Precis som förväntat, Nadal för dålig

Det är inte varje dag något går exakt som man tror, men det här blev ju just så. Exakt som jag trodde. Nadal var bara inte tillräckligt bra.

Det jag tycker är överlägset mest intressant är hur lätt det var för Thiem att spela sin bästa tennis i den här matchen. Han spelade sjukt bra, men helt ärligt, bjuder inte Nadal in honom till att göra just det? Det Nadal kan slå Thiem på, och oftast slagit honom på, är att han aldrig missat, och att han varit säker när han väl fått sina lägen. Han har inte alls vunnit på att matchbilden på något sätt passat honom. Han har vunnit på att han varit så otroligt bra att han bättre trots att Thiem fått spela exakt som han vill. Men nu, När Nadal inte är säker, och inte har några avgörande slag som på något sätt har någon som helst säkerhet, då är ju bara Thiem bättre, eller hur?

Nadal har två alternativ nu. Antingen måste han hitta sitt spel igen, helst ganska snart, eller så måste han börja titta på en taktik där han mot just Thiem inte skickar upp sina slag lika högt som han nu alltid gör. För jag måste vara ärlig att säga att om de här två, i nuvarande skick, spelade 10 matcher mot varandra så tror jag att Thiem skulle vinna fler än fem. Klart mer än fem till och med kanske. Det var inte jämnt igår. Det var ingen överkörning, men det var inte jämnt. Nadal hade kunnat komma in i matchen i slutet av andra set, men jag har väldigt svårt att tro att han hade vunnit ändå. Som spelet var så hade det krävts att Thiem börjat spela ganska mycket sämre, och varför skulle han göra det? Han fick ju spela exakt som han ville. Han fick slå på exakt de höga bollar som han är så säker på.

Nej, det är problem för Nadal det här. Just nu är han absolut inte bäst i världen på grus, och det trots att han inte är skadad. Det måste vara 15 år sen det var på det sättet, och det kan inte kännas särskilt trevligt.

Men visst är det kul? Det blir en fantastiskt spännande grussäsong det här, och tror ni inte att Federer sitter hemma och myser lite? För varje dag som Nadal och Djokovic är såhär dåliga ökar hans chanser att vinna Franska Öppna. 23 gånger pengarna på Federer just nu här på Bethard. Det är otroligt högt det, och jag hade inte tvekat att investera en slant.