Monte Carlo-final!

Det är väl sällan man är så enögd som man är idag va? Driv det här i mål nu då, Fabio!

14:30 Fognini-Lajovic 1,55-2,70 Bethard

Jag är ju lite av ett fan av den här Foggy-mentaliteten, att man inte gör något när folk förväntar sig att man ska göra det. Utan man gör det när man har lust. Någonstans skulle ju hans superhjältestatus bara växa ytterligare om han idag, på typiskt Foggy-manér, bara går ut och skiter i matchen fullständigt. För att visa att liksom okej, ni såg att jag slog Nadal när ni inte förvntade er det. Nu tror ni att jag kommer att vinna för att ni förväntar er det. Tror inte det va, jag gör det jag vill.

Men nja, jag vill att han vinner. För minnet av veckan blir lite bättre av det. Och kanske mest av allt, jag tycker inte att Lajovic ska vinna en mastersturnering. Det vore ett exempel på att nivån på tennisen är på väg rakt ner i källaren. Vilket den i och för sig är oavsett vilket, men det behöver vi kanske inte prata om nu, men det är intressant det här att de stora spelarna oftare och oftare faller ifrån. Såna här finaler med lågt rankade spelare, det var precis det vi aldrig hade under tennisens enorma storhetsperiod för några år sen. Nu har vi börjat få det, och det är ett tecken på att vi är på väg ner.

Lajovic. Vet ni ens vem han är? De flesta känner nog igen namnet sen tidigare, men jag tror det var rätt många av er som aldrig sett honom spela. Han syns liksom aldrig. Han har de senaste åren tagit sig upp från challengertouren och cementerat sig på atp-touren, men inte mycket mer än så. Han har vunnit någon match här, någon match där, men aldrig synts, i stort sett. Han har alltid varit lite av en underpresterare. I min värld i alla fall. Även när han spelade på challengertouren i många år funderade man över varför han aldrig riktigt fick till det. Slagen har alltid funnits där, och han har alltid tålt relativt högt tempo, men tempoväxlingarna har inte funnits, det har bara varit ett enda nötande hela tiden, och snabbheten är inte riktigt där som den borde om man har hans spelstil som en ren långbollare.

Hur har det då gått vägen för Lajovic den här veckan?

Egentligen är svaret enkelt. Han har fått spela sina matcher på exakt det sätt han vill spela, och då är han bra. Motståndarna har kanske inte riktigt tagit honom på allvar. Thiem gjorde det absolut inte utan han trodde han skulle kunna slå Lajovic på precis vilket sätt som helst, det kunde han inte. Och Medvedev igår, jag vet inte riktigt. Men han spelade ju inte så smart som han gjort tidigare under veckan, om man säger så.

Nu mot Fognini då?

Ja, i teorin kan det ju faktiskt bli så att Fognini går i samma fälla. Han kan bli rätt lat ibland och bara nöja sig med att stå och säkerhetsbolla. Det klarar Lajovic otroligt bra, och då kan Lajovic mycket väl vara den säkrare. Men om Fognini spelar som han ska. Om han lägger manken till och ser till att variera, tempoväxla, spela ut sitt register som han gjort under stora delar av den här veckan, då är detta en slakt. Då är inte Lajovic ens halvnära på att vara nära på att hänga med, bättre än så är han inte.

100% upp till Fognini hur det slutar med andra ord. Om han vill och har hjärnan någorlunda fungerande där inne i skallen, då kan han inte förlora. Om han bestämmer sig för att bli destruktiv, då kan det här bli modern tids sjukaste slutsegrare i en stor turnering.