Fredagsuppsamling

Vad har hänt i veckans turneringar då? Och vad har vi att vänta oss när kvartarna idag drar igång? Det ska vi allt titta till, så det så.

Jag gillar Munchen bättre än Estoril. Som turnering i alla fall, så vi börjar där. Gemensamt för båda turneringarna den här veckan förresten att det har varit rätt tydligt att det ännu inte är sommar i Europa. Det ligger snö utanför fönstret för min del, det har precis som det alltid, alltid, alltid är i Munchen den här veckan, varit uselt väder där också med regn och kyla. Spelarna har använt sig av både långbyxor och långärmat och jag vet inte, ska det verkligen vara så? Jag tycker absolut man ska spela på grus såhär års, men kanske att man ska hitta lite bättre spelplatser för det och att exempelvis Munchen får en lite senare vecka efter Franska Öppna och Wimbledon istället. I Estoril har det varit vinden som ställt till det. Det har under vissa matcher varit i princip ospelbart. Märkligt faktiskt att man inte bryter spelet när det blåser så att gruset flyger all världens väg istället för att ligga kvar på marken.

Zverev klarade Londero, men det var risigt i första set som han hade kunnat förlora. Mycket intressant match för honom idag. Garin är fullt i nivå med spelarna han förlorat mot de senaste månaderna och som han såg ut mot Londero, jag tror absolut det kan komma en till. Garin, bra. Att slå Schwartzman på det där sättet, jag tycker det är imponerande.

Cecchinato och Fucosivcs, inga direkta konstigheter va? Seedade spelare som gjort det de ska. Cecchinato ska vara klar favorit där idag tycker jag. Intressant på den delen Monterios totala slakt av Struff. Man ska inte lura sig och tro att Struff är någon slags toppspelare bara för att han stuckit fram nosen några gånger på sistone.

Pella och Bautista, också väldigt väntade kvartsfinalister. Jämn och mycket intressant mellan dem idag. Toppklass, minst sagt, för att vara en kvartsfinal i en 250-turnering. Kul att så många seedade spelare skött sig i Munchen. Det gör att vi får fina matcher under slutet av turneringen. Vet ni hur många sett storebror Zverev vunnit i år förresten? Ett. Han vann också en match på det när Kuhn, som kom in i Miami på ett wildcard, gav upp deras match i första omgången i Miami. Han har alltså vunnit ett set mot en spelare som för närvarande inte vinner mycket till matcher på challengertouren. Det är Mischas totala prestation i år. Behöver jag säga att han kommer få det lite tufft rankingmässigt inom kort? Gräset kanske kan rädda honom, man vet aldrig.

Edmund och Khachanov borta. Khachanov var nog inte ens favorit mot Kohlschreiber, trots att Kohlschreibers nivå numera inte skrämmer men alltid extra bra i Tyskland, Kohlschreiber, och för Khachanov är det lite som för Zverev. Det finns knappt något kvar av det som är bra. Han skulle bara behöva nollställa allt och börja om från början igen. Någonting gick väldigt snett från uppehållet och framåt. Edmund mer överraskande, minst sagt. Kudla är värdelös på grus och man ska inte förlora mot honom. Märkligt faktiskt. Rosengren kanske kan ringa Edmund och säga åt honom att kämpa lite mer. Kanske det som saknas.

Med tanke på hur övervärderad Zverev är hade jag tagit någon på övre halvan och antagligen hade jag precis som innan veckan plockat Cecchinato även om hans odds nu inte är lika intressant som innan veckan.

Vi tar Estoril. En skitturnering enligt mig. Jag gillar den bara inte, vet inte varför. Men det finns det säkert de som gör.

Om Domingues går till kvarten i en challenger är han nog normalt sett väldigt nöjd med det. Om han går till kvarten i en atp är det väl ett litet tecken på att det inte är någon superturnering. Ska dock sägas att han spelat riktigt bra och slagit sina motståndare genom att vara bättre, men kanske att hans två australiska motståndare inte riktigt presterade det man kan förvänta sig av dem. Tsitsipas kommer spela några år på atp-touren, men det här kan nog när han summerar sin karriär mycket väl ha varit det enklaste kvartsfinalmotstånd han någonsin haft. Domingues är inte en bra spelare.

Goffin studsar till lite, det var på tiden. Sousa som försvarade titeln här borta, och rankingras att vänta för honom. Helt överlägsen i den matchen igår, Goffin. En total överkörning och han kan nog bli lite farlig den här veckan. Jaziri, det är otroligt hur han lyckas klamra sig kvar. Knappt vunnit några matcher alls i år, men nu, precis innan hans ranking ska fara och flyga all världens väg, sprattlar han till och han har faktiskt gjort två riktigt bra matcher den här veckan. Goffin har förlorat mot honom förut och ska nog i någon mån respektera Jaziri idag. För Jaziri må vara totalt värdelös 50 av årets 52 veckor, men ett par veckor om året är han faktiskt rätt bra.

Davidovich Fokina är en annan överraskning, men en lite roligare sådan. Han har i år varit riktigt bra på challengertouren, och nu med de här poängen närmar han sig topp-100. Född 99, och är något av det bästa spanjorerna har att komma med just nu när det gäller unga spelare. Ingen kommande toppspelare, men en kommande riktigt bra atp-spelare. Monfils får vara på tårna där. Monfils, bra gjort att vända mot Opelka. Hemska förutsättningar under den matchen dock, så spelmässigt går det inte att säga något om det.

Fognini var på plats och bollade lite men nej, han var inte spelsugen den här veckan heller. Cuevas var den som fick kvartsfinalplatsen gratis på grund av det. Den stora förloraren där är Caruso som slog just Cuevas i kvalfinalen men sen fick Cuevas igen, och en lucky loser fick på hans del också en plats direkt in i andra omgången. Det var alltså två kvalförlorare som gjorde upp i åttondel där medan den enda som vann sin kvalfinal, Caruso, åkte ut direkt. Det där kan inte låta helt logiskt men i tennisens värld är det precis så. Tiafoe var i final här förra året och just det, spelare har en tendens att sprattla till när de får spela på platser där de har goda minnen från tidigare. Bra match mellan honom och Nishioka igår kväll. Riktigt välspelat. Cuevas favorit till semifinalplatsen där dock, tycker jag.

Ett litet tips här kan vara att inte spela på Lourdes Domingues Lino. Jag var tvungen att fråga google vem det egentligen är och google svarade att det finns en skådespelare som nästan heter så, men också att det fanns en damtennisspelare, som numera är 38 år gammal och slutat spela för längesen, som hette så. Jag antar att det är henne oddssättaren syftar på men nej, hon lär inte vinna turneringen.

Jag trodde på Goffin inför veckan. Bra chans för honom fortfarande, men som de där oddsen sitter är det ju inget snack om att man ska ta Monfils som känns som en väldigt trolig finalist med tanke på hur lottningen öppnat sig för honom. Att slå Davidovich och Cuevas för att sen stå i en final till 5,50 gånger pengarna, den ska man nog vara med på om man är lite smart.