Inför Madrid

Vi kör igång redan idag. Två matcher, inte så mycket att hurra över kanske, men ändå, vi kör igång.

Därmed, det är väldigt hög tid att titta på lottningen.

Högst upp, Djokovic. Rätt kul, jag vet inte om det var med i podden eller om det tillhörde mitt och Sladjans eftersnack, som det nog ibland är bra att ingen hör, men det är lite lustigt med Djokovic. Det känns som att han på något sätt fallit ihop. Att formen är katastrofal, och att han är på väg att rasa. Riktigt så är det kanske inte. Han håller just nu tre av de fyra Grand Slamsen, regerande mästare i Wimbledon, US Open och Australian Open. Man ska kanske ta det lite lugnt, men visst, han känns otroligt svag just nu. Där ska man kanske i och för sig ha med sig också att han inte är riktigt lika bra på grus. Beror till liten del på att han förlorar mot Nadal lite väl ofta på underlaget, men 79% vunna matcher på grus mot 84 på hardcourt och 83 på gräs. han är lite sämre på grus, jag tycker det.

Dimitrov först, antagligen. Det finns bra spelare i kvalet och Dimitrov har fortsatt svajig form, så inte givet. Är Dimitrov bra nog för att kunna hota Djokovic? Det skulle han ju faktiskt kunna vara. 8-1 i inbördes möten för Djokovic, men ibland ganska jämnt, och Dimitrovs enda seger kom just i Madrid för sex år sen. Jag tror att Djokovic gärna hade valt en annan öppningsmotståndare med tanke på nuvarande skick.

Cecchinato-Schwartzman, hyfsad öppningsrunda. Intressant där att Svarre nu rasat ut från de seedade i såna här turneringar. Hans nivå har sjunkit sen förra sommaren. Dålig lottning för båda två att mötas där, och sen lite halvknackig lottning att få möta Chardy i andra rundan också, om det nu blir han. Hade kunnat vara ännu värre i och för sig. Tsonga stod egentligen bredvid Chardy i lottningen men han hoppade av efter sin torsk mot Horansky i challengern i Bordeaux i fredags. Just hoppade av är rätt ord, för han klev av den här turneringen av icke medicinska orsaker. Jag vet inte hur bra det låter faktiskt. Kan han möjligen vara på väg att tröttna? Det känns väl ganska nära till hands faktiskt, för det är inte så populärt att hoppa av på det här sättet utan anledning. Det kan förstås vara något familjerelaterat också. Det hoppas vi inte på för hans skull, men för hans karriärs skull hade väl det varit bättre än att han bara kände sig för dålig i fredags och nu funderar på att lägga av.

Del Potro! Äntligen. Stenhårt i första matchen. Djere vann 500-turneringen i Rio i år och Lajovic var i final i Mastersturneringen i Monte Carlo. Kapabla herrar och Del Potro kommer behöva vara på tårna direkt vem av dem det än blir.

Kolla lite högre upp. Cilic, Kyrgios, Struff. Kyrgios-Struff är en av matcherna som spelas idag. Rätt otroligt att Kyrgios fortfarande är seedad i såna här turneringar. Det känns som att han i princip aldrig spelar. Inte direkt stark på grus, Kyrgios, men Struff är nog på väg ner lite i form efter några fantastiska veckor så om Kyrgios bara vill ska det gå ändå. Kom ihåg de relativt snabba förhållandena i Madrid också. Bollen flyger snabbt genom luften och banorna är stenhårda. Cilic på samma del också. Cilic-Kyrgios, två spelare i desperat behov av framgång just nu, hade varit en fin match det. Hoppas den blir av. Och så vinnaren av dem mot Del Potro. Vilka matcher!

Federer! Det blir inte sämre här inte. Hur sugna är vi egentligen på att se Federer på grus? Ruskigt sugna skulle jag säga. Tänk om han efter ett par års vila bara kliver in och sätter dem alla på plats. Vilken grej. Och jag tror tveklöst att det kan hända. Federer är väldigt väl medveten om att de andra stora har problem, och Federer är en spelare som växer något oerhört av det. Han är nästan alltid som absolut bäst när de andra har problem så för honom att kliva in nu, det är som en dröm. Sen är inte grus det bästa för honom, men det är absolut inte så dåligt för honom som många vill vrida det till.

Gasquet också tillbaka. Snacka om comebackmatch det där. Gasquet gör årsdebut här, och Federer har som sagt inte spelat på grus på ett par år. Gasquet ska som synes först slå Davidovich Fokina som var i semi i Estoril. Det ska han väl kanske kunna klara även otränad, men långt ifrån givet. Kommer nog vara jämnt på oddsen. Ryska föräldrar, Davidovich, varav pappan tydligen har svenskt medborgarskap på något vis. Jag har lite svårt att se varför någon orkar bry sig om det. Jag tror inte han har något överhuvudtaget att göra med Sverige så, det skiter vi i, men däremot, vilken intressant spelare. Det var nära att han slog Cuevas igår och nådde final till och med. Sevärd också, han är otroligt välkommen in på atp-touren framöver.

Goffin får inte till det. Han hade Tsitsipas på gaffeln igår i semin i Estoril men han blir helt enkelt för nervös. Måste vara hemskt för coach Johansson de där. Hur lär man en spelare att inte fullständigt spänna varenda muskel i kroppen så fort det blir viktigt? Märkligt det där, hur nervositeten ofta sköljer över spelare lite senare i karriären. Nu är Goffin knappast gammal, men när han var ung var han aldrig nervös. Numera däremot, stort problem. Fucosivcs var bra den här veckan men åkte på ett snudd på obegripligt sätt ut mot Cecchinato i kvarten i Munchen. Blir en inte helt enkel nöt att knäcka för Goffin. Men troligen Goffin mot Monfils i andra rundan ändå om att få möta Federer i åttondelen. Monfils såg okej ut i Estoril och det ska räcka för att slå Seppi som är på väg att rasa ut från atp-touren en gång för alla. Han kan räddas av gräset, men har han inget flyt där blir det jobbigt. Rent spelmässigt har han inte varit atp-mässig de senaste månaderna. Han var i och för sig riktigt bra precis i början av året så, jag kanske drar lite för stora växlar där. Han kanske bara är nere i källaren formmässigt.

Fognini har lämnat sent återbud till både Barcelona och Estoril. Det är som att han velat visa att den där benskadan han hittade på i Monte Carlo faktiskt var en riktig skada. Edmund direkt nu, stenhårt, även om Edmunds form är katastrofal. Det var väl Kudla han torskade mot direkt den här veckan. Det ska inte kunna hända på grus.

Helt okej namn på den lilla delen, men med rådande förutsättningar för spelarna tror jag att Thiem ändå kommer klara den ganska enkelt. Bara Fognini som skulle kunna hota men det känns väl inte helt troligt att han ska komma i bästa skick till den här veckan.

Det börjar tunnas ut. Det övre halvan är mycket bättre och mycket mer intressant än den undre som den här kvarten tillhör.

Tsitsipas får det ganska enkelt. Munar kan mycket väl slå Khachanov, jag tror han kommer vara snudd på favorit, och i och med det, vägen ganska fri för Tsitsipas att nå kvarten.

De Minaur var anskrämlig i Estoril, Pouille är visserligen i final i challengern i Bordeaux men vi får se om han klarar Mikael Ymer där, högst tveksamt. Han har varit på väg ut hela veckan, Pouille. Så ska inte vara några större problem för Coric tycker jag.

Zverev har förlorat mot Ferrer i år redan, så han skulle nog inte vara jättesugen. Visst är det här Ferrers sista turnering nu? Det måste väl vara så tror jag. Känns helt sjukt, han är ju bra nu. Tyvärr förlorar han väl mot Bautista där, dålig lottning. Vem av dem det än blir så blir det stenhårt för Zverev i alla fall. Som jag sett honom nu de senaste matcherna så talar väldigt lite för att han ska hitta något till den här veckan så på något sätt blir det mest troligt tidigt uttåg här igen.

Och så har vi Nadal längst ner. Nu gäller det. Nu måste han visa att han är bäst, annars kommer han inte gå in till Franska Öppna som någon större favorit överhuvudtaget.

Felix och Shapovalov spelar redan idag. Ingen dum match det, även om jag personligen sällan har särskilt lätt att ta till mig matcher mellan bästisar. Det blir inte den där riktiga nerven liksom. Men givetvis, två av de kommande årens absolut största mot varandra, det är ju kul. Ska vara klar underlagsfördel för Felix, men Shapovalov gick långt här förra året och är typexempel på en sån spelare som kan dra nytta av att bollen flyger snabbt genom luften.

Vem hoppas vi det blir mot Nadal då? Och vem hoppas han själv på? Jag tror han hoppas på Shapovalov som nog är lite för osäker för att kunna slå Nadal. Felix har samtidigt kanske inte forehanden för att kunna slå Nadal. Jag tror inte att Nadal förlorar mot någon av dem, men hoppas att Felix får chansen.

Sen enkelt motstånd för Nadal i åttondelen. Basilashvili, Tiafoe, Kohlschreiber och Kukushkiin, nej, det där är ju inget kul.

Nishikori och Medvedev, de möttes för någon vecka sen. Otroligt jämnt då, men Medvedev vann. Vi får se om de verkligen får mötas nu dock. Wawrinka måste väl hitta på någonting under den här grussäsongen. Kom ihåg att han egentligen är en rätt utpräglad grusspecialist. Det vore väl roligast egentligen om han fick chansen mot Nadal, men mer troligt att det blir Nishikori skulle jag säga.

Det var hela lottningen det, mina vänner. Nu återstår bara oddsen.

Jag tycker faktiskt att det här är fel. Med tanke på det skick som Nadal och Djokovic varit i de senaste veckorna ska de inte vara såhär tydliga favoriter för de andra. Med de där oddsen skulle jag säga att Thiem och Federer är extremt spelvärda, särskilt Thiem som på något sätt får sägas vara dokumenterat bättre än Nadal just nu efter slakten i Barcelona.

Jag skulle inte spela på någon annan, utan Thiem eller Federer, bara att välja vem man tror på. Jag hade valt Thiem.

Dåså, då är jag klar med er för nu. Nu bänkar vi oss och gör oss redo för 12:30 idag drar det igång med Kyrgios-Struff och sen efter det de kanadensiska bebisarna mot varandra. Jag tror att det här blir en av årets absolut roligaste tennisveckor hittills, så missa inte mer än nödvändigt är mitt tips.