Måndagens Madridsammanfattning

Förr i tiden, när man var ung, pigg, och rask, då var det möjligt att skriva de här sammanfattningarna efter speldagen i Madrid. Numera är man gammal, trött och hypokondrisk, då går det inte. Nu får vi ta det på morgonkvisten istället.

Det positiva med det är att vi kan vänta ut matchbilderna. Här har ni lite av det viktigaste från måndagens spel.

De börjar med det viktigaste från gårdagen tycker jag. Khachanov är så smått tillbaka. Inte bara att han vann en match, det där var en bra match och det var enormt mycket bättre än det han visat under nästan hela säsongen. Bra match, som sagt. Munar bjöd upp till strid, minst sagt. Tyvärr för hans del alldeles för mycket strid. han försöker vara Nadal, Munar, det är svårt att missa. Det blir lite larvigt ibland kan jag tycka, men det är klart att man ska hämta inspiration från sina idoler, särskilt om man gjort ett så klokt val av idol. Däremot ska man kanske försöka att ta efter de bra grejerna medan man försöker hålla sig borta från de dåliga. Tyvärr för Munars del verkar han också ha adopterat det här att ju jämnare det blir, ju mer man vill vinna, desto mer riskminimerar man. Med rätt taktik hade han nog vunnit den här matchen men precis det som ofta fäller Nadal, han förlorade på att han inte vågade ta några risker. Under de perioder som han drev på spelet vann han hela tiden, Munar. I början av seten och när han var i underläge. Men när det var jämnt, då hamnade han längre och längre bak i banan och bollade bara upp allt för Khachanov som tackade och tog emot. Han är duktig på att trycka ner höga bollar med sin forehand, Khachanov.

Cilic bröt också sin trend av en massa förluster. Inte lika bra match det, och han räddades av att Klizan som så otroligt många gånger förr blev nervös när det skulle avgöras. Känns inte som att han har spelet riktigt, Cilic. Han är några procent för osäker, och då fungerar det inte. Då har han plötsligt inte så mycket.

Fritz är typexemplet på en spelare som gynnas av förhållandena i Madrid. Det är inte de extrema servekanonerna eller några andra som gynnas, det är exakt såna som Fritz. Såna som har en bra serve, men saknar det där lilla extra för att serven ska vara det där riktigt skarpa vapnet. Med lite snabbare flykt genom luften har Fritz plötsligt en serve som är ett skarpt vapen och då blir han farlig. Bra taktiskt också att stå och attackera Dimitrovs serve som faktiskt mer och mer blir till en svaghet. Den är så rak och lättläst att den alltid är möjlig att attackera. Så vilsen han är alltså, Dimitrov. En annan kopia av en spelare. Det kanske inte är så bra att fokusera på det där trots allt. Att försöka vara någon annan. Han kanske skulle ha försökt skaffa sig en egen identitet som spelare medan chansen till det fortfarande fanns.

Seppi är inte bra just nu. Monfils rätt bra, men det där räknas inte. Seppi har nu bara grässäsongen på sig att rädda sig kvar på atp-touren som det känns och det är ju fullt möjligt. Gräs är hans bästa underlag.

Basilashvili fick soppatorsk mot Tiafoe. Totalt. 3-1 hade han i andra och så långt klart bättre. Sen fick en en usel period och torskade massor av gem i rad, och efter det fanns det heller ingen kraft att hitta spelet igen. Han är rätt ojämn kan man säga. Rätt ojämn för att vara rankad 17 i världen.

Alla resultat.

Nästan allt är ju nämnt.

Men Djere klart bättre än Lajovic. Var nog något som störde Lajovic lite med fysiken där tror jag. Väldigt slät figur.

Kohlschreiber slår Kukushkin enkelt, det är det inget att säga om.

Carreno Busta var mycket bättre än Opelka i första set, men orkade sen inte när han tappade tiebreaket. Opelka är en servekanon, men han kan också dra nytta av att bollen flyger snabbt. Han servar jättehårt i vanliga fall, men med dessa förhållanden blir det snudd på ohanterbart hårt. Enda möjligheten är att backa bak och försöka ta kraften ur bollen. Det var inte Carreno Busta smart nog att förstå.

Och så kvällsmatcherna. Verdasco borde verkligen ha slagit Albot i två set. Han var sett över hela matchen överlägsen. Passar honom också, snabbt grus. Och så Gasquet. Bra gjort. Jag såg bara korta delar där, men kanske att stunden blev lite för stor för Davidovich att plötsligt kastas in i en såhär stor turnering på hemmaplan och vara favorit mot en så stor spelare som Gasquet.

Det var måndagen. Nu laddar vi om, och hörs om en liten stund inför tisdagens spel.