Största finalen hittills för Ymer

Det är lite skillnad på att vinna en titel på en ö någonstans i havet på andra sidan jorden och att vinna en titel i Europa. Det är skillnad på startfälten. Bordeaux har den här veckan varit en stenhård challenger med många bra spelare med. Pouille, Mannarino, och Tsonga var de tre högst seedade spelarna. Bra klass för att vara en challenger, minst sagt. Mikael Ymer har redan slagit ut Mannarino. Han lyckades sen ducka Tsonga som åkte ut i kvarten innan han skulle ha fått möta Ymer i semi. Och idag är det Pouille på menyn. Ymer har idag chansen att visa att han redan nu är redo för större turneringar.

15:00 Pouille-Ymer 1,53-2,50 Bethard

Att Pouille är rankad 32:a i världen är lite av ett skämt. han surfade på ett bananskal fram till semi i Australian Open. 720 poäng där, och han är garanterad spel på atp-nivå det närmaste året då 720 poäng faktiskt räcker med råge för att vara topp-100. 600 poäng behövs det ungefär för att vara topp-100. Men utan de där poängen hade han inte varit topp-100 nu, Pouille. Om han torskat i andra rundan mot Marterer, vilket vara nära, eller tredje rundan mot Popyrin, det var supernära, så hade han nu varit rankad 110:a eller nåt sånt. Precis där storebror Elias Ymer ligger. Man ska med andra ord inte lura sig att det här är en tuffare finalmotståndare än vad det är för Mikael.

Hur är Pouille egentligen då? På vilken nivå är hans spelstyrka? 32 eller 110 i världen? Väldigt enkelt. Den är någonstans mittemellan. I min värld är han utan tvekan en atp-spelare, men en atp-spelare i mängden. Runt plats 60 hade jag placerat in honom själv skulle jag tro, med tillägget att han för den rankingen är väldigt kapabel. I sina bästa stunder kan han fortfarande slå många bra spelare, men han är hopplöst ojämn och sina dåliga veckor är han bara dålig.

Den här veckan då, Pouille, bra eller dålig? Mer dålig egentligen. Han har spelat tresetare mot spelare som Cachin, Robredo, och Halys. Det är rätt risigt och han har vunnit mycket på att han är rätt bra när det hettar till och kanske lite på sitt namn också. Spelmässigt har det inte varit så bra, så det är snarare en dålig än en bra vecka, och därmed har Mikael en jättechans idag tror jag.

Det gäller bara att lyckas fånga Pouille i det säkerhetsbollande han ofta hamnar i när han inte är på topp. Där är han inte så bra. Ymer är säkrare och bättre i den grenen. Det gäller bara att Pouille inte får börja bomba på med sin forehand, att inte ge honom för bra lägen, för när han får igång sin offensiv, då är han bra och utnyttjar det faktum att han slår lite hårdare än de allra flesta.

Intressant match i alla fall, och viktig match. Om Mikael vinner kliver han in bland de 130 bästa i världen och är då plötsligt bara ett par bra turneringar från atp-touren.

Om man vill se matchen så livesänds den gratis här.