag var det nästan så att forehanden havererade till sist. Det var slag som flög all världens väg och det var ibland obegripliga felträffar som knappt kom fram till nätet. Det är långt ifrån första gången Nadal ändrar något. Tittar man exempelvis på forehanden genom åren så har tekniken i det slaget pendlat rejält fram och tillbaka efter vad han och hans rådgivare trott behövt göras beroende på den tennis som spelades vid tidpunkten. Backhanden har också förändrats totalt genom åren och till den här säsongen har han ändrat serveteknik. Vissa saker har fallit väl ut. Backhanden framför allt. Det har förbättrat helt vansinnigt mycket sen han för några år la till mer topspin. Men vissa saker har inte funkat riktigt. Den serve han gick in till den här säsongen med var inte mycket att ha och vissa av hans forehandsförändringar har inte heller funkat. För tidigt att utvärdera den här förändringen i forehanden, men det måste vara så att han inte var fulltränad med det till den här turneringen, för om jag ska vara helt ärlig tror jag faktiskt inte att jag sett Nadal så osäker som jag såg honom idag. Det kändes som att forehanden kunde landa precis var som helst, och har man Nadals spelstil så blir det förstås en mardröm.

Men. Tro inte att jag förklarar den här skrällen med att Nadal inte vara så bra.

Jag har inte sett alla hans matcher. Men jag har sett alla hans stora matcher. Fognini är en spelare jag mycket gärna ser spela, så jag missar honom ofta inte när han presterar något. Jag skulle säga att det här var Fogninis bästa match någonsin. Inga svackor, inga dumma beslut. Inga missar. Bara ett enda jäkla bombardemang av olika slag från första till sista poäng. Han spelade så som man alltid önskat att han ska spela. Så som man tänkt att om han vara spelar sådär ett tag, då är han den där topp-10-spelaren på rankingen som han egentligen borde varit under hela sin karriär.

Nu kommer inte det här ändra något. Fognini kommer kanske vinna finalen, eller så skiter han bara i den. I teorin kan han spela bra i någon mer turnering under grussäsongen, men mer troligt kommer han snabbt falla tillbaka i precis det han gjort under hela sin karriär. Att vara bra någon gång ibland. Han är för gammal, för envis, för skum i skallen, och framför allt, för stolt för att försöka göra något av sina kunskaper. Det kommer inte hända. Men det var fantastiskt kul att få se honom göra en sån här match. Att han fick göra det man egentligen alltid trott att han skulle kunna göra. Att när han har sin absolut bästa dag krossa den bästa spelaren, och nu har han gjort det. Sen kan jag ju ha en lite sådär personlig förhoppning om att han orkar vinna finalen imorgon också. Det skulle göra minnet lite coolare på något sätt men nja, det här räcker egentligen. Att få se någon behandla Nadal på det här sättet, det var mäktigt.

I den första semifinalen stod Medvedev för en av de värsta genomklappningar jag sett. 5-1 och egen serve i första. Allt klappat och klart. Han kunde inte förlora matchen. Men sen…ja, sen glömde han hur man spelar tennis på något vis. Bland det jävligaste jag sett. Vi måste nog hålla lite koll på hans skalle framöver i stora matcher. Han har inte spelat så stora matcher ännu och när han nu hade chansen att uppnå något så hände det här. Det oroar lite. Lajovic i final. Som sagt, man kan ju hoppas att Fognini kämpar, annars blir det en lite genant vinnare i Monte Carlo den här gången.