Madrid – måndag

Kyrgios…ja, det var pinsamt igår. det kändes som att alla skämdes lite. Inte å hans vägnar, jag tror det kommer bli färre och färre som bryr sig om honom framöver, men hela situationen var pinsam. Jag tror faktiskt det är helt ofrånkomligt att man till slut hamnar i en situation där man måste börja skicka honom av banan under matchernas gång. Att helt enkelt visa ut honom. Sånt här tar alltid extremt lång tid. Det kommer börja med att någon nämner det, alla kommer säga nej. Sen kommer det hända något som gör att många plötsligt kommer säga att nej nu, nu går det inte längre. Och sen blir det ett val för Kyrgios del. Att fortsätta såhär och börja bli utvisad, eller ändra på sig. Varför tror jag så här då? Jo, för sånt här fungerar inte i sport. Tänk er en fotbollsmatch i Premier League, ett Formel 1-lopp, eller vad man nu gillar. Ser ni framför er att Manchester United inte skulle kämpa en match utan förlora med flit? Det skulle bli ett sånt uppror i hela fotbollsvärlden att ja…det händer ju inte riktigt. Eller att en Formel 1-förare ligger och småputtrar i 100 kmh under stora delar av varvet för att sen gasa upp och köra snabbt ibland när konkurrenterna i de bästa bilarna ska varva honom? Ett sånt beteende hade inte riktigt accepterats nej. Men i tennis har vi exakt den situationen. Exakt på pricken. Kyrgios gör inte sitt bästa. Alla ser det, men än så länge accepteras det. Jag förstår faktiskt inte varför. Kanske för att det faktiskt har förekommit genom åren i vår sport. Att en spelare någon gång ibland struntat i det och inte gjort sitt bästa. Det gör att vi inte reagerar så starkt som man kanske hade gjort i andra idrotter men när Kyrgios nu satt detta i system, som sagt, jag ser inget annat än att folk till slut kommer reagera och se hur det faktiskt ser ut.

Det är lite tragiskt tycker jag att man från ATP:s håll väljer att lägga ut de här bilderna i något slags försök att marknadsföra sporten. Det är sorgligt att man inte förstår i vilken utsträckning man skjuter utanför. Som sagt, tänk er min jämförelse däruppe. Översätt det här till andra sporter. Ett fotbollslag som plötsligt börjar stå och trixa i eget straffområde, en Formel 1-bil som börjar busköra på banan, det är exakt samma sak, det är bara det att man än så länge har en märkligt stor tolerans inom tennisen.

Det var det om gårdagen. Nu är Kyrgios borta, så nu kan vi fokusera på de som är professionella spelare.

De riktigt stora pojkarna vilar minst till imorgon. Vissa till på onsdag till och med.

Opelka gynnas av de snabba förhållandena i Madrid. Bra gjort att slå Londero igår. Men jag tror kanske inte det kommer gynna honom att möta Carreno Busta precis. Bra returnerare, Carreno Busta, och sen kommer det räcka utmärkt att göra det han vill göra, stå och halvkontra lite och hålla bollen i spel. Jag tror att Opelka måste få en magisk utdelning på serven för att vinna idag. Carreno Busta formsvag visserligen, men bra läge för honom att komma igång lite det här.

Munar måste så klart vara mycket större favorit mot Khachanov än sådär. Intressant faktiskt hur länge folk tittar på namn innan man ger upp. Khachanov har minusstatistik på atp-touren i år, och de flesta av hans vinster kommer från en turnering. Han har inte varit bra. Han har tappat sitt spel, och jag tror det kommer ta ett tag innan han hittar det. Inte som bäst på grus heller. Sen att det går ganska snabbt här, det passar honom, och kan hjälpa honom lite, men inte tillräckligt tror jag. Mycket fin chans för Munar att ta en fin skalp på hemmaplan och ytterligare bevisa att han är en spelare som kommer ligga precis bakom toppen framöver. Intressant match ändå, att se om styrkeförhållandena är som jag tror, eller om Khachanov kanske kan hitta något.

Serbien mot Serbien. Superöverrankad mot superöverrankad. Lika bra, likadana, lika tråkiga. Jag imponeras av er som kollar på Lajovic-Djere. Men bra odds på Djere i alla fall. Lajovic är absolut inte sådär mycket bättre. Han är nog mest favorit för att folk sett honom på tv, men inte gjort detsamma med Djere.

Basilashvili-Tiafoe bra klass för att vara första omgången. Basilashvili seedad, Tiafoe rätt bra för att vara oseedad. Båda två slår rätt hårt, båda två bra bollare, båda två kanske inte allra bäst på grus, men behärskar det ändå. Jag tycker ju att Basilashvili ska vara ett klart snäpp bättre, men oddsen håller inte med riktigt. Vi får se.

Fin form på Kohlschreiber som borde kunna bolla iväg Kukushkin all världens väg ute i hörnen. Bara mött varandra en gång trots att de hängt med i så många år. Synd för Kohlschreiber. Kukushkin måste vara som en dröm att möta för honom.

Cilic, när ska han börja vinna? Nu får man hoppas för hans skull. Fyra matcher har han vunnit i år. Det är inte mycket det. Raset kommer bli totalt om han inte börjar vinna snart. Borde gynna honom att det går snabbt här, men det borde också vara rätt bra för Klizan. Och Klizan, mycket kapabel. Kan bli en av dagens bästa matcher tror jag.

Fritz har gjort någon bra grusmatch men inte stark på underlaget. Det här är en sån match som Dimitrov bara måste vinna om han ska kunna återhämta sig rankingmässigt.

Gasquet tillbaka, och jag förstår att han inte är favorit mot Davidovich. Han var bra i Estoril, Davidovich och en ung spelare som inte lär vara nöjd med det. Han lär nog vilja köra på. Och Gasquet kan kanske behöva någon vecka för att hitta sitt spel efter ett långt uppehåll. Märkligt det känns egentligen att Gasquet numera är en veteran. Man minns så väl när det var han som var den där valpen som Davidovich nu är. 12 år äldre är han, Gasquet, men idag blir det nog torsk. Bra chans att titta på Davidovich för er som ännu inte sett honom. Mycket sevärd.

Monfils mot Seppi, det känns väl lite sömnigt kanske. Seppi mycket formsvag, så borde gå bra för Monfils.

Och så avslutar vi med Verdasco, som är mycket omtyckt i Madrid. Såg jättebra ut i dubbeln igår, men i dubbel ser han ju nästan alltid bra ut. Undrar hur bra han hade blivit om han verkligen satsat på dubbel. Han hade mycket väl kunnat vara en av de absolut bästa. Albot har som ni vet gått rysligt bra i och och utan tvekan en motståndare Verdasco måste respektera. Verdasco kan vara fladdrig i matcherna. Albot exakt tvärtom. Han håller sin nivå precis hela tiden vilket gör att Verdasco nog inte får fladdra alltför mycket.