Inför tisdagens Madridspel

Hög tid, mina vänner. Tisdagens Madridtennis, och det här är vad vi har att sätta tänderna i.

Massor av matcher idag så vi får nog göra så att jag nämner det som jag tänker följa. Det där är bara första halvan matcher idag.

Goffin spelade lite bättre i Estoril, men det fungerar bara inte i viktiga lägen. Det verkar vara lite jobbigt i huvudet. Han är tillräckligt mycket bättre än Fucosivcs för att vara klar favorit, men är han tillräckligt mycket bättre för att vinna enkelt och därmed slippa få skallen emot sig som han haft på sistone? Inte på något sätt säkert. Och med tanke på att det varit säkerheten i de avgörande slagen och i synnerhet forehanden som klickat för Goffin, inte jättemysigt att möta en duktig motare som Fucsovics kanske.

Vilken klass det är på dessa mastersturneringar med små startfält alltså. Medvedev-Pella i andra omgången, det är ju dugligt. Kommer Medvedev verkligen klara av att hålla sin höga nivå, eller kommer en liten dipp snart? I så fall kommer Pella garanterat vara där. Personligen så tycker jag ju att Medvedev är en väldigt mycket större spelare men Pella vinner massor och åter massor av matcher i år. Tajt, två av de som vunnit allra flest matcher i år förresten.

Ingen större tilltro till De Minaur från de som satsar pengar på det här. Och det kan man ju förstå. Han var anskrämlig i Estoril. Men i normala fall ska han ju faktiskt slå Hurkacz på grus, så vi får väl de om han är lite bättre idag än förra veckan kanske, De Minaur. Borde trivas i Spanien där han till stor del växt upp.

Dags för Wawrinka att börja varva upp lite nu va? Om han ska få med sig något från den här grussäsongen är det verkligen det. Herbert har förbättrat sig massor på grus till i år, och har kanonform, men det ska vara klasskillnad. Hoppas Wawrinka ser okej ut idag.

Svarre-Cecchinato, en annan sån där otroligt högklassig match för att vara i andra omgången. Svag form på båda två. För Svarre riktigt illa, för Cecchinato inte riktigt lika illa, men jag tycker han borde fått med sig lite fler matcher senaste tiden. Han har haft bra lottningar utan att ta tillvara på dem. Cecchinato vann helt överlägset när de möttes i Sydamerika på grus i början av året. Märkligt genomklappning av Svarre i den matchen. Egentligen tycker jag inte det ska passa någon bättre än den andra spelstilsmässigt. Däremot borde det kunna bli extremt bra spel. Svarres tempo mot Cecchinatos tryck i slagen. Kommer bli full fart. Kanske att det blir lite för korta dueller för att det ska bli sådär riktigt perfekt men en bra match, tveklöst.

Ska Fognini kasta in handduken i sista stund för tredje veckan i rad kanske? Skulle väl inte förvåna särskilt. Men nej, nu spelar han nog. Frågan är om han slår Edmund dock. Jag tror det kanske inte. Det är liksom upplagt för Fognini att markera att han fortfarande bara kämpar när han själv vill och att ingen ska förvänta sig att han på något sätt förändrats av titeln i Monte Carlo. Katastrofal form på Edmund dock, så där vet man inte heller vad man får. Jag börjar låta som en speldosa, men vilken nivå för att vara redan i andra omgången. Grymt bra.

Djokovic börjar mot Fritz, och det är det där, serven hos Fritz. Hur bra? Hur svårt för Djokovic att få bollen i spel? Och hur osäker är Djokovic? Kan Fritz rent av stå emot lite i bollandet när Djokovic missar mycket? Intressant, jag ser faktiskt framför mig att det skulle kunna skita sig totalt för Djokovic det här, men när man säger det måste man givetvis lägga till att klasskillnaden är så stor att…ja, i grunden är det knappt samma sport de håller på med.

Cilic bör ju vinna några matcher till om det inte ska fortsätta kännas riktigt krisigt där. Struff, egentligen en lite vekare kopia av honom själv, men det är ju Cilic också just nu, en vekare kopia av sig själv. Jag förstår oddsen. Helt vidöppet. Så särskilt kul? Kanske inte. Att se såna där klunsar stå och serva och småbolla lite mot varandra brukar sällan bli det bästa.

Han har redan tackats av lite överallt, Ferrer. Dels hela året, men sen rejält i Barcelona och redan här i Madrid också. Det känns väl som att han borde vara lite nöjd kanske, och att han inte behöver vinna den här matchen. Nu är han inte riktigt sån, Ferrer och om han kämpat mer än sin motståndare i sina 1109 första matcher på atp-touren så lär han nog göra det i den 1110:e och sista också men jag tycker inte att han ska vara lika bra som Bautista. Känslokall jäkel också, Bautista. Han har nog sitt fokus på att vinna matchen ungefär som vanligt så är det någon som ska klara en sån här match är det ju han. Avslutade inte han Murrays karriär tidigare i år förresten? Kanske. Murray kommer nog tillbaka. Men som det framställdes då var det hans sista match. Bra fjäder i hatten kanske att ha stängt ner två så stora karriärer på bara ett halvår.

Och så har vi så klart Federer! Jag har skrivit så mycket om hans gruscomeback senaste veckorna att det knappt finns något kvar att skriva. Gasquet vann deras första möte för 14 år sen. han vann också för åtta år sen. Båda gångerna på grus, i de två andra europeiska mastersturneringarna, Monte Carlo och Rom. Vore ju något att ha slagit Federer i samtliga mastersturneringar på grus. Det är det nog bara Nadal, kanske Djokovic, som gjort. Men det kommer så klart inte hända. Jag har kollat lite i efterhand från gårdagen och visst var Gasquet bättre än man kunnat förvänta sig men att han ska kunna rå på Federer, det händer ju inte. Det får inte hända.